BM: 27 Nisan için hâlâ ümit var

Güncelleme Tarihi:

BM: 27 Nisan için hâlâ ümit var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2014 11:21

Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Ortak Misyonu Koordinatörü Sigrid Kaag, 27 Nisan'a kadar kimyasal silahların taşınabilme ihtimali olduğunu ancak zaman geçtikçe bunun güçleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerini en son 5 Mart'ta bilgilendiren Kaag, 2118 sayılı BMGK tasarının uygulanmasıyla ilgili 6 aylık raporu hakkında üye ülke temsilcilerine bilgi verdi.

BMGK toplantısına Suriye'nin Başkenti Şam'dan video konferans yöntemiyle bağlanan Kaag, "27 Nisan'a kadar kimyasal silahların taşınabilme ihtimali var ancak zaman geçtikçe bu güçleşmektedir" dedi.

Kaag, daha önceki açıklamasında, 2118 sayılı tasarının uygulanması konusunda nisan ayını "hayati" olarak değerlendirmişti.

KSYÖ'nün son raporunda, Suriye içinde imha edilen veya taşınan kimyasalların oranının yüzde 53,6 olduğu açıklanırken, kimyasal silahların taşınması için nisan ayını son tarih olarak belirlenmişti.

KSYÖ'nün daha önce kabul ettiği plana göre, Suriye rejimi, kimyasal silahlarının en tehlikelilerini imha etmek için verilen 31 Aralık ile tüm kimyasal cephaneliğinin güvenli bir şekilde ülke dışına çıkarılması ve imha işlemini için verilen 5 Şubat tarihine uymamıştı. Güvenlik kaygılarını ve ekipman eksikliğini gerekçe gösteren rejimin kimyasal silahlarının tamamen imha edilmesi için son tarih 30 Haziran 2014 olarak belirlenmişti.

Haberin Devamı

BM Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada da kimyasal silahların taşınmasının 20 Mart'ta durduğu ifade edilerek, Lazkiye'deki artan güvenlik sorunları nedeniyle Kaag'ın misyonunun sekteye uğradığı ve gemilerin Lazkiye Limanı'nda beklediği belirtildi.

"GÜVENSİZLİK MAZERET DEĞİL"
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samanta Power da yaptığı açıklamada, "Güvensizlik mazeret değil, taşımanın hızlandırılması için bir neden" ifadesini kullandı.

Büyükelçi Power, Suriye'nin en tehlikeli kimyasal silahlarının üçte ikisinin hala ülkede olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!