ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı İstanbul'a neden geldi

İstanbul’daki katolik cemaatinin önde gelen isimlerinden Cenovalı armatör Ignazio Corpi’nin ünlü İtalyan mimar Giacomo Leoni’ye yaptırdığı Corpi Sarayı, 1882 yılında tamamlandığı zaman barok stilindeki ihtişamıyla tüm Avrupa’nın dikkatini çekmişti.

Haberin Devamı

Ne yazık ki, ünlü armatör fazla keyfini süremedi Palazzo Corpi adı verilen bu muhteşem sarayın. Yapı tamamlandıktan yaklaşık altı ay sonra alt kattaki odalardan birinde ölü bulundu. Ondan sonra rivayetler rivayetleri izledi...
Her ne kadar Corpi’nin, bu sarayı eşi Yasemin Hanım için yaptırdığı söylense de, genç sevgilisinin de yatak odasında ölü bulunduğu ve ruhunun sarayı hiç terk etmediği yayıldı dilden dile...
Monaco Fahri Konsolosu Tuna Köprülü de ‘İstanbul’daki Yabancı Saraylar’ kitabında; ‘sabaha karşı hanımın odasından topuklu ayakkabı sesleri geldiği için ABD’li deniz piyadelerinin, bu bölümde nöbet tutmaktan korktuğunu’ bile iddia etti.
Bir başka rivayet de Ignazio Corpi’nin sarayını bir poker masasında Amerikalı John Leishman’a kaybettiği yönündeydi.
Tabi bunlar işin masal kısmı...
Öyle ya da böyle sonuçta Palazzo Corpi ABD hükümetinin yurtdışında satın aldığı ilk diplomatik mülk olarak tarihe geçti.
Evet, hepimizin eski Amerikan Konsolosluğu olarak bildiği, Tepebaşındaki o tarihi binadan bahsediyorum...
1907 yılındaki satışın ardından ABD burayı 30 yıl boyunca büyükelçilik olarak kullandı.
Daha sonra büyükelçilik Ankara’ya taşınınca, Palazzo Corpi 2003 yılının temmuz ayına kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin İstanbul Başkonsolosluğu olarak hizmet verdi.
Neyse tarihin arka odasından çıkıp günümüze gelelim.
Palazzo Corpi bugünlerde yeni ‘ev sahibi’ Bilgili Holding için baştan revize ediliyor.
Şirket, 51 yıllığına devraldığı bu binada dünyaca ünlü ‘sosyetik’ kulüp ve otel Soho House’u açmaya hazırlanıyor.
Buraya kadar yeni bir şey yok. Londra merkezli üye sistemiyle çalışan Soho House’un İstanbul’a geleceği uzun zamandır yazılıp çiziliyordu zaten.
Ancak otel daha açılmadan, çok önemli bir misafiri ağırladı bile.
Yaklaşık 10 gün önce şantiyenin önünde duran koyu renkli bir cipten inen alımlı sarışın hanımefendinin kim olduğunu etraftakiler pek bir merak etmiş.
Hemen meraklarını gidereyim.
Korumasız, protokolsüz, son derece sessiz sedasız Palazzo Corpi’ye ‘uğrayan’ hanımefendinin adı Heather Higginbottom.
Eee kim? Dediğinizi duyar gibiyim.
Efendim Higginbottom, Obama tarafından atanmış ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı.
Hazır İstanbul’a gelmişken bir ABD mülkü olan Palazzo Corpi’yi de ‘teftiş’ eden bakan yardımcısı, Serdar Bilgili ile de bir araya gelip bir süre başbaşa sohbet etmiş.
Dünyada şimdiye kadar açılan en büyük Soho House olacak projenin iki ‘ev sahibi’; Bilgili ve Higginbottom birlikte inşaatı gezmişler.
Anlaşılan Beyaz Saray bizzat ‘test edip onaylamadan’ hiçbir işe olur vermiyor...

