CIA’in işkence yöntemleri açıklanıyor

Güncelleme Tarihi:

CIA’in işkence yöntemleri açıklanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2014 12:36

ABD Senatosu'nda yapılan oylamada, Bush yönetimi sırasında CIA'in uyguladığı işkence yöntemlerine ilişkin raporun yayınlanmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Araştırma sonuçları ‘şoke edici' olarak nitelendi.ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, 11 Eylül saldırısı sonrası CIA'in tutuklulara uyguladığı işkenceyöntemlerine ilişkin raporun önemli bölümlerinin yayınlanması konusunda bir oylama yaptı. Oylamada “evet”sonucu çıktı. Ancak rapora ilişkin ayrıntıların açıklanmasının haftalar alması bekleniyor.

Komite Başkanı Dianne Feinstein, “Rapor, bir ulus olarak değerlerimize büyük oranda tezatlık oluşturanşiddeti ortaya koyuyor” dedi. Feinstein ayrıca, “Rapor, bir daha asla izin verilmemesigereken tarihimizdeki kara bir lekeyi kaydageçiriyor. Bu Amerikalıların yapacağı bir şey değil“ ifadelerini kullandı.

Uzun süren araştırmalar Sadece 400 sayfalık bir özet ve tavsiyelerin kamuoyunasunulacağı 6 bin 300 sayfalık rapor, Senatoçalışanlarının beş yıllık araştırmalarını kapsıyor. Araştırma, istihbarat servisleri ve denetim görevini gören istihbarat komisyonu temsilcileri arasında yoğuntartışmalara neden oldu. Senato paneli 11'e 3 oyla raporun yayınlanmasınakarar verdi. 3 “hayır” oyunun Cumhuriyetçisenatörlerden geldiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Raporun taraflı olduğunu savunan Cumhuriyetçi senatörler, yayınlanmasının denizaşırı ülkelerdekiAmerikalıları tehlikeye atacağından ve ABD'nin diğer ülkelerle ilişkilerini riske sokacağından endişe ediyor. Raporun, tutukluların su altında tutularak işkenceedildiği “waterboarding” gibi tekniklerin kullanılmasını sertbir şekilde kınadığı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!