Fransa’da genç Sosyalistler dönemi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yerel seçimlerde başarılı olamayan Sosyalist Parti hükümetini feshettikten sonra yeni kurulan hükümette yer alan Fransa Sosyalist Partisi’nin 3 genç ve dinamik politikacısı önümüzdeki 15 yılda Fransa politikasına damgasını vuracak.

Haberin Devamı

DİNAMİK, AZİMLİ, HIRSLI VE ENTELLEKTÜEL
Mitterrand dönemi sonrası Sosyalist Parti’de yetişen bu dinamik, azimli, hırslı ve entelektüel politikacılar; İçişleri Bakanı iken yeni hükümeti kurmak üzere Başbakanlığa atanan Manuel Valls 51 yaşında, 13 Ağustos 1962 İspanya-Barselona doğumlu. Nüfus kimliğindeki adı, Manuel Carlos Valls Galfetti.

Fransa’da genç Sosyalistler dönemi
Ekonomi Bakanı olan Arnaud Montebourg , 51 yaşında 30 Kasım 1962’de Nievre bölgesi Clamecy kentinde doğdu, Babası Fransız, Annesi Cezayirli. Milli Eğitim bakanlığına getirilen Benoit Hamon 46 yaşında 26 Haziran 1967’de Finistere bölgesi Saint-Renan kentinde doğdu.

HOLLANDE KENDİSİNE RAKİP YARATTI
Evet… İktidarda da muhalefette de olsalar bu üçlünün adını bundan sonra daha çok duyacağız. Çok büyük ihtimalle de bu üçlüden biri bundan sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değilse bile daha sonrakine kesin aday olacak ve büyük ihtimalle de kazanacak. Tabii aralarında bana göre Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda en şanslısı Hollande’la birlikte yeni hükümeti oluşturan Başbakan Manuel Valls olacak. Zaten Fransız siyasi çevreleri ‘Hollande, Valls’i Başbakan yapmakla belki de Cumhurbaşkanlığı yarışında kendisine çok güçlü bir rakip yarattı’ şeklinde yorumluyorlar.

Haberin Devamı

37 BAKAN YERİNE 8 KADIN, 8 ERKEK 16 BAKAN
İçişleri Bakanı iken Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Manuel Valls Bakanlıktaki yakın danışmanlarını beraberinde götürerek Başbakanlık görevini devraldı. Valls, feshedilen hükümette yer alan bakanlık sayısını 37 den, 8 kadın, 8 erkek olmak üzere 16 ya indirdi. Yeni Başbakan önceki hükümetin 14 bakanına yeni hükümette de yer verirken sadece iki yeni bakan ekledi.

Fransa’da genç Sosyalistler dönemi

Bu bakanlar, Cumhurbaşkanı Hollande’ın 30 yıllık hayat arkadaşı ve 4 çocuğunun annesi eski eşi Segolene Royal ile yine Hollande’ın çok yakın arkadaşı ve Sosyalist Parti’nin Senato Grup Başkanı François Rebsamen oldu. Hükümette, Dışişleri Bakanı’ndan sonra 2 numaralı bakanlık olan ‘Ekoloji Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji’ Bakanlığı’na atanan Royal, 60 yaşında, 22 Eylül 1953 Dakar- Senegal doğumlu. Dijon Belediye Başkanlığı ve Senatör’lük yapan François Rebsamen ise ‘İstihdam, Sosyal Diyalog ve Çalışma’ Bakanlığı görevini üstlendi, 62 yaşında, 25 Haziran 1951 Dijon doğumlu.

Haberin Devamı

HEDEF ‘EYLEM, SÜREKLİLİK,ETKİNLİK’
Başbakan Manuel Valls Cumhurbaşkanı François Hollande ile birlikte oluşturdukları hükümetin çalışma hedeflerini ‘Eylem’, ‘Süreklilik’ ve ‘Etkinlik’ olarak açıklarken ‘Meşruiyetini Fransız halkından alan Cumhurbaşkanıdır. Birlikte basit ama etkin bir hükümet oluşturduk’ dedi. Valls, Hollande’ın yerel seçimlerde Fransız halkının ‘Hayal kırıklığı, Öfke ve Gelecekle ilgili endişe’ mesajlarını aldığını, yeni hükümetin bu mesajlara cevap verebilmek için özellikle de işsizlik ve borçlanma konularında etkin olarak çalışacağını söyledi.

REKABETTE CAZİBEYİ KAYBETTİK
Valls ‘ Biz rekabette cazibeyi kaybettik, bunun yeniden kazanılması için gereken şey girişimciler ve çalışanlardır. Ben Sol gelenekten gelen ve sola içten angaje olmuş biriyim. Ülkemizde küreselleşmeye ve çoğu zaman tam anlayamadığımız AB’ye karşı korunmak için güçlü bir talep var. Borçlanmayı kontrol altına almamız lazım ancak çok gerekli olan kamu hizmetleriyle uyumu da korumamız gerekiyor. Ben, çok iyi çalışmaları şartıyla kamu hizmetlerini destekliyorum. Benim hırsım Fransa’nın başarılı olması ve Fransızların daha iyi yaşaması içindir. Önümüzde çok bölünmüşlük, kötümserlik, kasvet ve zorluklar vardır ama çok avantajlarımızın olduğunu da unutmamalıyız’ dedi.

Haberin Devamı

EN YAŞLI 67 EN GENÇ 36 YAŞINDA
Elysee Sarayı Genel Sekreteri Pierre-Rene Lemas ‘Mücadele Hükümeti’ olarak adlandırdığı hükümette görev alan Bakanların çoğunluğun halkın birer temsilcisi olacağını ve tüm konularda ‘Sıkı, Tutarlı ve Sağlam’ bir dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

Fransa’da genç Sosyalistler dönemi

Lemas, yeni hükümetin yaş ortalamasının 54,8; en gencinin 'Kadın Hakları, Şehircilik, Gençlik ve Spor Bakanı’ olan 36 yaşındaki Najat-Vallaud-Belkacem, en yaşlısının ise ‘Dışişleri Bakanı’ 67 yaşındaki Laurent Fabius olduğunu açıkladı.

İŞTE YENİ FRANSIZ HÜKÜMETİ

Laurent FABIUS, Uluslararası Kalkınma ve Dışişleri Bakanı
Ségolène ROYAL, Ekoloji Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı
Benoit HAMON, Yükseköğretim, Araştırma ve Milli Eğitim Bakanı
Christiane TAUBIRA, Adalet Bakanı
Michel SAPIN, Kamu hesapları ve Maliye Bakanı
Arnaud MONTEBOURG, Üretimi Kurtarma, Dijital ve Ekonomi Bakanı,
Marisol TOURAINE, Sosyal İşler Bakanı
François REBSAMEN, İstihdam, Sosyal Diyalog ve Çalışma Bakanı
Jean-Yves LE DRIAN, Savunma Bakanı
Bernard CAZENEUVE, İçişleri Bakanı
Najat VALLAUD-BELKACEM, Kadın Hakları, Şehircilik, Gençlik ve Spor Bakanı
Marylise LEBRANCHU, Devlet Reformu, Kamu Hizmeti ve Yerelleştirme Bakanı
Aurélie FILIPPETTI, İletişim ve Kültür Bakanı
Stéphane LE FOLL, Tarım, Gıda ve Orman Bakanı- Hükümet Sözcüsü
Sylvia PINEL, Konut ve Toprak Eşitliği Bakanı
George PAU-LANGEVIN, Deniz Aşırı Bölgeler Bakanı

Yazarın Tüm Yazıları