‘Ye kürküm ye’ out, ‘ye çantam ye’ in
“Altı üstü bir sırt çantası” demeyeceksin; üzerinde Chanel logosu varsa eğer duracaksın...
Chanel’in fiyatı yaklaşık 3400 dolar olan yeni sırt çantaları için bizim sosyetikler sıraya girmiş.
İşin ilginç tarafı parayı bastırsalar bile alamıyorlarmış çantaları çünkü firma Türkiye’ye sadece dokuz adetlik kontenjan ayırmış.
‘Şanslı Chanel’ciler’ de kura ile belirlenecekmiş.
Hatırlatmakta fayda var; dünyanın en yüce tahtına çıksan bile oturacağın yer yine poponun üstüdür...

Haberin Devamı


Son Havadisler

Bir

Efsane geri dönüyor! Ünlü yapımcı Jerry Bruckheimer 80’lerde neredeyse hepimizin favorisi olan Top Gun filminin ikincisini çekmek için kolları sıvadığını açıkladı. Tabii yıl 2014, ‘insansız hava araçları’ revaçta, herhalde Tom Cruise Top Gun 2’de uçakları ‘yerden’ kumanda edecek.

Haberin Devamı

İki
90’lı yıllarda büyük bir aşk yaşayan Kate Moss ve Johnny Depp’in New York Greenwich Village’daki evlerinde artık ‘isteyen’ oturabilir. Daha doğrusu ayda 19 bin doları bayılmayı göze alan... Kate ve Johnny bu evde dört sene geçirmiş. Ah o duvarların dili olsa da konuşsa...

Üç
Ünlü mücevher markası De Beers tüm dünyayı ekrana kitleyen Game of Thrones dizisinden esinlenerek bir ‘madalyon koleksiyonu’ çıkardı. Fiyatları 25 bin dolardan başlayan madalyonlar için ‘cebi şişkin’ hayranlar sıraya girmiş bile. Meraklısına not, dizinin yeni sezonu da önümüzdeki hafta başlıyor...

Dört
Vogue dergisine kapak olan magazin dünyasının en çok konuşulan ikilisi Kim Kardashian ve Kanye West’in çekimler sırasında başına ilginç bir kaza gelmiş. Çekimler uzayınca çiftin kızı North, babası Kanye’nin üzerine işemiş. Ederim böyle işin içine dedi herhalde küçük kız.

Haberin Devamı

Beş
5- 20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek 33. İstanbul Film Festivali’nin biletleri satışa çıktı. Festivalin ağır topları arasında uzun süredir beklenen Wes Anderson’un son filmi The Grand Budapest Hotel ve Roman Polanski’nin Venus in Fur’ü de yer alıyor.

Altı
Son zamanların yükselen seyahat trendi Glamping... “Glamourous” ve “Camping” sözcüklerinin birleşiminden oluşan bu yeni akım, şık ve bohem seyahetleri sevenler için geceliği 1000 dolardan başlayan fiyatlarla çadırlarda konaklanan tatil paketleri sunuyor. Bunlar da ‘bahtlı bedevi’ler...

Yedi
İngiliz Wired Dergisi, “2014’ün dijital dünyayı etkileyen 100 ismi” arasında gittigidiyor ve yemeksepeti’nin de yatırımcısı olan Cem Sertoğlu’na da yer vermiş.

Tatlı yiyelim, tatlı düşünelim

Nihayet sandıklar açıldı, kiminin yüzü güldü, kiminin ağzının tadı kaçtı...
Ben de herkesi ‘aynı noktada birleştirmek için’ tatlı yiyelim, tatlı konuşalım, tatlı düşenelim dedim. Buyrun bana göre İstanbul’un yedi efsane tatlıcısı…
İstanbul’un en güzel...
Ekmek kadayıfı Üsküdar Kanaat Lokantası’nda...
Baklavası Karaköy Güllüoğlu’nda...
Fıstıklı baklavası Hacı Bozanoğulları’nda...
Tavuk göğsü Zeynel’de...
Su muhallebesi Tarihi Sarıyer Muhallebicisi’nde...
Katmeri Sahan’da...
Ekstra fıstıklı çifte kavrulmuş lokumu Ali Muhittin Hacı Bekir’de...
Badem ezmesi Cemilzade’de...
Şöbiyeti Kaşı Beyaz’da...
Künefesi Künefecizade’de...
Afiyet olsun...

Yazarın Tüm Yazıları