“Hangi Eşref?” derseniz

Haberin Devamı

BENİM için rahmetli büyüklerimiz, bir semt ya da bulvardan fazlası olmakla birlikte; bir tercih yapmak zorunda kalsam, oyumu (Belediye Başkanı - Hacı Mehmet) “Eşref Paşa”dan yana değil de (Manisalı Heccav ve nüktedan) “Şair Eşref”ten yana kullanırım. “Böyle bir mukayese nereden çıktı” diyeceksiniz şimdi. Aziz Bey, “İzmir’de Eşref Paşa’nın 1895’le 1907 arasında belediye başkanlığı yaptığını, ömrü olursa (sıhhat ve huzurla inşallah) ilk defa üst üste ve 15 yıl belediye başkanlığı görevi yapmış olacağını, İzmir’in 150 yıllık belediyecilik tarihinde, hemşerilerinin desteğiyle böyle bir rekora imza atmış olacağını” söylemişler. (Rekoruna katkıda bulunmak için, oy vermek üzere koştura koştura İzmir’e dönen bir seçmen olarak) Sayın Başkan’dan, mazbatalar bile alınmadan rekor beyanı gelince, fikrimizi söyleyelim istedik.
Eşref Paşa’nın hizmetlerini inkar etmek mümkün değildir; bunca yıl sonra hâlâ göz önünde zaten. Ama bana göre, (Küfürlerin Efendisi de denilen) Şair Eşref’te, “güncelliğini korumuş ve iz bırakmış farkındalık” daha çoktur. Okuduğunuzda, şiirlerini “daha dün” yazılmış sanırsınız. Meselâ, “Vakt-i, istibdatta söz söylemek memnu idi / Ağlatırdı ağzını açsan hükümet ananı / Devr-i hürriyetdeyiz şimdi, değişti kaide / Söyletirler evvela, sonra s...ler ananı...” diyen de O’dur, oğlu şairliğe özendiğinde, “Rahm-i maderden nasıl çıktıysa hala öyledir / Gezmeden seyyahi alem, bilmeden allamedir / Gam mıdır mektepten olmazsa şehadetnamesi / Eşrefa, namım oğlum için şehadetnamedir” diye alay eden de...
Kendisiyle barışıktır; “Eylemem ölsem de kizbi ihtiyâr / Doğruyu söyler-gezer bir şâirim / Bir güzel mazmun bulunca Eşrefâ... / Kendimi hicv eylemezsem kâfirim” diye meydan okur. Müdanası yoktur: “Kabrimi kimse ziyaret etmesin Allah için / Gelmesin, reddeylerim billahi öz kardaşımı / Gözlerim ebna-yı ademden o rütbe yıldı kim / İstemem ben fatiha, tek çalmasınlar taşımı...”(Maalesef çalınmıştır…)
Eşref Paşa, kendi rekorunun kırılmasından memnun mudur, bilemiyorum. Ama (yaşasaydı) hicvederken, tarihe not da düşen Şair Eşref’in, Aziz Bey’e “elden çıkan 8 ilçe için”, Sultan Hamid devrinde Mısır’ın Osmanlı’nın elinden çıkması üzerine söylediğine yakın bir üslûpla dokunduracağına eminim: “Vakit, fırsat gözetir şah-ı cihan / Tutar elbette elinden kaçanı / Gene sahip olur inşallah / Mısır’ın kaldı elinde koçanı…”

Haberin Devamı

Boş işleri bırakın

Haberin Devamı

SİYASETİN sığ koridorlarında itiş-kakış sürerken, memleketimde güzel insanlar, güzel işler de çıkartıyorlar elbet. Türkiye Özel Sporcular Federasyonu, Bodrum VOSVOS Derneği ve Bodrum / Yahşi Özel Sporcular Spor Kulübü Derneği, el ele verdiler... “84 ilden 48 takım ve yaklaşık 600 özel sporcu”nun katılımıyla, 10–14 Nisan tarihleri arasında, “Bodrum Türkiye Özel Sporcular Voleybol Şampiyonası”nı düzenliyorlar. “Amacımız” diyorlar, “evrensel sevginin en güzel tanımı – Kardeşim Tut Elimden”. Devam ediyorlar; “Bodrum’a gelen özel çocuklarımızla Bodrumlu çocukların birbirlerine kaynaşmasını, özel çocuklarımızın ve Bodrum’un çocuklarının toplumla kaynaşmasını hedefliyoruz. Çünkü, Bodrum sanıldığının aksine yalnızca eğlence ve tatil merkezi değil, sosyal sorumluluklarının bilincinde, çevresine duyarlı insanların yaşadığı bir yarımadadır.”
Projenin son çığlığına kulak verin:
“Gelin, hep birlikte engelleri kaldıralım”.
(https://www.facebook.com/groups/292424500911992/)
Etkinliğe İzmirli VOSVOS’çular da destek veriyor. Öncelikle Tanju Usta’ya teşekkürler. Kendimle gurur duyuyorum; 1960’lardan beri ve hâlâ VOSVOS’çu olduğum için...

Haberin Devamı

CHP İzmir ve sayılar

2014, 2009’dan sonradır.
30, 29’dan fazla,
29, 22’den büyüktür...
“Başarı, kuru gürültüden başka bir şeydir...”
Çünkü sayılar evrene hükmeder!

Yazarın Tüm Yazıları