İlk tepkiyi dolar verdi

Güncelleme Tarihi:

İlk tepkiyi dolar verdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2014 00:19

TÜRKİYE son dönemin en gergin seçim ortamlarından birini geride bırakırken, piyasalara ilişkin ilk olumlu tepki dolardan geldi.

Haberin Devamı

Dolar dün gece uluslararası piyasalardaki işlemlerinde 2.18’in altına düşerken, bugün Borsa’dan da seçim sonrası ilk işlem gününde, rekor yükseliş bekleniyor. Piyasaların son bir haftadır fiyatladığı beklentilere paralel olarak AK Parti’nin birinci parti çıkması ve İstanbul ile Ankara gibi kilit büyükşehir belediyeleri yeniden alması, “Piyasalarda bundan sonrasını etkileyecek en önemli motivasyon seçim sonuçlarıyla birlikte bir kez daha altı çizilen ‘istikrar ve güven’ kavramları olacak. Dolayısıyla kısa vadede borsa yukarı, döviz aşağı yönlü olur” şeklinde yorumlandı.

73 BİNİ AŞARSA 75 BİNİ GÖRÜR

Ancak dünkü seçim sonuçları kısa vadede ‘piyasa dostu’ gibi algılansa da kalıcı olup olmayacağı, yurtdışı gelişmelerle birlikte, Türkiye’de seçim sonrası ortama ve Cumhurbaşkanlığı tartışmalarına bağlı olduğu hatırlatılıyor. Meksa Yatırım Menkul Değerler Stratejisti Zeynel Balcı, dün gece resmi olmayan seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Mevcut durum korunursa, piyasa bu sonuçları olumlu algılar. Haftanın ilk işlem gününde Borsa İstanbul (BİST) yükselişle açılır ve 70 bini aşabilir. Eğer endeks ilk direnç noktası olan 71.500’ü aşarsa 73 bini görebilir. Bu seviyeyi de aşması durumunda endeksin 75 bine kadar çıkabileceğini öngörebiliriz. Ancak bu yükseliş 1-2 gün sürer. Ardından kâr satışları beklenebilir. Yabancılar ağırlıklı olarak geçen hafta piyasaya girmişlerdi. Bu hafta girişleri sınırlı olsa da piyasa canlılığını korur. Dolarda ise 2.16-2.17 desteği var. Eğer 2.16’nın altına düşerse, o zaman 2.10-2.12’ye kadar çekilir” dedi.

KISA VADEDE OLUMLU ALGILAR

Geçen hafta Cuma günü, borsa seçim sonuçlarından sürpriz sonuç çıkmaması beklentisi ile BİST 100 endeksi 69 bin 117 puana kadar yükselmişti. Dolar da 2.1850 liraya kadar geri çekilerek son 3 haftanın en düşük seviyesine gerilemişti. Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar ise, Türkiye çapındaki oy oranlarının piyasalarda beklenen senaryonun gerçekleşmiş gibi gözüktüğünü belirtti. Salar, “İktidar partisinin gücünü koruduğu gözüküyor. Son 3 ayda yaşanan olaylarda yüksek türbülans oluştu. Piyasada soru işareti oluşmuştu kafalarda. Türkiye’de devam eden siyasi istikrarın sonuna gelindiğine dair düşünce oluşmuştu. Bu sonuç hükümet yoluna devam edecek gibi gözüküyor. Piyasa bu durumu kısa vadede pozitif olarak algılar. Orta ve uzun vadede piyasalar bekleyip görecektir ama baskı oluşturabilir” diye konuştu.

Kâr satışı gelebilir

Haberin Devamı

BURGAN Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de, geçen hafta piyasaların satın aldığı sonuçların geldiğini hatırlatarak “İlk tepkiler yukarı yönlü olabilir. Ama piyasaların satın aldığı sonuç olduğu için abartılacak bir durum yok. Olumlu tepkiden sonra normal kar realizasyonu görebiliriz. Yine orta vadede siyasi ortamda çok netleşme olacak gibi gözükmüyor. Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanmnlığı için vereceği karar belli değil. Piyasalar üzerinde belirsizlik devam edebilir. Dolar için olumlu tepkiden sonra yine dengeyi bulur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!