Şimdi iş zamanı

YATIRIMLAR beklemeye alındı.

Haberin Devamı

Borçlu alacaklıya, bürokrat vatandaşa, avukat davacıya, banka müşteriye, patron işçiye hep aynı sözü söyledi: ‘Hele bir seçimler bitsin.’ Seçimler bugün itibariyle bitti. Peki seçimler neyi değiştirecek, ekonomi penceresinden bakarsak bizi neler bekliyor...

FARKINDA mısınız? Son dönemde en çok duyduğumuz cümle oldu; Hele seçim bir bitsin. En son annemden duydum bunu. Babama fizik tedaviye ihtiyacı olduğunu, kendisini doktora götürmesini söylemiş. Babam da yanıt vermiş: Gideriz, hele seçimler bir bitsin! Borçlu alacaklıya, bürokrat vatandaşa, avukat davacıya, banka müşteriye, patron işçiye hep aynı sözü söyledi durdu: Hele seçimler bir bitsin! İşte seçimler bugün itibariyle bitti. Peki ekonomi penceresinden bakarsak bizi neler bekliyor, gelin tahmin etmeye çalışalım.

ÖNEMLİ SINAVLAR VAR

Belediye başkanımız kim olursa olsun, belli ki siyasi tartışmalar sürecek. Bu atmosfer piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edecek. Amerikan Merkez Bankası’nın bundan sonra atacağı adımlara endekslenen hayatımız sürüp gidecek. Bu duruma içerideki olası gerilimler de eklenince doların tansiyonundaki ani sıçramalara karşı yine Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın atacağı adımlar önem kazanacak. Yani seçimler bir bitti bitmesine de ekonomi yönetimini yine önemli sınavlar bekliyor.

UYKUDAKİ YATIRIMLAR

Malum iş dünyası yatırımlarını büyük ölçüde seçim sonrasına erteledi. Uykuya alınan projelerin kaderi de seçimlere emanet edildi. Ortaya çıkan seçim sonuçlarının bu yatırımları nasıl etkileyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. İşsizlik rakamları ortada. Bu yatırımların istihdama dönüşmesi için en büyük engel yine seçimler olarak gösteriliyordu. Bakalım işsiz gençlerin kaderi nasıl değişecek. Göreceğiz, seçimler bitti işte. Emlak ve otomobil satışlarındaki yavaşlama resmi rakamlara yansıdı. Diğer sektörlerde de benzer bir tablo var. Piyasayı şöyle bir dolaşsanız ‘işler yavaşladı, para dolaşmıyor’ serzenişini hemen duyarsınız. Esnafın umudu da seçim sonrasına endekslendi. İşler açılacak mı göreceğiz, seçimler nihayet bitti...

SEÇİMLER BİTTİ İŞTE

Belediye başkanınız kim olursa olsun koltuğa oturanı zor günler bekliyor. Havada uçuşan vaatleri nasıl yaparlar bilemem ama bazı belediyelerin ciddi borcu var, hatırlatırım. Özellikle değişiklik yaşayan belediyelerde ‘enkaz devraldık” söylemini duyarsanız sakın şaşırmayın! Avrupa Birliği’nin ABD ile serbest ticaret anlaşması, cari açık, ihale kanunları, sayıştay raporları, vergi ödemeleri, emekli maaşları, enflasyon, notlar, dolar, altın, faiz ve borsa vs. Kısacası son dönemde siyasetin gölgesinde kalan ekonomi yine başrollerden birini kapacak. ‘Hele bir seçimler bitsin’di, bitti işte!

Haberin Devamı

Enflasyon (şubat) %7.89
Büyüme (3. çeyrek) 4.4
İşsizlik (Aralık 2013) %10
Cari açık (Ocak 2014) 4.8 milyar dolar
Dış açık (Ocak 2014) 6.8 milyar dolar
Sanayi üretimi (Ocak 2014) %1.1
Otomotiv pazarı (Ocak-Şubat) - %24
Otomotiv üretimi (Ocak-Şubat) -%11

Yazarın Tüm Yazıları