Yaşam iksiri çocuklar

Haberin Devamı

ÇOCUKLARIN onlara olan sevgisine tanık olunca bir kez daha eğitimciliğin bu dünyadaki en kutsal meslek ve özverili uğraş olduğuna inandım. Güzelbahçe’de; geniş sosyal, sportif birimleri ve mini hayanat bahçesiyle sıradışı bir anaokulu olan Mavi Küre’de, kurucu Mustafa Sertatıl ve eşi Belgin Sertatıl’la sohbetimiz dünden bugüne keyifli bir yolculuğa dönüştü. Eğitimci babası Mehmet Ali Sertatıl’dan aldığı meşaleyi bugün Mavi Küre Anaokulları ile sürdüren Mustafa Sertatıl, bilgi birikimi, insanı motive eden enerjik yapısı, müzik, deniz ve tekne tutkusuyla dikkat çekiyor. Mustafa Hoca, yaşamındaki kırılma noktasını eşi Belgin Sertatıl’la tanışması olarak tanımlıyor. Ayrıntıların önemini de, yaşam felsefesiyle bütünleştiriyor ve ekliyor: “Babamın sözüdür asla unutmam, ‘Büyük kapıları küçük menteşeler tutar.’ Hayatta başarı da, mutluluk da bu ayrıntılarla geliyor ve kalıcı oluyor.”

Haberin Devamı

Yaşam iksiri çocuklar

KİMDİR?
Adı: Mustafa Sertatıl
Doğum yeri ve yılı: İzmir, 1960
Eğitimi: Çamlaraltı Koleji
İşi: Mavi Küre Anaokulları kurucusu
Medeni durumu: Belgin Sertatıl’la evli. Perim, Dilşat, Kadri ve Deniz adında 4 çocuk babası.

HAYAT FELSEFESİ
Hayata pozitif yaklaşmak lazım. Yıkıcı değil, yapıcı olmalı. ‘Sorunları çözmek için fedakarlık yapılması gerekiyorsa yapılmalı’ diye düşünürüm.

OTOMOBİL
Hiç trafik cezası yemedim

* İlk otomobilim 1978 model gök mavisi Murat 131’di. Şu anda siyah renkli 2010 model Citroen Picasso kullanıyorum. Şoförüm yok. Dikkatli bir sürücüyüm. Trafik kurallarına uyarım. Hiç ceza yemedim. Bir araçtan öncelikle güven, konfor ve yüksek performans beklerim.

BESLENME
Boğazına düşkün biriyim

* Klasik Türk kahvaltısından hoşlanırım. Her sabah mutlaka yaparım. Bal-kaymak favorimdir.
* Öğlenleri ızgara tavuk ve et yerim. Balıkla pek aram yok.
* Anaokulumuzda çocuklarla beraber ikindi kahvaltısında ne varsa atıştırırım. Kuru meyveler yemeyi de severim.
* Akşamları çorba, salata, zeytinyağlı ve et yemeklerinden hoşlanırım.
* Boğazıma düşkünüm, gelişmiş bir damak tadım var. Yemek seçmem. Mevsime göre Ege otlarını tercih ederim.
* Eşim çok güzel yemek yapığı için ben fırsat buldukça mutfağa girerim. Çok güzel hünkarbeğendi yaparım. Spesiyalim olduğunu söyleyebilirim. Dostlarım bu lezzete bayıldıklarını söylerler.

Haberin Devamı

MEKAN
Benim için lezzet ön planda

* İzmir’de Yengeç Restoran ve Güzelbahçe’deki Kule Restoran favorilerim arasındadır. Tepecik’te Özcan’ın Yeri’ni tavsiye ederim. Şirinyer’de Bergama Köftecisi’ne de giderim. İstanbul’da Kaşıbeyaz’ı severim.
* Gittiğim mekanlarda öncelikle lezzet, sunum ve hijyene önem veririm. Farklı yerlerde farklı lezzetleri denemekten hoşlanırım. Lüksten ziyade salaş mekanları yeğlerim.

Yaşam iksiri çocuklar

SPOR
Ancak yürüyüş yapabiliyorum

* İşimin yoğunluğu nedeniyle spor yapmaya fırsatım olmuyor. Eşimle deniz kıyısında yürüyüş yapmaktan hoşlanırım. Gençliğimde bir dönem basketbol oynamıştım. Fanatik olmamakla birlikte Galatasaray’a sempatim var.

TATİL
Gemi seyahatlerini seviyorum

Haberin Devamı

* İş yoğunluğuna göre birer haftalık tatiller yapmaya çalışırım. En çok gemi seyahatlerinden hoşlanıyorum. Farklı noktalara uğraması ve konforu benim için önemli.
* Tatil benim için iş stresinden kurtulmak, ortamı değiştirmek ve dinlenmek anlamını taşıyor.

