Yasak sonrası ilk fabrika kapanıyor

Güncelleme Tarihi:

Yasak sonrası ilk fabrika kapanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2014 01:25

ANADOLU Efes Rusya’dan sonra Türkiye’de Lüleburgaz fabrikasında üretimi durdurdu. Rusya ve Türkiye’de hükümetlerin alkol tüketimini sınırlamaya yönelik düzenlemeleri nedeniyle pazar kaybına uğrayan Anadolu Efes fabrikadaki faaliyeti diğer fabrikalarına kaydıracak.

Haberin Devamı

Lüleburgaz Fabrikası’ndani 150 işçinin ise diğer fabrikalara kaydırılma olasılığı bulunuyor. Alkol düzenlemeleri nedeniyle 2013’de bira tüketimi yüzde 10 düşerken Anadolu Efes’in satışlarında yüzde 14,8’lik daralma yaşandı. Wall Street Journal’a konuşan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan “Daralmayla altında verimlilik için Lüleburgaz’ı kapattık. 150 kadar işçi vardı. Onlardan isteyenleri diğer fabrikalarımıza yönlendireceğiz” dedi.
Anadolu Grubu Rusya’daki alkol yasakları nedeniyle Moskova’daki fabrikasının 1 Ocak 2014’ten itibaren ardından da Rostov’daki iki üretim fabrikasını da birinci çeyrekten itibaren kapatma kararı almıştı. Son kapatma da Türkiye’de yaşandı.
Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada fabrikanın faaliyetinin 2 Mayıs’ta son bulacağı belirtildi. İçki pazarındaki daralma nedeniyle uygulamanın gerçekleştildiği belirtilen açıklamada, kapatılan fabrikanın Anadolu Efes’in Türkiye’deki toplam kapasitesi içinde yüzde 8 ile en düşük paya sahip olduğu kaydedildi. Şirket Türkiye’de üretime İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana’daki bira, Afyon ve Konya/Çumra’daki malt fabrikaları ile Bilecik/Pazaryeri’ndeki şerbetçiotu işleme tesisiyle devam edecek.

Haberin Devamı

2 ülkede yasak

TÜRKİYE’de mayısta çıkarılan yasa ile gece 22:00’den sonra alkolün perakende satışı yasaklanmış içkilerin tanıtımı ve pazarlanması konusunda da birçok kısıtlama getirilmişti. Ayrıca, alkol ürünlerin Ocak ve Temmuz aylarında TÜFE oranında otomatik zam geliyor. Rusya’da ise 2 yıldır benzer tedbirler var. Rusya’da bira tüketimi son 5 yılda yüzde 20 azaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!