Kritik telefon

Güncelleme Tarihi:

Kritik telefon
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2014 01:23

Rusya lideri Putin, önceki akşam ilk kez Obama’yı arayarak Ukrayna krizi için ABD’ye diplomatik çözüm önerisinde bulundu. Rusya ayrıca Ukrayna’ya “asker gönderme niyetleri olmadığını” da açıkladı. İki ülkenin dışişleri bakanları, bugün Paris’te bir araya gelecek.

Haberin Devamı

UKRAYNA’da Rusya yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in şubat ayında meclis darbesiyle azledilmesi, Kırım’ın iki hafta önce yapılan referandumla Rusya’ya bağlanmasının ardından artan ABD- Rusya gerginliğinde önceki gün kritik bir telefon görüşmesi gerçekleşti.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizinde gerginliği azaltmak amacıyla önceki akşam ABD Başkanı Barack Obama’yı aradı. Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasından önce Obama, Putin’i iki kez aramıştı. Dün ise bu kez Putin, Obama’yı arayarak anlaşma yolu önerdi.

Bir saat süren görüşmeyle ilgili Kremlin’den yapılan açıklamada “Putin, Obama’ya Ukrayna’daki gelişmelerden duyduğu endişelerini tekrar dile getirdi. Ukrayna sokaklarında kol gezen radikal gurupların, halkın güvenliğini tehdit ettiğinden bahsetti” denildi.

Haberin Devamı

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ise “Başkan Obama, Putin’e ABD’nin gerginliğin düşürülmesi amacıyla diplomatik yöntemleri desteklemeye devam ettiğini vurguladı. Putin’den Ukrayna’nın iç işlerine karışılmamasını, Kırım dışında Ukrayna sınırındaki askeri güçlerini geri çekmesini talep etti. Başkan Obama, Putin’den içeriğini şu anda açıklamayacağımız anlaşma hakkında yazılı cevap bekliyor” denildi. Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin katkısıyla hazırlanan Amerikan önerisi, Rus kökenlilerin haklarının korunması için Kırım’a uluslararası gözlemcilerin gönderilmesini ve Rus askerlerinin üslerine dönmesini öngördüğü belirtiliyor.

İKİ BAKAN GÖRÜŞECEK

İki lider arasındaki telefon görüşmesinin ardından dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ABD’li mevkidaşı John Kerry telefonla görüşerek yüzyüze görüşme kararı aldı. Kerry, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki temaslarının ardından Washington’a gitmek yerine Paris’e geçme kararı aldı. İki bakanın bugün görüşeceği açıklandı.

Lavrov, görüşme öncesi dün devlet televizyonu Rossiya 1’e yaptığı açıklamada Ukrayna’ya asker gönderme niyetleri olmadığını açıklayarak “Rusya, Ukrayna’daki Rus nüfusun haklarının korunması için tüm siyasi, diplomatik ve yasal araçları kullanmaya hazır. Ancak kesinlikle Ukrayna’nın sınırlarını aşmak gibi bir niyetimiz, bunda bir çıkarımız da yok” dedi.

Lavrov ayrıca Moskova’nın ana taleplerinin Ukrayna’nın “federal bir yapıya” dönüşmesi, NATO’ya katılmaması olduğunu söyleyerek “Batı, Rusya’nın federal Ukrayna fikrini dinliyor. Federasyon kelimesi, görüşmelerde tabu olmaktan çıktı” dedi.Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Ukrayna krizi konusunda brifing veren BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Putin’in Ukrayna’da askeri harekat olmayacağı konusunda garanti verdiğini söyleyerek “Şimdi diyalog ve barış zamanı” dedi.

Haberin Devamı

FAVORİ ADAY YARIŞTAN ÇEKİLDİ

RUSYA yanlısı Viktor Yanukoviç’in meclis darbesiyle devrildiği eylemlerde öne çıkan Ukraynalı boksör, UDAR partisinin lideri Vitali Kliçko cumhurbaşkanlığı yarışından çekildiğini açıkladı. Kliçko eylemler sırasında favori aday olarak gösterildiği 25 Mayıs’ta yapılacak seçimde milyarder işadamı Petro Poroşenko’ya destek vereceğini açıkladı. Kliçko, parti kongresinde yaptığı açıklamada “Tek kazanma şansımız, demokratik güçlerden tek bir adaya destek vermektir. Bugün bana kalırsa bu aday Petro Poroşenko’dır ” dedi. Eski Başbakan Yulia Timoşenko, seçime gireceğini duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!