Profesyonel vale dönemi

Güncelleme Tarihi:

Profesyonel vale dönemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2014 01:27

TÜRKİYE’de son yıllarda sayıları artan alışveriş merkezleri ve restoranlar yeni bir sektörün de kapısını araladı. Müşterilerinin vale fobisi nedeniyle birçok alışveriş merkezi ve restoran bu hizmeti kurumsal şirketlere devretmeye başladı. Bir valenin aylık kazancı ise 3 bin liraya ulaşıyor.

Haberin Devamı

ckuburlu@hurriyet.com.tr

BÜYÜKŞEHİRLERDE park sorununa bağlı olarak hemen hemen her mekanda uygulanan ama denetimsiz büyüdüğü için tüketiciler tarafından fobi haline gelen ‘Vale’ hizmeti profesyonelleşmeye başladı. Özellikle büyük alışveriş merkezlerinin (AVM) müşterilerin şikayetleri üzerine vale hizmetini kurumsal şirketlere devretmesi diğer işletmeler için de örnek oldu. Türkiye’de peş peşe vale park hizmeti veren profesyonel şirketler kurulmaya başlarken, bu şirketlerde çalışanların aylık sabit maaşa bağlanması verilen bahşişlerin ve çıkan kavgaların önünü kesmeye başladı. Bugün kurumsal şirketlerde çalışan bir vale hem sigortalı çalışıp hem de ayda ortalama 1500-2 bin TL maaş alırken, değnekçilik usülüyle çalışan valelerin geliri ise bu rakamdan yüksek olmasına rağmen hiç bir garantisi bulunmuyor.

OTO YIKAMA VE VALE HİZMETİ

Türkiye’de vale hizmeti veren şirketlerin sayısının arttığına dikkat çeken Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, şu bilgileri verdi: “Son yıllarda AVM’ler bu hizmeti veren şirketlerle çalışmaya başladı. Çünkü müşteriler bu konuda çok ciddi şikayetlerle geliyorlardı. Artık kurumsal şirketler tüm sorumluluğu üstleniyor. AVM’lerin açtığı ihalelerde şirketin sertifikaları ve referansları öne çıkıyor. Kaza ve hırsızlık gibi şikayetlerde de hemen devreye giriyorlar. AVM’lerde oto yıkama ve vale hizmetleri aynı şirkete veriliyor. Bunun aylık kirası da ortalama 5 bin Euro’yu buluyor. Çok büyük bir ekonomi oluşmaya başladı. Bu kesimde çalışan profili de yükseliyor.”

Haberin Devamı

HAFTA SONU 600 ARACA ÇIKIYOR

Yoğun vale hizmeti veren Anadolu yakasının en yeni yaşam merkezi Akasya Acıbadem AVM Müdürü Özgen Öztürk de, taşere ettikleri hizmet ile hafta içi 200-250, hafta sonu ise 500-600 arası araca bu hizmeti verdiklerini belirtti.

Öztürk, "Özellikle hafta sonu 500 ile 600 arasında araca vale hizmeti veriliyor. Araç başına 15 TL'lik bir ücret talep edilirken, bu hizmet yine haftaiçi ve haftasonu değişmek suretiyle 25 ile 35 personel ile sağlanıyor. Akasya Acıbadem olarak, vale hizmetine teknolojiyi de iyi entegre ettiğimize inanıyoruz. Bu sayede Mini iPad üzerinden haberleşme sağlayıp, 40 saniyede aracı park edebiliyor ve maksimum 5 dakika içinde de teslimini sağlayabiliyoruz" dedi.


OTOMOBİLİNİ VERMEK İSTEMİYOR

Restoranların da vale hizmetini kurumsal şirketlere devretmeye başladığını belirten Turizm Restaurant Yatırımları Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, şöyle konuştu: “Özellikle lüks restoranlarda müşteriler otomobilini bilmedikleri kişiye vermeyi istemiyor. Restoranlar da şirketlerle anlaşma yoluna gidiyor. Ancak hala bir çok restoran değnekçilik usulüyle bu hizmeti veriyor. Sonra istenmeyen görüntüler ortaya çıkıyor. Bu konuda herkes çok hassas. En çok gelen şikayetler de kaza ve hırsızlık. Biz yatırımcılara her defasında bu hizmeti ‘belgesi olan şirketlere verin’ diyoruz. Bu işin belli bir ücreti olması daha doğru.”

Haberin Devamı

Üniversite öğrencileri başvuruyor

SON dönemlerde üniversite öğrencilerinden çalışmak için çok fazla talep geldiğini belirten EMR Vale Park şirketinin ortağı Şener Karadağlı, “Vale hizmeti veren kurumsal şirketler kalifiyeli eleman çalıştırıyor. Yurtdışında bu işi daha çok üniversite öğrencileri yapıyor. İstanbul’daki üniversite öğrencileri de son dönemlerde iş başvurusu yaparak vale şirketlerinde çalışmak istiyor. Bu konuda çok fazla talep var” dedi.

TÜKETİCİYİ UYARIYOR

İstanbul’da bir çok lüks restorana hizmet verdiklerini belirten Şener Karadağlı, tüketicileri uyararak şunları söyledi: “Verdiğimiz hizmette tüm sorumluluk bize ait oluyor. Kaza, hırsızlık gibi şikayetlerle restoran ilgilenmiyor. Ancak otomobilinizin anahtarını teslim ederken mutlaka fiş alın. Fiş vermeyen noktalarda aracınızın başına birşey gelirse hak iddia edemezsiniz. Kimse sizinle muhatap olmaz. Hala ‘vale’ diye kapıyı açıp, otomobili çalanlar var.”

Haberin Devamı


Haftasonu bir AVM’de vale hizmetine bırakılan ortalama otomobil sayısı
600

Türkiye’de kurumsal olarak vale park hizmeti veren şirket sayısı
20

Değnekçilik usülüyle çalışan bir valenin aylık kazancı (TL)
3 bin

AVM’lerin vale hizmeti ücret aralığı (TL)
10-20

AVM’lerin vale şirketlerinden aldığı aylık kira (Euro)
5 bin

Vale park hizmeti veren şirketlerde çalışanların ortalama kazancı (TL)
1750

Haftaiçi bir AVM’de vale hizmetine bırakılan ortalama otomobil sayısı
250

İstanbul Etiler’de bir restoranda hizmet veren vale şirketinin geliri (TL)
30 bin


Son kurban Ece Sükan

İSTANBUL’da halen bir çok restoran değnekçi usulüyle çalışıyor. Zaman zaman ünlü isimlerin valelerle başı da derde giriyor. Valelerin son kurbanı ise Stil danışmanı ve model Ece Sükan ile eşi Ümit Benan oldu. İstanbul Bebek’teki yürüyüşü sırasında bir mekanın otomobille seyir halindeki valesinin Sükan’a çarptı. Benan, eşine otomobille hafif şekilde vuran valeyi önce uyardı. Otomobilden inen vale, kendisini uyaran Benan’la kavga etti.

Haberin Devamı

Günün iş fırsatları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!