Ağustosta aday olabilir

Güncelleme Tarihi:

Ağustosta aday olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2014 00:21

Türkiye’deki yerel seçimler dış basında da büyük yankı uyandırdı. Ajanslar haber ve fotoğraflarıyla gelişmeleri yakından izledi. Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olabileceğine vurgu yapılan dünya basınında öne çıkan bazı yorumlar şöyle:

Haberin Devamı

Der Spiegel: Türkiye Başbakanı Erdoğan, yerel seçimleri, kendi geleceğine yönelik bir referanduma dönüştürmüştü. İlk sonuçlar Erdoğan için seçim zaferi anlamına geliyor. Erdoğan, muhtemelen, ağustostaki seçimlerde, 11 yıllık başbakanlıktan sonra cumhurbaşkanlığına geçecek.

Ağustosta aday olabilir
Türkiye'deki seçim sonuçları dış basında

AFP: Erdoğan’ın partisi, aylardır süren kitlesel gösteriler, yolsuzluk skandalları ve internet blokajlarına rağmen yerel seçimlerde güçlü bir başlangıç yaptı. Bu sonuç, seçmenin AKP’ye yönelik suçlamaları omuz silktiği anlamına gelecek.
BBC: Seçimler, ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı ve gelecek yılki genel seçimleri için önemli bir sınav olarak görülüyor.
Telegraph: Başbakan Erdoğan’ın partisi, yolsuzluk skandalları, internet engellemeleri ve kitlesel protestolara karşın seçimi kazandı.
Liberation: Erdoğan, aylardır süren yolsuzluk iddialarının ardından, yerel seçimlerde elde ettiği büyük başarısıyla, Türk politikasındaki gücünü teyit etti ve cumhurbaşkanlığına aday olabilir.
Guardian: Türkiye seçime giderken Erdoğan’ın yüzü ve ismi her yerde. Başbakan yerel seçimlere katılmıyor ama bölünmüş durumdaki İstanbul’da herkes onu konuşuyor. Adı seçim pusulasında olmasa da tüm ülkede Başbakan’ın Türk hükümeti demek olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

Yabancı ajansların gözünden 30 Mart seçimleri

‘İKTİDAR OTORİTERLEŞİYOR’

Washington Post: Araplar 3 yıl önce daha fazla özgürlük için ayaklandığında çoğu, İslam ve demokrasinin barış içinde var olduğu Erdoğan’ın yönetiminden ilham almıştı. Bugün iktidarının 11’inci yılındaki Erdoğan, bazı açılardan daha önce örnek gösterildiği Arap otokratlardan farksız davranıyor. Kampanya konuşmalarına bakılırsa seçim sonrasında tavırları daha da tuhaflaşacak gibi görünüyor.
Wall Street Journal: Yerel seçimler Erdoğan’ın 10 yıldan uzun süren iktidarı için bir referandum niteliğinde. Başbakan da sanki kendi kariyerinin geleceği belirleniyormuş gibi kampanyasını yürüttü.
Russia Today: Twitter ve YouTube yasağı ile tapelerin sızdırılması ve ‘gölge hükümet’ tartışmaları ortasında düzenlenen yerel seçimler, Türkiye’nin gelecek yıllardaki kaderini belirleyecek 15 aylık seçim sürecinin henüz ilk aşaması. Muhalefet Erdoğan’ın uzun süredir modern ve ılımlı Müslüman devlet olarak tanımlanan “Türkiye modeli”nin giderek otoriterliğe evrildiği konusunda endişeli. Seçim bazı yetkililerin Türkiye tarihinin en büyük krizi olarak tanımladığı süreç için de bir dönüm noktası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!