Sandıkta 167 lıstede 67

Güncelleme Tarihi:

Sandıkta 167 lıstede 67
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2014 01:27

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, YSK’nın ıslak imzalı verileri ile kendi ıslak imzalı verileri arasında 3500’e yakın fark tespit ettiklerini belirterek “Mesela 1378 numaralı sandıkta CHP’nin aldığı 167 oy, 67 olarak geçmiş AKP’nin aldığı 74 oy, 174 olarak geçmiş. Bunun gibi örnekler var” dedi. Oyların yeniden sayılmasını isteyen Mustafa Sarıgül’le birlikte basın toplantısı düzenleyen Salıcı, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

SANDIĞIN % 10’U

- “Şaibenin nasıl olduğuna dönük size bazı kanıtlar sunacağım. Biz İstanbul’da bütün ıslak imzalı tutanakların sisteme girebileceği bir yapı kurduk, yazılım oluşturduk. O yazılım seçim günü akşamı yüzde 90 seviyesinde ıslak imzalı tutanaklar elimize geçmişti. YSK’nın bu seçimlerde ilk defa uyguladığı, kendi birleştirme tutanaklarını web üzerinde yayınladığı bir sistem var. Onunla bizim elimizdeki ıslak imzalı tutanakları karşılaştırdık. Sonucunda İstanbul’la ilgili tam 3 bin 500 sandıkta fark tespit ettik. İstanbul’da toplam 32 bin sandık olduğunu düşünürseniz yüzde 10’un üzerinde bir rakam ortaya çıkıyor. Belediye meclisi, ilçe belediye başkanlıkları ve büyükşehir belediye başkanlıklarında tespit edilen 3 bin 500’den fazla fark var. Bunu kamuoyunun da görmesi için ‘chp.org.tr’deki web sayfamıza ıslak imzalı tutanakları yükledik. Gönüllülerimizden gelen tutanaklarla bunları karşılaştırdık. Şu anda bütün görmek isteyen yurttaşlarımızın hizmetine sunduk. İstanbul’da her sandıkta ortalama 320 oy var. Bunu 3 bin 500 ile çarpınca gerekli sonuç ortaya çıkıyor. Bu 1 milyonun üzerinde bir rakamdır bu. Biz şunu iddia etmiyoruz, ‘1 milyon oyumuz alındı ve AKP’ye yazıldı’ demiyoruz. 3 bin 500 fark tespit ettik. Bunların bir kısmında 100 oy fark olabilir bir kısmında 5 oy fark olabilir. Bir kısmında büyükşehir belediye başkanlığı bir kısmında ilçe belediye başkanlığı bir kısmında meclis üyeliği ile ilgili fark var. Fark ne kadar olursa olsun biz bu seçimde hak ettiğimiz oy neyse onun ortaya çıkması talebini dillendiriyoruz.

Haberin Devamı

İŞTE BİRKAÇ ÖRNEK

- Ben birkaç örneği paylaşacağım. Örneğin Fatih ilçemizden birkaç örnek paylaşayım. Fatih’te 3034 numaralı sandık. Belediye başkanı ve belediye meclis üyeliği tutanağı. Şu bölümde belediye başkan adayının aldığı oylar var. Şu tarafta da belediye meclis üyelikleriyle ilgili partilerin almış oldukları oyların yazılması gerekiyor. Gördüğünüz gibi tertemiz. Kağıthane 1346 numaralı sandık. Burada Sayın Mustafa Sarıgül’ün almış olduğu oy 137. Sayın Kadir Topbaş’ın almış olduğu oy 125. Bu birleştirme tutanaklarına nasıl yansımış. CHP’nin oyu 137 iken 37 olmuş, AKP’nin oyu 125’ken 225 olarak geçmiş. YSK’nın yayınlamış olduğu tutanaklarla ıslak imzalı tutanakları karşılaştırınca bunu çok açık olarak görebilirsiniz. 1360 numaralı sandık. CHP’nin almış olduğu oy 108, kayıtlara 8 olarak geçmiş. AKP adayına verilen oy 119, 219 olarak geçmiş. Bundan sonrasında sürpriz yok.

