Obama’ya insan hakları tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Obama’ya insan hakları tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2014 00:21

SUUDİ Arabistan’a yaptığı iki günlük ziyaretin ardından dün ülkeden ayrılan ABD Başkanı Barack Obama, Suudi yönetimiyle görüşmelerde ülkedeki insan hakları ve kadınlara baskı konularını gündeme getirmediği için insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti.

Haberin Devamı

Önceki gün Suudi Kralı Abdullah’la görüşen Obama, dün Riyad’dan ayrılmadan hemen önce, Suudi kadın aktivist Dr. Maha El Muneef’le bir araya geldi. Ülkesinde aile içi şiddete ve çocuk istismarına karşı çalışmalarıyla tanınan ve Ulusal Aile Güvenliği Programı Başkanı olan Muneef’e ABD’nin her yıl verdiği Cesaret Kadını Nişanı’nı veren Obama, “Aslında bu ödülü eşim Michelle Obama vermek istiyordu. Sayın Muneef’in de bu ödülü Michelle yerine benden aldığı için hayal kırıklığı yaşadığını biliyorum” diye espri yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Maha El Muneef’in çalışmaları sayesinde Suudi Arabistan’da ilk defa aile içi şiddet suç kapsamına alınmıştır” denildi.

ÇAĞRILARI DİNLEMEDİ

Ancak bu görüşme, haftalar öncesinden Obama’ya Suudi Arabistan gezisinde kadın ve insan hakları ihlalleri konusunda Riyad’ı uyarma çağrısı yapan insan hakları örgütlerini tatmin etmedi. ABD Başkanı, Suudi kadınların araba kullanması için düzenlenen kampanyanın kadın liderlerinden Abir Zaki’nin görüşme talebini de reddetti.Beyaz Saray, eleştirilere yanıt olarak “görüşmelerde zaman kısıtı nedeniyle tüm konular gündeme getirilmedi” açıklaması yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!