Keçiören belirledi

Ankara, tarihinin en çekişmeli seçimini yaşadı.

Haberin Devamı

30 Mart’ta Melih Gökçek’le Mansur Yavaş arasında sabaha kadar süren ve ‘resmileşmese’ de Gökçek’in ‘kıl payı’ zaferiyle sonuçlandığı duyurulan seçimi 1994 yılındaki seçimlerle kıyaslayanlar var.
Ancak 30 Mart seçimi her haliyle 20 yıl önce Gökçek’in iktidara geldiği seçimden daha kritik ve çekişmeliydi.
Henüz sandığın açıldığı ilk dakikalardan itibaren ‘bilgi kirliliği’ dolu bir süreç yaşadık.
Karşılıklı açıklamalar eşliğinde Gökçek-Yavaş gerilimi arttı.
İbre bir Gökçek’e döndü bir Yavaş’a. Günün ilk ışıklarıyla birlikte saat 06.15’te Gökçek yaptığı basın açıklamasında ‘0.9 puan farkla kazandık’ dedi.
Bu yazıyı hazırladığım dakikalarda ise Yavaş’ın ekibi sandık verilerini yeniden giriyor ve YSK’ye itiraz başvurusu yapmaya hazırlanıyordu.
Her ne kadar itiraz da olsa, bu tabloya göre Ankara’da 5. Gökçek Dönemi başlayacak gibi gözüküyor.
Peki 3 milyonun üzerinde geçerli oyun kullanıldığı Ankara’da 20-30 bin gibi çok az bir farkla Gökçek’in önde tamamladığının açıklandığı o gecenin en önemli ayrıntıları nelerdi?

Haberin Devamı

İKİ İLÇEDE 360 BİN FARK

Öncelikle yüzde 44 -belki de sadece Ankara’da kazanmaya yetmeyecek bir oy yüzdesi- alan Yavaş oy deposu Çankaya’da yüzde 70’e yakın oy aldı. 682 bin seçmende Gökçek’e 310 bine yakın fark attı. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de rekor oyla başkan seçildi.
Buna Yenimahalle’de Fethi Yaşar’ın yüzde 50’ye yaklaşan performansı da eklenince, Yavaş 1 milyon 100 bin civarında seçmenin bulunduğu iki ilçede
(Çankaya ve Yenimahalle) rakibine 360 bine yakın fark attı.

TABLO DEĞİŞMEYE BAŞLADI

2 buçuk milyon seçmenin bulunduğu 6 metropol ve 17 dış ilçede Gökçek farkı kapattı.
Altındağ’da Veysel Tiryaki ve Sincan’da Mustafa Tuna ‘beklenen’ performanslarını gösterince her iki ilçede 80’er bin dolaylarında fark yakaladı.
30 bine yakın fark Mamak’tan geldi.
Etimesgut ve Gölbaşı’nda çok büyük farklar oluşmadı. Bunlara 17 dış ilçedeki sonuçlar da eklenince ikili arasındaki yarışta Mansur Yavaş 50 bin oy avantajlı duruma geldi.

KEÇİÖREN BELİRLEYİCİ OLDU

25 Şubat’ta Başkent Fısıltıları’nda ‘Keçiören Çıkmazı’ başlıklı yazımda uzun uzun anlatmıştım. Seçimin Keçiören’de kilitlenme ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtmiştim.
Gecenin sonucu en merak edilen ilçelerinden biriydi Keçiören, büyükşehir seçiminin kaderini belirleyecekti. Diğer taraftan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ikamet ettiği ilçe olması açısından psikolojik bir önemi vardı. 2009 seçimlerinde AK Parti adayıyken olaylı bir şekilde adaylıktan çekilen, üç dönem başkanlık yapmış Turgut Altınok BBP’den adaydı ve iddialı olduğu belirtiliyordu.
“Keçiören Çıkmazı’ yazısında ilçede Mansur Yavaş farkı 50 binin üzerinde tutarsa kazanır” yorumunu yapmıştım.
Yavaş farkı tutamadı. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak seçimde büyük bir başarı gösterdi ve Altınok’a 80 bin civarında fark attı.
Her ne kadar resmi rakamlar net açıklanmasa da Büyükşehir’de de benzer fark oluşunca Gökçek ‘gidip gidip gelen’ seçimin galibi oldu.

