CIA 'ABD yönetimini yanılttı'

Güncelleme Tarihi:

CIA ABD yönetimini yanılttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2014 15:23

ABD Senatosu'nun raporuna göre CIA sorgulama yöntemlerinde kullandığı şiddet ve bu yöntemlerin etkinliği hakkında hükümeti pek çok kez yanılttı.

Haberin Devamı

CIA ABD yönetimini yanılttı

Washington Post gazetesinin haber yaptığı raporda CIA'in gizli sorgulama merkezlerinde mahkumlar üzerinde daha önce açıklanmayan bazı teknikler kullandı. Bu teknikler arasında, mahkumların buzlu suya atılması ve kafalarının duvara vurulması da var. Bulgular eski Başkan George W. Bush dönemine ait.

ABD Senatosu'nun raporuna yakın kaynaklar CIA'in sorgulama programlarının çok az yararlı istihbarat getirdiğini söyledi. Aynı kaynaklara göre, sorgulama programının olduğundan daha etkin gösterilmesi için alınan istihbarat abartıldı.

Altı bin sayfalık rapor Senato'nun İstihbarat Komitesi'nin 2009'dan bu yana CIA'in faaliyetleri üzerinde yürüttüğü araştırmanın sonucu. Komite toplanıp raporun özetinin Başkan Barack Obama'ya gönderilmesi ve kamuoyuna açılıp açıklanmaması konularında karar alacak.

Haberin Devamı

Washington Post'a göre CIA yöneticileri, artık mahkumda yararlı bir bilgi bulunmadığına ikna olmuş sorguculara bile sert sorguya devam etmeleri talimatı verdi.

CIA YORUM YAPMADI
Bir yetkili, El Kaide şüphelisi Ebu Zubeyde'nin basınçlı su kullanılarak boğulma hissi yaratılan waterboarding adlı yönteme 83 kez maruz bırakılmadan önce değerli istihbaratın büyük bölümünü aldıklarını söyledi.

Raporda sorgu yöntemlerinden şikayet eden CIA mensuplarından da bahsediliyor.

CIA ise raporun son halini görmedikleri için resmi bir açıklama yapılmayacağını belirtti. Ancak Washington Post'a konuşan CIA yetkilileri raporun maddi hatalar ve yanıltıcı sonuçlarla dolu olduğunu savundu. Geçtiğimiz günlerde Senato İstihbarat Komitesi soruşturma sırasında CIA'in Senato'daki bilgisayarlara girdiğini savunmuştu.

CIA ABD yönetimini yanılttı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!