Şimşek: Büyümenin en önemli kaynağı iç talep

Güncelleme Tarihi:

Şimşek: Büyümenin en önemli kaynağı iç talep
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2014 11:19

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin, olumsuz konjonktüre rağmen 2013'te güçlü büyüdüğünü belirtti. Şimşek, yerel seçim sonuçlarıyla birlikte siyasi risklerin azalmasının, iç talebi ve 2014 büyüme görünümünü destekleyeceğini söyledi. Şimşek büyümenin en önemli kaynağının iç talep olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Şimşek, yazılı açıklamasında, 2013 yılına ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi. "Olumsuz konjonktüre rağmen güçlü büyüdük" ifadesini kullanan Şimşek, şunları kaydetti:

"2013 yılında yüzde 4,0 ile OVP'de öngördüğümüz yüzde 3,6'lık tahminin de üzerinde büyüdük. Bu performans, geçen yıl Fed'in parasal sıkılaştırma politikasına geçişi ile artan finansal volatiliteye; küresel, bölgesel ve siyasal gerginliklere; en büyük ticari ortağımız olan AB'deki daralmaya ve yüksek seyreden petrol fiyatlarına rağmen elde edilmiştir. Beklentilerin aksine ekonomi son çeyrekte de güçlü seyrini korudu. Ekonomimiz önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 ile güçlü bir düzeyde büyüdü."

Büyümenin en önemli kaynağının iç talep olduğunu belirten Şimşek, iç talebin, 2013'ün tamamında büyümeye 6,4 puan, yılın son çeyreğinde ise 7,4 puan katkı sağladığını bildirdi. İç talep açısından en önemli katkının özel tüketimden geldiğini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

"2014 yılında büyüme bir miktar yavaşlasa da görünüm pozitif seyrini korumaktadır. Sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi gibi eşanlı göstergeler, 2014 yılının ilk çeyreğinde büyümenin ılımlı düzeylerde seyrettiğine işaret etmektedir. 2013 yılında büyümeyi destekleyen stokların 2014 yılında da büyümeye pozitif katkı yapması beklenmektedir. Ayrıca kurdaki gelişmeler ile AB'deki toparlanma dış talep kaynaklı büyümeyi destekleyecektir. Yerel seçim sonuçlarıyla birlikte siyasi risklerin azalması iç talebi ve 2014 büyüme görünümünü destekleyecektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!