Haberin Devamı


* * *


O GECE NELER OLDU

AK Parti’nin Balgat’taki Seçim Koordinasyon Merkezi tarihi seçimde ana baba günü gibiydi. Melih Gökçek seçimi burada takip etti. O gün o gece orada kimler yoktu ki...
Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Emrullah İşler, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Başbakan Erdoğan’ın Danışmanı Mücahit Arslan bir çırpıda göze çarpanlar.
Saatler 03.00’ü gösterdiğinde Balgat SKM’de buz gibi bir hava vardı. Gökçek’le Yavaş arasındaki fark 0.1’e düştü. Hızla fark eriyordu ve aradaki 3 bin oy bu hızla giderse kapanabilirdi.
Kapusuz, ‘Umutsuzluğa düşecek bir durum yok’ diyerek tek tek kazanan ilçelerin SKM başkanlarını aradı.
Yaptığı hesap 20-30 binin arasında Gökçek’in lehineydi. Bu durum biraz havayı yumuşattı.
Seçim gecesi Başbakan Erdoğan’ı ve Gökçek’i sinirlendiren bir olay da sandıklarda yaşandı. Erdoğan’ın ‘balkon konuşması’ için Genel Merkez’e giden sandık görevlileri sandıklara döndürülmeye çalışıldı.
Gökçek ‘basın toplantısıyla açıklıyoruz’ diyene kadar yakın kurmayları bile seçimi kazanıp kazanmadıkları konusunda tereddütlüydü.

Yavaş kazandı
CHP kaybetti

Haberin Devamı

ÇANKAYA ve Yenimahalle’de adayların gayreti Yavaş’ın rüzgarıyla CHP iki ilçede kemik oyunun üzerine çıktı.
Diğer ilçelerdeki sonuç tam bir fiyasko oldu.
Büyükşehir adayı yüzde 44’ü bulmuş CHP, bırakın yönetimde olduğu dört belediyenin sayısını arttırmayı Kalecik ve Ayaş’ı kaybetti.
Başkent’teki 25 ilçede sadece iki belediyeyi yönetme hakkı kazandı.
CHP, Mansur Yavaş’ın performasına rağmen 23 ilçede yarışa ortak olamadı.
Şimdi aday belirleme sürecinde yapılan hatalar ve parti örgütünün çalışmalarının yeterli olup olmadığıyla ilgili değerlendirme yapma vakti.

* * *


EN ZOR SEÇİM
en güçlü meclis

MELİH Gökçek hayatının en zor seçimini geçirdi ama en güçlü belediye meclisine ‘merhaba’ dedi.
AK Parti, 25 belediyenin 20’sini alınca ilçelerden gelen temsilcilerle oluşan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çarpıcı bir tablo oluştu.
Resmi olmayan sonuçlara göre AK Partili meclis üyesi sayısının 97 olması ön görülüyor. CHP’li 24 ya da 25, MHP’li 14 veya 15, DP’li 3, BBP’li bir üye partisini Büyükşehir Belediye Meclisi’nde temsil edecek.

Haberin Devamı


* * *

NET BİLGİ
GEREKMEZ Mİ

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin başkentinde oy sayımının sabaha kadar sürmesi hayli enteresan. Çankaya’da bu satırları yazdığım saatlerde hala oy muamması vardı. İnternet sitelerinde Çankaya’da açılmayan sandıklar gözükünce Yavaş taraftarları sandıkların bulunduğu okullara akın etti.
Bir sonuç alınır mı, bilinmez. Ama bu muammayı ‘birileri’ yaratıyorsa bile YSK’nın çıkıp resmi bir açıklama yapması gerekmez mi?
Bu kadar çekişmeli geçen yarışta insanları sakinleştirmenin en doğru yolu ‘net bilgi’ değil mi?

Yazarın Tüm Yazıları