GeriSeyahat 36 saatte Downtown Manhattan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Downtown Manhattan

36 saatte Downtown Manhattan

Amerika kıtasının en yüksek gökdeleni Tek Dünya Ticaret Merkezi ve 9/11 Anıtı’na ev sahipliği yapan Downtown Manhattan aslında dünyada finansın merkezi.

Chinatown bu semte yerel renkler katıyor. Sokaklar kafeler, lüks mağazalarla hareketleniyor. Eğlence ise Canal Caddesi’nde sabaha kadar sürüyor.
Seth Kugel
2011 The New York Times

Cuma
14.00
Limanda gezinti

Governors Island’a gidip meşhur Özgürlük Heykeli’ni gezdiniz mi, Staten Island’a giden ücretsiz vapura bindiniz mi? Limanı turlamak, Manhattan’ın alt bölgesini panoramik olarak seyretmek için başka seçenekler de var. Örneğin 19’uncu yüzyıl kadırgasının kopyası olan Clipper City ile South Street İskelesi’nden başlayan 90 dakikalık tura çıkabilirsiniz (manhattanbysail.com). Diğer seçenek Statue Cruises’le bir saatlik gezi. Firma bu hatta hidrojen, güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle enerji sağlayan yeni teknesi Hornblower Hybrid’i devreye sokmaya hazırlanıyor (statuecruises.com).

16.00
Şeker ve sabun

Damağınızı tatlandırmak için TriBeCa’daki Duane Park Patisserie’ye uğrayın. Loş bir kuytudaki pastane ismini buradan alıyor (duaneparkpatisserie.com, limon tartı 10 TL; sihirli topkekler 8 TL) Sonra çevrede turlayıp sevimli ya da ciddi vitrinlere göz atın. Lucca Antiques’in sahipleri Avrupa’dan topladıkları eski ahşap, metal objelerden harika modern mobilya, lamba, aksesuvarlar üretiyor (luccaantiques.com). Torly Kid’deki çocuk giysileri renkli ve işlevsel (torlykid.com). Working Class Emporium’daki (workingclassinc.com) üç boyutlu bilmece oyunları, köpek şeklinde sabunlar da...

18.30
Bankerin mutlu saati

Finans sektöründe çalışanların maaşlarını, ikramiyelerini kıskanıyorsanız işte size imrenecek bir başka detay: Parke taşlarla kaplı Stone Street. Eski Goldman Sacs genel merkezinin yanı başındaki sokak, mesai saatlerinden sonra sektör çalışanlarının buluşma noktası. Küçük barların, restoranların sokağa taşan masalarında meraklı turistlere de yer var. Adrienne’s Pizzabar’ın sokaktaki masalarından birine kurulun, etli ve brokoli soslu piza (60 TL) siparişi verin. Pizza üç kişiye yeter. Şarabın şişesi ise pizzadan 4-5 TL daha fazla (adriennespizzabar.com).

22.00
Anti Copa

Kent merkezindeki Copacabana yeniden açıldı, kulüp New York’un eğlence yaşamına nostaljik bir hava getirdi. Latin ateşiyle ısınmak istiyorsanız 2020’deki cuma gecesi partisine katılın. Farklı mesleklerden Latin kökenlilerin buluştuğu partilere İspanyolca konuşan Karayipli DJ’in seçtiği müzikler enerji taşıyor.

Saturday

10.30
Buenos Aires usulü brunch

Farklı isim ve dekorasyonlarda da olsa işadamı Stacey Sosa, 1997’den bu yana TriBeCa’da Arjantin restoranları işletiyor. Estancia 460’ta kızartmalar, hamurişleri, zekice hazırlanmış omletler, Buenos Aires usulü kızarmış ekmek üstüne çikolatalı bir kahvaltı için iki kişi 60 TL ödemeniz gerekiyor.


12.30
Manahatta’daki kabile

Çoğu kişi şehirde yapılması gerekenler listesine Smithsonian’ı koymuyor. Fakat eski Battery Park yakınlarındaki tarihi gümrük binasına açılan Beaux Arts merkezindeki National Museum of the American Indian özel bir yer. Manhattan ve Batı Yarımküre’nin kültürü hakkında canlı, detaylı bir koleksiyon sizi bekliyor (nmai.si.edu). Ulusların Sonsuzluğu başlıklı sergide Brezilya kökenli papağan ve balıkçıl tüyünden Kızılderili stili şapkalarından, Antarktika kökenli fildişi oymalarına pek çok obje yer alıyor. Deniz kabuklularından yapılmış kemerlere, Manahatta’da (bugünkü Manhattan) yaşayan Lenape kabilesinin mısır havanına yakından bakmak isterseniz, müzenin arşiv bölümüne gidip talepte bulunmanız gerekiyor. Giriş ücretsiz.