Haberin Devamı

YENİDEN SAYILSIN

- CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül de kamuoyu gözünde tüm Türkiye’de sandıkların şaibeli olduğunu iddia ederek şöyle konuştu: “İstanbulluların sonuçları iç huzuruyla kabul etmesi için gelin, tüm ilçelerde oylar yeniden sayılsın. Seçimler üzerindeki şaibe ortadan kalksın. Sonuçta kazanabiliriz veya kaybedebiliriz. Sonuç ne olursa olsun bir tek oyun bile çalınması demokrasi adına kara bir lekedir. Ben demokrasiye inanıyorum. Yurttaşlarımın tercihlerine saygı duyuyorum. Seçimi kazanan siyasi parti, kendine çok güveniyorsa, bu kadar da oy farkı var, olabilir yine kazanabilir, bir problem yok ama sayımların tekrar yapılmasında fayda var. Yarın (bugün) saat 12.00’de Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret edeceğim. Kendisine seçim süresince İstanbul’da yaşadıklarımızı detaylı olarak sunacağım. İstanbul’da iktidar partisinden dileğimiz, siz kendinize güveniyorsanız, sonuçların doğru olduğuna inanıyorsanız, bizim müracaatımıza destek verin. İstanbul’da sandıklar bir kez daha yeni baştan sayılsın ve demokrasi İstanbul’da tam anlamıyla kazansın. İstanbul seçimlerinde şaibe yok diyorsanız, İstanbul seçimlerinde tutanakların doğru olarak merkeze nakledildiğini, birleştirme tutanaklarında en ufak bir sorun yok diyorsanız, o zaman korkmanıza, çekinmenize gerek yok. İstanbul’da bütün sandıkların yeni baştan sayılması konusunda demokrasi adına duyarlılığınızı lütfen gösteriniz. İstanbul’da nokta kadar yurttaşlarımızın gönlünde şaibe kalmadı diye yurttaşlarımızla demokrasiye olan inançlarını tam olarak korusunlar.

Haberin Devamı

YÜZDE 7 ÖNEMLİ FARK

- Bu kadar büyük bir oy farkı varsa, iktidardan dileğimiz lütfen bizim itirazımıza kendileri de itiraz yapsınlar. Gerçek sonuç ortaya çıksın. Yüzde 7’lik gibi bir oy farkı önemli bir farktır. Biz bu farka bir şey demiyoruz. Bu farkın doğru olması yurttaşlarımızın vicdanlarının rahat olması, demokrasinin tam olarak tecelli etmesi açısından iktidar partisi lütfen bizim dilekçemize destek versin. Sayımın bir kere daha yapılmasının bir mahsuru yok. Şu anki sonuçlara göre bile 2011 genel seçimlerine göre AKP İstanbul’da oyunu 100 bin oy, CHP İstanbul’da oyunu 1 milyon artırmıştır. Ben inanıyorum ki bu sayım tekrar yapıldığında konu başka bir noktaya gelecektir.”

Haberin Devamı

5 İLÇEDE İTİRAZ

CHP’nin Üsküdar Adayı İhsan Özkes, CHP Üsküdar İlçe Başkanı Mustafa Çetinkaya ile Üsküdar İlçe Seçim Kurulu’na giderek, 21 sandıktaki sonuçlara itiraz etti. İlçede AK Parti’den 8 bin 290 oy eksik alan CHP, oyların yeniden sayılmasını istedi. Mustafa Çetinkaya, “Ümraniye Belediye Meclis üyeliği pusulaları Üsküdar’daki sandıklardan çıktı” dedi. Özkes itiraz dilekçesini verdikten sonra yaptığı açıklamada “Sonuçlar 2 güne kadar açıklanacak. Ama şunu söyleyeyim, Üsküdar’da biz kazandık. Hileyle, hurdayla, yalanla, dolanla seçimi aldıklarını söyleyenlerin mumunun söndüğünü göreceğiz. İlçe seçim kurulu olmazla il seçim kuruluna, olmazsa Yüksek Seçim Kurulu’na gideceğiz ve hakkımı arayacağız. Ülkede hak, hukuk, kanun var mı göreceğiz” diye konuştu. CHP ayrıca Küçükçekmece, Beyoğlu, Bayrampaşa, Bahçelievler’in de arasında bulunduğu pek çok ilçede oyların yeniden sayılması için başvurularda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!