HOBİ
Tam bir deniz aşığıyım

* Amatör deniz kaptanlığı brövem var. 10 metrelik, anaokullarımızın adını taşıyan ‘Mavi Küre’ adında bir motor yatım var. Onunla Yunan adalarına gideriz. Tam bir deniz aşığıyım.
* Avcılığa da meraklıyım. Hem balık tutmaktan, hem de yaban avlarından hoşlanırım. İzmir’de, Çanakkale’de fırsat buldukça avlanmaya giderim.
* 70’li yılların sonunda bir dönem müzikle de uğraştım. Okul orkestrasıyla başladım. Bateri çalıyordum. Gruptaki arkadaşlarımın bazıları hala müzisyenliğe devam ediyor.

Haberin Devamı

Yaşam iksiri çocuklar

KARİYER
Hiçbir işi küçük görmem

* Babam Mehmet Ali Sertatıl’ın kurduğu Çamlaraltı Koleji’nde ilkokul, ortaokul ve liseyi tamamladım. Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ni kazandım ama bazı nedenlerden dolayı devam edemedim.
* Çalışma hayatıma 1982’de Çamlaraltı Koleji’nde muhasebe departmanında başladım. Sonra farklı görevler yaptım. Hayatımı eğitimciliğe adadım. Babamın bana bıraktığı eğitim mirasını sürdürüyorum.
* 2007’de eşimle birlikte Mavi Küre Anaokulları’nı kurduk. Şu anda Bornova ve Güzelbahçe şubeleriyle eğitim veriyoruz.
* Yakın zamanda Atatürk Orman Çiftliği’nin Güzelbahçe Şubesi’ni hizmete açarak gıda sektörüne de girdik. Bu işe girerken Atatürk’ün isminin yer alması ve ürünlerinin üst kalitede olması benim için önemliydi.
* Çocukluk hayalim ise yolcu gemilerinde kaptan olmaktı. Bir şekilde bu hayalimi de gerçekleştirdim.
* Hayatımda ilk defa o dönem İzmir’de meşhur olan İstanbul Sineması’nın önünde çay bardağıyla kağıt külahlara doldurup sattığım çiğdemlerden para kazandım. Daha sonra dedeme ait olan ve İzmir’in ilk açık hava sineması ünvanını taşıyan Lozan Sineması’nda yazları minder ve su sattım. Bir ara yumurta işine de girdim. 5-10 bin tavuğum vardı. Onlardan topladığım yumurtaları pazarda sattım. Hiçbir işi küçük görmedim. Her işi yaparım. Çalışmaktan hiç gücenmem.

Haberin Devamı

TOPLANTI
Her olayın ayrıntısına inerim

* Her hafta toplantı yaparız. Kurumları ayakta tutabilmek için bunun şart olduğuna inanırım. Toplantılarda genelde eşim daha aktiftir. Ben dinleyici olurum. Konulara çok müdahale etmem. Babamın bir lafı vardı, “Büyük kapıları küçük menteşeler tutar” derdi. Ben de her olayın ayrıntısına inerim. Gözden kaçan detayları bulup ortaya çıkarırım.

Yaşam iksiri çocuklar

MODA
Spor giyimİ tercih ederim

* Kendine yakışanı giyersen o modadır. Koyu renkleri severim. Spor giyimden hoşlanırım. Eşimin önerilerini dinlerim. Hazır giyimi tercih ederim.

TEKNOLOJİ
Çok fazla izleyemiyorum

* Teknolojiyi yalnızca ihtiyaçlarımı giderecek kadar kullanabiliyorum. Çok fazla takip etmem. Örneğin, internetten alışveriş yapmam. Bankalara hep kendim giderim. Yüzyüze iletişimin her zaman daha iyi olduğunu düşünenlerdenim.

ASTROLOJİ
Liderlik vasfım örtüşüyor

* Aslan burcuyum. Özelliklerini taşıdığımı söylerler. Liderlik vasfım var. Organizasyon yeteneğim güçlü. Gezi programlarını hep ben yaparım mesela.

Yaşam iksiri çocuklar

SEVİMLİ DOSTLAR
Hayat onlarla daha güzel

* Hayvanları çok severim. Mavi Küre Anaokulları’nı kurarken çok sevdiğimiz sevimli dostlardan oluşan bir köşe yaptık. Böylelikle çocuklar da onları yakından tanıma şansı buldu. Okulumuzdaki mini hayvanat bahçesinde köpek, tavşan, at, keçi, koyun, tavuskuşu, sülün, ördek, keklik ve tavşanlar var. Ava merakım olduğu için av köpeği de besledim.

Yazarın Tüm Yazıları