Türkiye'deki seçimler dış basında

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki seçimler dış basında
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2014 00:21

Türkiye'deki yerel seçimlerin sonuçları dış basında geniş yankı uyandırdı. İşte uluslararası basının gözünden Türkiye'deki seçim sonuçları:

Haberin Devamı

BBC İstanbul muhabiri James Reynolds'ın analizi: Türkiye'deki seçim sonuçları teyit edilirse, Erdoğan üst üste altı seçim kazanmış olacak. Bunu, işçi sınıfı ve dindar kesimden aldığı sağlam temelli desteğe borçlu. Sayın Erdoğan yıllar önce basit ama kaçınılmaz iki gerçeği iyi hesap etti: Bu iki grup Türkiye'nin liberal ve laik elitinden sayıca fazlaydı. Bu geniş tabana tutunan, iktidara da tutunacaktı.

Bu son seçimlerde, muhalefetin tek bir hükümet karşıtı oluşum olarak birleşmemesi de Sayın Erdoğan'a yardımcı oldu. Muhalefet artık hükümetin internet ve yargı üzerindeki hakimiyetini daha da artıracak adımlar artmasından korkabilir.

Tayyip Erdoğan'ın bir sonraki adımı ne olacak? Cumhurbaşkanının ilk kez doğrudan belirleneceği seçimlerde aday olmayı seçebilir. Bazı yorumculara göre ise Sayın Erdoğan'ın partisi, iç tüzüklerini değiştirerek liderlerinin 2015'te dördüncü kez başbakanlık yapmasının önünü de açabilir.

Haberin Devamı

Financial Times: Erdoğan seçimlerde zaferini ilan etti
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimlerde ilan ettiği zafer, yolsuzluk soruşturması ve bir dizi sızıntıdan sorumlu tuttuğu düşmanlarına muhtemel bir baskı olarak dönecektir. Bu, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına da hazır olduğunun ipuçlarını veriyor.

CNN: Erdoğan oy pusulasında adı yazmamasına rağmen, Pazar günkü yerel seçimlere uzanan tartışmalara yön verdi. Daha sonuçlar açıklanmadan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin merkezinin balkonuna çıkarak, kendisini alkışlayan destekçilerine seslendi. Erdoğan, seçimleri demokrasi adına bir zafer olarak niteledi ve rakiplerine sandıkta "Osmanlı tokadı" attıklarını söyledi.

Associated Press: Bu zafer, Erdoğan'ın son dönemde yaşadığı sıkıntılardan sıyrılmasına yardımcı olabilir. Bu sonuç aynı zamanda Erdoğan'ı Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak için de teşvik edebilir.

AFP: Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, kilit öneme sahip yerel seçimlerde partisinin zaferini ilan etti ve kendisini iktidar düşürmekle suçladığı düşmanlarının, bunun bedelini ödeyeceğini söyledi. Partisinin Ankara'daki merkezinin balkonundan coşkulu bir kalabalığa seslenen Erdoğan, internet sızıntılarını kastederek, "Türkiye'ye saldıranlar hayal kırıklığına uğradı" dedi.

Haberin Devamı

Geniş katılımlı protesto gösterileri, yolsuzluk skandalları ve internet yasaklarının damga vurduğu çalkantılı aylara rağmen ortaya çıkan bu sonuç resmiyet kazanırsa, Erdoğan için gelecek oldukça parlak olacak gibi görünüyor.

Reuters: Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, iktidarına ilişkin bir referandum haline gelen yerel seçimlerde zafer ilan ederken, kendisini yolsuzlukla suçlayan ve devlet sırlarını sızdıran düşmanlarının "inine gireceğini" söyledi. Erdoğan, "Bunun bedelini ödeyecekler" dedi.

AKP'nin, otoritesini teyit edebilmesi için 2009'daki yüzde 38.8'lik oy oranını geçmesi gerekiyor.

Wall Street Journal: Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, kritik yerel seçimlerden zaferle çıkmış gibi görünüyor. Ancak iktidarına ilişkin bir referandum olarak görülen seçimlerdeki zaferinin boyutu henüz belli değil. Rakip partiler birbirini manipülasyon ve hile ile suçluyor.

Haberin Devamı

Guardian: Türkiye seçime giderken Erdoğan’ın yüzü ve ismi her yerde. Başbakan yerel seçimlere katılmıyor ama bölünmüş durumdaki İstanbul’da herkes onu konuşuyor. Adı seçim pusulasında olmasa da tüm ülkede Başbakan’ın Türk hükümeti demek olduğu görülüyor.

Der Spiegel: Türkiye Başbakanı Erdoğan, yerel seçimleri, kendi geleceğine yönelik bir referanduma dönüştürmüştü. İlk sonuçlar Erdoğan için seçim zaferi anlamına geliyor. Erdoğan, muhtemelen, Ağustos'taki seçimlerde, 11 yıllık başbakanlıktan sonra cumhurbaşkanlığına geçecek.

Russia Today: Twitter ve YouTube yasağı ile tapelerin sızdırılması ve ‘gölge hükümet’ tartışmaları ortasında düzenlenen yerel seçimler, Türkiye’nin gelecek yıllardaki kaderini belirleyecek 15 aylık seçim sürecinin henüz ilk aşaması. Muhalefet Erdoğan’ın uzun süredir modern ve ılımlı Müslüman devlet olarak tanımlanan “Türkiye modeli”nin giderek otoriterliğe evrildiği konusunda endişeli. Seçim bazı yetkililerin Türkiye tarihinin en büyük krizi olarak tanımladığı süreç için de bir dönüm noktası.

Haberin Devamı

FRANSIZ MEDYASI
Arzu ÇAKIR MORIN/PARİS
Le Monde gazetesi: Türkiye’de dikkatle izlenen yerel seçimlerde Erdoğan, politik olarak hayatta kalıp kalmayacağına oynuyor. Açıklanan ilk resmi sonuçlara göre, Erdoğan’ın partisi seçimleri açık arayla önde götürüyor. 12 yıldır iktidarda olan AKP’nin oy oranının yüzde 44-48 arasında olduğu belirtiliyor.

Liberation gazetesi: Erdoğan seçimleri rahatlıkla alıyor. Ankara'da ise yarış başa baş gidiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aylardır süren yolsuzluk iddiaları ve eleştirilerin ardından, yerel seçimlerde elde ettiği büyük başarısıyla, Türk politikasındaki gücünü teyit etti. Erdoğan, bu başarısının ardından cumhurbaşkanının ilk kez doğrudan halk tarafından belirleneceği seçimlerde aday olabilir. Resmi sonuçlara göre; sandıkları yüzde 40'ı açılırken, AKP yüzde 46 oranında oy aldı.

Haberin Devamı

Radio France Internationale: Türkiye’deki seçimlere ilişkin ilk resmi sonuçlar açıklanmaya başlandı. Resmi haber ajansı AA’nın rakamlarına göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi AKP yüzde 48 oy aldı. Ama ana muhalefet partisi CHP tarafından bu rakamlara itiraz edildi.

La Croix gazetesi: Gergin bir seçim kampanyasından sonra, Türkler yoğun bir şekilde yerel yöneticilerini belirlemek için sandığa gitti. Yerel kavgalarda sekiz kişi yaşamını yitirdi.

BAKMADAN GEÇME!