Üç ilçe yetmedi

Melih Gökçek ile Mansur Yavaş arasındaki tarihi seçimin ‘siyasi’ sonuçları henüz tartışılmaya başlanmadı. Seçime itirazlar, şaibe iddiaları, karşılıklı basın toplantıları derken kim hangi ilçede ne aldı, nerelerde zayıf kaldı ciddi anlamda bir belirsizlik hakim.

Haberin Devamı

İtirazlardan sonucu değiştirecek bir şey çıkma ihtimali pek mümkün gözükmüyor.
Eldeki rakamlara göre seçimin kazananı yaklaşık 30 bin oy farkla Melih Gökçek olarak karşımıza çıkıyor.
Gökçek 1 milyon 410 binin üzerinde, Yavaş 1 milyon 390 bine yakın oy almış.
Kaybedenin de kazananın da çok yüksek oranda oy aldığını söylemek mümkün.

İLK KEZ OY KULLANAN 9 İLÇE ETKİLİ OLDU

30 Mart’ın hemen ardından Keçiören’de Yavaş ve Gökçek arasındaki Gökçek lehine 75 binin üzerindeki farkın seçimin en önemli belirleyicilerinden olduğunu belirtmiştim.
Elbette tek önemli viraj Keçiören değildi.
Son belediye kanunuyla Ankara’nın il sınırı Büyükşehir Belediyesi sınırı oldu.
Bu değişiklikle 9 ilçe(Kızılcahamam, Evren, Haymana, Güdül, Çamlıdere, Polatlı, Şereflikoçhisar, Nallıhan, Beypazarı) Büyükşehir Belediye seçiminde ilk kez oy kullandı.
Bu 9 ilçede Melih Gökçek 107 bin 312, Mansur Yavaş 57 bin 375 oy aldı.
Bunlara ek olarak merkezde olmayan 8 ilçede (Kazan, Akyurt, Pursaklar, Ayaş, Bala, Çubuk, Elmadağ Kalecik) Gökçek 147 bin 67, Yavaş 53 bin 95 oy aldı.

Haberin Devamı

SADECE ÇANKAYA, YENİMAHALLE VE ETİMESGUT

Toplamda 17 dış ilçede Gökçek 257 bin 379, Yavaş 110 bin 470 oy aldı.
Arada 146 bin 909 fark olunca ‘Ankaralı’ Mansur Yavaş’ın taşrada rüzgarını kesen bir koordinasyonsuzluk olduğu sonucu karşımıza çıkıyor.
Genel tabloda Ankara’daki 25 ilçenin sadece üçünde(Çankaya, Yenimahalle ve Etimesgut) Yavaş’ın önde olması ‘Büyükşehir adayı-ilçe adayları ve teşkilatları’ uyumsuzluğunun kanıtı gibi.
Yavaş’ın yüzde 44’e yakın oyunun lokomotifleri olan Çankaya ve Yenimahalle’de attığı 350 bin fark; Sincan, Altındağ, Keçiören ile 17 dış ilçede kapanıyor ve ibre Gökçek’in lehine döndü.

TEMPOLARI TUTMADI

Bir siyasi partinin en önemli siyasi hedefleri listesi yapılsa üçüncü sırada Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni almak olmalı.
Liste başı iktidar olmak, ikinci sırada İstanbul üçüncü sırada da Ankara’yı yönetmek.
Aslında İstanbul ve Ankara’yı alanın iktidar olacağıyla ilgili bir denklemden de rahatlıkla bahsedebiliriz.
İşte böylesi önemli bir siyasi hedefin kıyısından döndü CHP.
Ama bir kaç gündür yazdım, yine yazmadan geçmeyeceğim.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu çok önemli bir manevra yaparak Büyükşehir adayının Mansur Yavaş olmasını sağlamıştı.
Seçim süresince Yavaş kendi ekibiyle çalıştı, onun dışında CHP ilçe örgütleri ya da ilçe adayları istisnalar hariç ses getirecek ve Yavaş’a katkı sağlayacak bir tempo içine girmediler/giremediler.
Hatta öyle şeyler yaşandı ki bir siyasi partinin en önemli üç hedefinden birine bu kadar yaklaşmışken, seçim günü ‘sandık başında kimse yok’ telaşı yaşandı. Seçim sonrası itirazlar için tutanak arandı.
Futbol takımı gibi düşünmek lazım. Yıldızınız ne kadar iyi olursa olsun takımda koşacak oyuncunuz olmayınca bir yerde takılmak sürpriz olmuyor.

Yazarın Tüm Yazıları