Enflasyon hazirana kadar artabilir

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon hazirana kadar artabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2014 17:13

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, baz etkisinin de katkısıyla Haziran ayına kadar enflasyondaki yükselişin devam edebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bugün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), kurdaki yükselişe paralel giyim ve ulaştırma fiyatları ile kuraklık sonucu artan gıda fiyatlarının etkisiyle Mart ayında beklentilerin üzerinde yüzde 1.13 artarken, kur geçişkenliğinin etkisiyle çekirdek "H" enflasyonu yaklaşık 5.5 yılın en yüksek seviyesine geldi. Başçı bugün Londra'da bankacılar ve yatırımcılara "Ekonomik Görünüm ve Para Politikası" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunum TCMB'nin internet sitesinde yer aldı.

YÜKSELİŞ TAHMİN EDİLİYOR

Sunumda yer alan mesajlarda ayrıca geçen hafta Para Politikası Kurulu (PPK) özetlerinde de belirtilen zorunlu karşılıkların (ZK) TL olarak tutulan kısmına faiz ödenmesinin gündeme alınabileceği; zorunlu karşılık, rezerv opsiyon mekanizması (ROM) ve likidite politikası araçlarının kullanılabileceği yer aldı. Sunumunda sıkı para politikası duruşunun, alınan makro ihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle tüketici kredilerinin büyüme hızının yavaşlamaya devam ettiğine dikkat çeken Başçı, "Parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin belirli bir gecikmeyle gözlenebileceği değerlendirildiğinde, baz etkisinin de katkısıyla Haziran ayına kadar enflasyondaki yükselişin devam edebileceğinin tahmin ediliyor" dedi.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemde özel kesim nihai yurt içi talep ivme kaybederken ihracatın büyümeyi destekleyeceğine de değinen Başçı, "2014 yılında cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceği tahmin ediliyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!