14.00
Merkeze tıbbi bakış

Tarih kursunuzu Big Onion turuyla sürdürün. Manhattan merkezi katmanlı, karmaşık bir tarihe sahip: Flamanlar, Afrika kökenli Amerikalılar, devrimciler, bankerler ve daha nicesi. Şifreleri çözmek için doktora öğrencisi olmak gerekiyor. Bu durumda 40 TL ödeyip, “Tarihi TriBeCa,” “Devrimci New York” ya da “Bankalar Caddesi” turlarından birine katılabilirsiniz (bigonion.com).

19.00
Tişörtteki şaraplar

Şarap barı Terroir Tribeca’da genç garsonlar şarap temalı tişörtler giyiyor. Sundukları şaraplardan bi haber gibi görünseler de şaşırtacak kadar bilgililer. Eğer detaylarla ilgilenmiyorsanız hiç sormayın, açıklamaların sonu gelmiyor. Şarapların kadehi 18 TL’den başlıyor. Mönüdekilerin herbiri iştah açıcı. Kızartılmış risotto topları, şarap ve boğa kuyruğu (16 TL) bunlardan bazıları (wineisterroir.com).

21.00
Bruschetta ve hurda

Robert De Niro’nun meşhur restoranı Locanda Verde’nin karşısında küçük, tıklım tıklım dolu bir restoran göreceksiniz. Eski fabrika, depolardan sökülmüş hurdalarla dekore edilen Smith and Mills hepi topu 22 sandalyeli bir mekan. Mönü Akdeniz mezeleri, turplu istiridye, burgerler, puding gibi seçeneklerden oluşuyor. İçki dahil iki kişi ortalama 140 TL. Geçen yüzyıl başından kalma çelik asansör kabininden yapılan tuvaleti görmelisiniz.

23.00

Özel bir eczane

Doğuya yönelip, Chinatown’a gidin. L şeklindeki Doyers Caddesi’nin kırılma noktasında, çevredeki barlara, restoranlara yabancı bir isim göreceksiniz: Apotheke (Eczane). Önündeki kaldırımda bir zamanlar şehrin pek ünlü gansterleri birbirini öldürmüş. Şehrin en güzel kokteyllerini tadabileceğiniz bu barda salatalık, votka, nane, yeşil limon ve vanilyayla yapılan Deal Closer’ı deneyin. Mönüdeki kokteylerden Chinatown Afrodizyakları da denemeye değer (30 TL).

Pazar

08.00
Brooklyn Köprüsü’nden geçiş

Şehrin bu güzel simgesinin çevresi sabahları köpeğini gezintiye çıkaranlarla dolduğu için rahatça yürümek istiyorsanız erken kalkmalısınız. Yükseltilmiş romantik yaya yolu fotoğraf çekmek için de ideal. Dönüşte City Hall Park’ta durup Sol LeWitt’in heykeliyle gözlerinizi şenlendirin. Sonra batıya dönüp Chambers Caddesi’ndeki lezzet mekanına uğrayın. Zucker’s sandviçleriyle ünlü (zuckersbagels.com).

12.30
Anılarda yaşayanlar

11 Eylül Ulusal Anıtı ayna gibi parlayan iki dev havuzu, kurbanların adının yazılı olduğu bronz panelleri, meşe ağaçlarıyla huzur dolu mekanda geçmişte yaşanan trajediyi anlatan bir de müze bulunuyor. İnternetten ücretsiz bilet alabilirsiniz (911memorial.org). Yakındaki St. Paul’s Şapeli’nde yer alan “Unwavering Spirit: Hope and Healing at Ground Zero” sergisine biletsiz giriliyor (trinitywallstreet.org). Saldırı günü kurtarma ekibine üs olan şapelde fotoğraf ve tanıklıklarla 11 Eylül felakete anlatılıyor.

Nasıl gidilir

Nisanın son haftasında KLM, Delta, Air France ortak uçuşunun gidiş-dönüş biletleri 1696 TL’den başlıyor. Gidiş iki, dönüş bir aktarmalı. THY’nin gidiş - dönüş direkt uçuşu ise 1987 TL’den başlıyor.

False