Türkiye'deki seçim sonuçları dış basında

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki seçim sonuçları dış basında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2014 00:07

Türkiye'deki yerel seçimlerin ilk sonuçları dış basında şimdiden yer bulmaya başladı. İşte uluslararası basının gözüyle Türkiye'deki seçim sonuçları:

Haberin Devamı

AFP: Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi, iktidarın kaderini belirleyecek önemde görülen belediye seçimlerinin ilk sonuçlarına göre iyi bir başlangıç yaptı.

Geniş katılımlı protesto gösterileri, yolsuzluk skandalları ve internet yasaklarının damga vurduğu çalkantılı aylara rağmen ortaya çıkan bu ilk eğilim devam ederse, Erdoğan için gelecek oldukça parlak olacak gibi görünüyor.

CNN Türk'ün haberine göre, belediye seçimlerinde verilen oyların üçte biri sayılırken, AKP Türkiye genelinde CHP'ye yüzde 46'ya 27 ile üstünlük sağladı.

AKP ayrıca İstanbul'da açık ara önde giderken, başkent Ankara'daki yarış çekişmeli geçiyor. CNN Türk, Erdoğan'ın partisinin Ankara'da yüzde 45 destek alarak, CHP'yi iki puanla geçtiğini bildirdi.

Reuters: Başbakan Tayyip Erdoğan; çekişmeli yerel seçimlerin, yolsuzluk iddiaları ve güvenlik sızıntılarıyla mücadelesindeki meşruiyetini teyit edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Söz konusu seçimler, Erdoğan ve partisi için bir kriz referandumu haline geldi.

BBC: Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı ve gelecek yılki parlamento seçimleri öncesi Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan için önemli bir sınav olarak görülen seçimlerin ilk sonuçları, Ak Parti'yi önde gösteriyor.

Bu, Haziran 2013'teki geniş katılımlı protesto gösterilerinden ve ardından yaşanan yolsuzluk skandallarından sonraki ilk seçim.

Alman basını da seçim sonuçlarına büyük ilgi gösterdi. Almanya'nın en çok satan gazetesi Bild, seçimlerle ilgili yaptığı haberinde Hürriyet Avrupa Haber Koordinatörü Celal Özcan'dan aldığı yoruma da yer verdı.

FRANSIZ MEDYASI
Arzu ÇAKIR MORIN/PARİS
Le Monde gazetesi: Türkiye’de dikkatle izlenen yerel seçimlerde Erdoğan, politik olarak hayatta kalıp kalmayacağına oynuyor. Açıklanan ilk resmi sonuçlara göre, Erdoğan’ın partisi seçimleri açık arayla önde götürüyor. 12 yıldır iktidarda olan AKP’nin oy oranının yüzde 44-48 arasında olduğu belirtiliyor.

Liberation gazetesi: Erdoğan seçimleri rahatlıkla alıyor. Ankara'da ise yarış başa baş gidiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aylardır süren yolsuzluk iddiaları ve eleştirilerin ardından, yerel seçimlerde elde ettiği büyük başarısıyla, Türk politikasındaki gücünü teyit etti. Erdoğan, bu başarısının ardından cumhurbaşkanının ilk kez doğrudan halk tarafından belirleneceği seçimlerde aday olabilir. Resmi sonuçlara göre; sandıkları yüzde 40'ı açılırken, AKP yüzde 46 oranında oy aldı.

Haberin Devamı

Radio France Internationale: Türkiye’deki seçimlere ilişkin ilk resmi sonuçlar açıklanmaya başlandı. Resmi haber ajansı AA’nın rakamlarına göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi AKP yüzde 48 oy aldı. Ama ana muhalefet partisi CHP tarafından bu rakamlara itiraz edildi.

La Croix gazetesi: Gergin bir seçim kampanyasından sonra, Türkler yoğun bir şekilde yerel yöneticilerini belirlemek için sandığa gitti. Yerel kavgalarda sekiz kişi yaşamını yitirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!