Sarıgül: Tüm ilçelerde oylar yeniden sayılsın

Güncelleme Tarihi:

Sarıgül: Tüm ilçelerde oylar yeniden sayılsın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2014 15:46

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, "Buradan İstanbul’da önde görünen siyasi partiye çağrı yapmak istiyorum. İstanbulların sonuçları iç huzuruyla gönül rahatlığıyla kabul etmesi için gelin tüm ilçelerde oylar yeniden sayılsın. Seçimler üzerindeki şaibe ortadan kalksın" dedi.

Haberin Devamı

Mustafa Sarıgül ve İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Levent’teki İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuştu. Mustafa Sarıgül, seçim sonuçlarının henüz kesinleşmediğini İstanbul’un pek çok ilçesinde seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

" Sandıklar açıldığından itibaren İstanbul’daki seçimleri İl Başkanımız Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte yakından takip ediyorum. Gönüllülerimizin oyların çalınmasına karşı gece gündüz tetikte olmaya devam ediyoruz. Pek çok ilçede seçim sonuçlarına itirazlarımızı yaptık. Değerli kardeşlerim hiç merak etmeyin, sandık sandık, ilçe ilçe bütün gelişmeleri Cumhuriyet Halk Partimiz İstanbul il merkezinde, ilçe başkanlarımız ilçelerinde yakından takip ediyor. Sonuna kadar da bu çalışmaların yakından takipçisi olacağım. Kamuoyu gözünde tüm Türkiye’de sandıklar ne yazıkki şaibelidir. Buradan İstanbul’da önde görünen siyasi partiye çağrı yapmak istiyorum. İstanbulların sonuçları iç huzuruyla gönül rahatlığıyla kabul etmesi için gelin tüm ilçelerde oylar yeniden sayılsın. Seçimler üzerindeki şaibe ortadan kalksın" dedi.

"BİR TEK OYUN BİLE ÇALINMASI DEMOKRASİ ADINA KARA BİR LEKEDİR"

"Sonuçlar ne olursa olsun, bu seçim demokrasi tarihimize şaibeli olarak geçecektir" diyen Sarıgül konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Kampanya sürecimizin başlangıcından itibaren demokrasi ve etik kurallar bağdaşmayan saldırılarla karşı karşıya kaldık. Başbakan, gazeteleri ve televizyonları arayarak şahsıma doğrudan sansür uyguladı. Kendisi her gün onlarca televziyonda saatlerce konuşurken bizim canlı yayınlarımız engellendi. Tek iletişim olarak kalan sosyal medya ne yazık ki yasaklandı. Twitter ve Youtube yasağıyla Türkiye’yi demokratik dünyadan malesef Ak Parti kopardı. Afişlerimiz yırtıldı. Seçim otobüslerimize önemli saldırılar yapıldı. Son olarak sahte sms mesajlarıyla adaylıktan çekildiğim şeklinde yalan haberleri binlerce yurttaşımıza duyurdular. Kadıköy mitingimizin iptal edildiği şeklinde yalan haberleri kendi arzu ettikleri kanallarda yaydılar. Böylesine antidemokratik ortamda seçimlere girdik. Seçim gününden itibaren benzer şaibeler devam ediyor. Onlarca ilçede birçok okulda elektrikler kesildi. Oy torbaları ortalarda dolaştı. Bütün bunlara rağmen, binlerce gönüllülerimizle, partililerimizle birlikte sandıkları korumak için şu anda dahi mücadele etmeye devam ediyoruz. Sonuçta kazanabiliriz, kaybedebiliriz. Sonuç ne olursa olsun, bir tek oyun bile çalınması demokrasi adına kara bir lekedir. Bütün bu olanlar dünyanın gözü önünde devam ediyor. İktidar yasaklarla girdiği bu seçimi ne yazık ki demokrasi diye sunmaya çalışıyor. Oysa Türkiye’nin nasıl bir antidekomratik seçim yaşadığını tüm dünya kamuoyu görmüştür."

"İSTANBUL SEÇİMLERİNDE ’ŞAİBE YOK’ DİYORSANIZ KORKMANIZA, ÇEKİNMENİZE GEREK YOK"

Kendisine oy veren vatandaşlara teşekkür eden Sarıgül, şöyle konuştu:

"Yüzbinlerce yurttaşlarımıza, sandığa giderek demokrasiye güç katan tüm yurttaşlarımıza, sandıkları koruyan binlerce gönüllümüze şu sözü veriyorum; hak ve hukuk arayışımız kesintisiz olarak devam edecektir. Yurttaşlarımız umutsuzluğa kapılmasın. Türkiyemiz çaresiz değildir. Ülkemiz siyasi ayak oyunlarına ve seçim hilelerine teslim edilmeyecek kadar son derece temizdir. Demokrasimize, özgürlüklerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Genç kardeşlerime çok teşekkür ediyorum onlar bıkmadan usanmadan metanetle sandıklarımızı korumak için neler yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. Oylarımıza hep birlikte sahip çıkacağız. Süreç devam ediyor ancak önümüzde zor bir yol var. Bu seçim yurttaşlarımızın demokrasi ve hak arama bilincini daha da artırmıştır. Tüm zorlukları el ele , kol kola omuz omuza aşmaya devam edeceğiz. Birleşe birleşe, çalışa çalışa kazanacağız. Bu süreçte İstanbul İl Başkanımız Oğuz Kaan Salıcı’ya, yarın Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret edeceğim, kendisine İstanbul’da seçim sürecinde İstanbul’da yaşadıklarımızıı detaylı bir şekilde bilgi sunacağım. İstanbul’da iktidar partisinden dileğimiz, siz kendinize güveniyorsanız, seçimlerin sonuçlarının doğru olduğuna güveniyorsanız, bizim müracatımıza destek verin ve İstanbul’da sandıklar bir kez daha yeni baştan sayılsın. İstanbul’da tam anlamıyla demokrasi kazansın. İstanbul seçimlerinde şaibe yok diyorsanız, seçim sonuçlarının ve tutanakların doğru olarak merkeze nakledildiğini diyorsanız o zaman korkmanıza, çekinmenize gerek yok."

