Yellen 'düşük faiz' dedi dolarda düşüş sürdü

Güncelleme Tarihi:

Yellen düşük faiz dedi dolarda düşüş sürdü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2014 09:29

Seçim sonrası düşüşe geçen dolara bir darbe de Janet Yellen'den geldi. Amerikan Merkez Bankası başkanı Janet Yellen ABD ekonomisinde toparlanma için bir süre daha düşük faiz döneminin devam edeceğini belirtti. Bu açıklamanın ardından dolar 2.14 TL'nin de altına düşerek 2014'ün en düşük seviyesine ulaştı. Borsa ise güne hafif yükselişle başlayarak 69 bin 750 puana ulaştı.

Haberin Devamı

Piyasalarda seçim sonrası devam eden olumlu tabloya bir katkı da yurtdışından geldi Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ABD ekonomisinin toparlanması için düşük faiz politikasına uzun süre daha devam edileceğini belirtti. Bu açıklama üzerine seçim sonuçları ile birlikte düşen dolarda düşüş hızlandı. 2.1354 TL'yi gören dolar 2014'ün en düşük seviyesini gördü.

dolar şu dakikalarda ise 2.1436 TL'den işlem görüyor. Borsada açılış ise yatay oldu. Endeks yüzde 0,02 artışla 69 bin 750 puandan güne başladı.

"İYİMSERLİK SÜRER"

Geçmiş seçimlerde borsanın yükselişle tepki verdiğini hatırlatan XTB Menkul Değerler Strateji Müdürü Halil Reçber yaklaşan yeni seçim atmosferine rağmen özellikle endekste eski yüksek seviyelerin gündeme geleceğini belirtti. Türkiye için kötümser senaryonun geride kaldığını vurgulayan Reçber “Borsada kısa vadede 73 bin-75 bin aralığı, yaz ortasında 80 bin seviyesi gündeme gelebilir. Erken genel seçim ihtimalinde kötümser bir tablo ortaya çıkacağını sanmıyorum. yaşanacak her türlü senaryo bu zamana kadar ki süreçlerden daha farklı bir sürpriz getirmeyecek” diye konuştu

Haberin Devamı

"DÜŞÜK FAİZ DEVAM EDECEK"

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ekonomik büyümenin henüz arzu edilen düzeyde olmadığını belirterek, iş gücü piyasası kalıcı bir şekilde açılıncaya kadar düşük faiz politikasına devam edeceklerini söyledi.

Fed Başkanı Yellen, Chicago'daki 2014 Ulusal Yatırım Konferansı'nda yaptığı konuşmada, iş gücü piyasasındaki gelişmeler, resesyon sonrası ekonomideki toparlanma süreci ve Fed politikaları konusundaki görüşlerini paylaştı.

Ekonominin "büyük resesyon" sonrası karşılaştığı sıkıntıları yavaş ama sürekli bir şekilde aşmakta olduğunu kaydeden Yellen, 2009 yılı Ekim ayında işsizliğin yüzde 10'a çıkmasının ardından 7,5 milyon yeni istihdam yaratılarak bu oranın yüzde 6,7'ye düştüğünü vurguladı.

Son 41 ay süresince aralıksız istihdam artışı kaydedilmesine karşın gerek yüzde 6,7'lik işsizlik oranının daha önceki 2001 resesyonunda gözlemlenen en yüksek işsizlik oranının dahi üzerinde bir değere işaret etmesi ve gerekse gelişmenin yavaş olması yüzünden ekonomideki toparlanma pek çok kesim tarafından hala "durgunluğun devam ettiği" şeklinde bir algıya yol açtığını bildirdi.

Haberin Devamı

Yellen, pek çok açıdan iş gücü piyasasının geçmişe göre daha katı olduğunun altını çizerek, 6 aydan daha uzun süre iş arayan kişilerin oluşturduğu uzun dönemli işsizliğin rekor düzeyde olduğunu ve araştırmaların bu gruptaki kişilerin daha zor iş bulduğunu gösterdiğini kaydetti.

Bu gelişmeler ışığında Fed'in iki görevi olan fiyat istikrarı ve maksimum istihdam hedeflerinin henüz gerisinde olduklarını ifade eden Yellen, enflasyonun uzun dönemli hedef yüzde 2'nin altında seyrettiğini, bu yüzden geçmişte kimi zaman yaşadıkları enflasyon-istihdam ikileminin bugün geçerli olmadığını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!