Dolar seçim sonrası 2014 yılının en düşük seviyesinde

Güncelleme Tarihi:

Dolar seçim sonrası 2014 yılının en düşük seviyesinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2014 23:40

Uluslararası piyasalarda doların seçimlere ilk tepkisi düşüş yönünde oldu. Dolar/TL kuru önce 2.1788 TL'ye gerilerken sabah saatlerinde de bankalararası piyasada 2.16 TL'li rakamlara geriledi. Öğle saatlerine doğru dolar 2.1477 TL'ye kadar düşerek 2014 başından bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi de haftanın ilk işlem gününe 1.347 puan yükselişle 70 bin 465 puandan başladı. Uzmanlara göre şimdiye kadar açıklanan sonuçlar piyasanın beklentisi yönünde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Dolar seçim sonrası 2014 yılının en düşük seviyesinde
2014 Yerel Seçimleri'nde Ak Parti'nin gücünü büyük ölçüde koruması damgasını vurdu.

Bu sonuçlara uluslararası piyasalarda doların ilk tepkisi düşüş yönünde oldu. Dolar/TL kuru 2.1788 TL'ye gerilerken düşüş kendini sabah saatlerinde de gösterdi. Dolar bankalararası piyasada 2.16 TL sınırına kadar geriledi.

Dolar öğle saatlerinde ise 2.15 TL'nin altına düşerek 2.1477 TL ile 2014'ün en düşük seviyesine geldi.

Geçtiğimiz hafta borsa seçim sonuçlarından sürpriz sonuç çıkmaması beklentisi ile BİST 100 endeksi 69 bin 117 puana kadar yükselmişti. Dolar da 2.1850 liraya kadar geri çekilerek son 3 haftanın en düşük seviyesine gerilemişti.

Haberin Devamı

BORSA DA YÜKSELİYOR

Geçen hafta yerel seçim öncesi başlayan ralli ile yatırımcısına yüzde 7,03 kazandıran BIST 100 endeksi, seçim sonrasında da yükselişini devam ettiriyor. Yerel seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti'nin Türkiye'nin genelinde beklentilerin üzerinde oy aldığının belli olmasının ardından Endeks güne 1.347 puan yükselişle 70 bin 465 puandan başladı. Bu seviyeden gelen satışlarla birlikte borsa ilk seansı 69 bin 498 puandan kapadı.

Analistler, BIST 100 endeksinde seçim öncesi başlayan rallinin seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve siyasi istikrarın devam edeceği beklentileri ile kısa vadede devam edebileceğini ifade belirterek, 70.500 ve 72.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor. Veri ve haber gündeminin özellikle Nisan ayının ilk haftasında yoğun olacağını ifade eden analistler, yatırımcıların sert hareketliliklere karşı temkinli olmalarını kaydediyor.

KISA VADEDE OLUMLU ALGILAR
Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar Türkiye çapındaki oy oranlarının piyasalarda beklenen senaryonun gerçekleşmiş gibi gözüktüğünü belirtti. Salar "İktidar partisinin gücünü koruduğu gözüküyor. Son 3 ayda yaşanan olaylarda yüksek türbülans oluştu. Piyasada soru işareti oluşmuştu kafalarda. Türkiye'de devam eden siyasi istikrarın sonuna gelindiğine dair düşünce oluşmuştu. Bu sonuç hükümet yoluna devam edecek gibi gözüküyor. Piyasa bu durumu kısa vadede pozitif olarak algılar. Orta ve uzun vadede piyasalar bekleyip görecektir ama baskı oluşturabilir"

Haberin Devamı

KAR REALİZASYONU GELEBİLİR
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise geçen hafta piyasaların satın aldığı sonuçların geldiğini belirterek "İlk tepkiler yukarı yönlü olabilir. Ama piyasaların satın aldığı sonuç olduğu için abartılacak bir durum yok. Olumlu tepkiden sonra normal kar realizasyonu görebiliriz. Yine orta vadede siyasi ortamda çok netleşme olacak gibi gözükmüyor. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı için vereceği karar belli değil. Piyasalar üzerinde belirsizlik devam edebilir. Dolar için olumlu tepkiden sonra yine dengeyi bulur" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!