SALICI: "3 BİN 500 SANDIKTA FARK TESPİT ETTİK

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da konuşmasında toplantıyı düzenleme nedenleri için "Bütün veriler somut bir şekilde elimize ulaşsın, dolayısıyla elimizdeki somut verilerle yürüyen bir itirazı gündeme getirelim, diye bu basın toplantısını bugün yapıyoruz" dedi. "İstanbul’da seçim günü dahil olmak üzere dünden bugüne bütün çalışmalar eksiksiz bir şekilde yapıldı" diyen Salıcı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz İstanbul’da bütün ıslak imzalı tutanakların sisteme girilebileceği bir yazılım oluşturduk. o yazılım, seçim günü akşamı yüzde 90 oranında ıslak imzalı seçim tutanakları elimize geçmişti. YSK’nın bu seçimlerde ilk defa uyguladığı kendi birleştirme tutanaklarını internet üzerinden yayınladığı bir sistem var. Onunla bizim elimizdeki ıslak imzalı tutanakları karşılaştırdık. Bu karşılaştırma sonucunda İstanbul’da 3 bin 500’e yakın sandıkta fark tespit ettik. İstanbul’da toplam 32 bin sandık olduğunu düşünürseniz yüzde 10’un üzerinde bir rakam ortaya çıkıyor. 39 ilçede 3 bin 500’e yakın sandıkta belediye meclisi, ilçe belediye başkanlıkları yada büyükşehir belediye başkanlıklarında 3 bin 500 fark var. Bize sosyal medya üzerinden ’madem böyle aksaklıklar, sorunlar var neden bize çağrı yapmadınız?’ diye sık sık sorular soruldu. İstanbul’da bizim seçim günü hazırlamış olduğmuz sistem hiçbir engel oluşmadan normal bir şekilde çalıştığı için biz çok daha az sayıda gönüllü ve partili uzman arkadaşımızla bütün bu sonuçları alabildik. Hızlı bir şekilde YSK’nın seçim verileriyle karşılaştırdık ve 3 bin 500 sandıkta fark tespit ettik. Bu farkların tamamı ilçelerimize bildirildi. İlçelerimiz dün ve bugün birçok yerde itirazlarını yaptı, yapmaya da devam ediyorlar. Bugün itibariyle Küçükçekmece, Beyoğlu ve Üsküdar İlçeleri’nde belediye başkan adaylıklarıyla ilgili seçim sonuçlarına itiraz etmiş bulunuyoruz. Bazı ilçelerimizde belediye meclis üyelikleri seçimlerine itiraz ediyoruz. Ortaya çıkan sonuçlar ne kadarlık bir fark oluşturuyorsa, seçim sonuçlarını değiştirme ihtimali ortaya çıktıysa orada arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar."

’TRAFOYA KEDİ GİRDİ’ AÇIKLAMASINA TEPKİ

Konuşmasında elektrik kesintilerine de değinen Salıcı, "Sayın bakan bugün çıktı ’trafoya kedi girdi’ dedi. Ben önce espri yapıyor, dedim. 2009 seçiminde de Beyoğlu’na bir kedi girmişti. Bu seçimde Bakırköy ve Esenyurt ve başka bazı ilçelerimizde kediler çok faaldi. Sayın bakanı bu kadar ucuz, basit ve insan zekasıyla dalga geçer gibi açıklama yaptığı içinde açıkça kınamak lazım. Onun hala yerinde oturuyor olması da Türkiye’deki süprizler silsilesinin bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin "Bütün itirazlar sonucunda büyükşehir belediye başkanlığı diğer partide kalırsa sizin bundan sonraki yol haritanız nasıl olur?" şeklindeki soruya Mustafa Sarıgül, şu yanıtı verdi:

"Kalabilir. Ben demokrasiye inanıyorum ve yurttaşlarımın tercihlerine saygı duyuyorum. Ancak seçimin demokratik ve adil olması bir oyun dahi sıkıntıya düşmemesi için seçimi kazanan siyasi partinin kendisine çok güveniyorsa bu kadar da oy farkı varsa mutlaka ve mutlaka sayımların yapılmasında fayda var. Onu ayrıca ilerleyen konuşuruz. Şu anda başka bir süreçteyiz. Bu süreci mutlaka demokrasi açasından bağımsızlık açısından sandığın huzuru ve güveni açısından binlerce insanımızın kafasındaki soru işaretleri açısından, sosyal medyada dün akşamdan beri yapılan çalışmalar muhteşem bir noktada. Ben o gençlere teşekkür ediyorum. Bu mücadele şahıslarımızın mücadelesi değil, bu mücadele laik ve demokratik Türkiye Cumrhuriyeti’nin mücadelesidir. Bu sonuçlara göre 137 oy alıyoruz ancak 37 olarak yazılmış. Ak Parti’nin almış olduğu 107 oy da 207 oy olarak yazılmış. ’Bir oy bile olsa bir oyu korumak gerekir’ diye düşünüyorum. Bugün iktidarda olanlar yarın kendilerine yapılmamasını istediklerini başkalarına yapmaması lazım. Şu anki seçim sonuçları 2011 genel seçimlerine göre AKP İstanbul’da oyunu 100 bin oy, Cumhuriyet Halk Partimiz oyunu 1 milyon artırmıştır. Yeniden sayım yapıldığı takdirde konu çok başka noktalara gelecektir."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!