Özgürlük kaldırımı

Güncelleme Tarihi:

Özgürlük kaldırımı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2014 01:47

Polisin gaz fişeği sonucu Gezi olaylarında sağ gözünü kaybeden Çağdaş Küçükbattal, mahkemenin verdiği ev hapsi nedeniyle 5 aydır ancak kaldırıma çıkabiliyor ama sokağa adım bile atamıyor. Mahkeme, ev hapsinin kaldırılması için başvuran Küçükbattal’ın talebini “adli kontrol tedbirinin hastaneye gitmesine engel olmadığı” gerekçesiyle kabul etmedi. Aynı soruşturmadan tutuklanan 34 kişi ise iddianame hazırlanamadığı için serbest.

Haberin Devamı

GEZİ olaylarının başladığı 31 Mayıs akşamı Tarlabaşı Bulvarı’nda polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesi nedeniyle sağ gözünü kaybeden 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Çağdaş Küçükbattal, mahkemenin verdiği ev hapsi nedeniyle 5 aydır İstanbul Bayrampaşa’daki evinden dışarı çıkamıyor. Ayak bileğine takılan elektronik kelepçe nedeniyle 180 metrekare içerisinde yaşayan Küçükbattal, mahalle bakkalına gidemiyor, dışarıdan ihtiyaçlarını ailesi karşılıyor, arkadaşlarıyla evinde buluşuyor.

CENAZEYE GİDEMEDİ

“Doktora giderken bile birkaç yerden izin alıyorum. Geçen hafta teyzem öldü. O kadar üzüntü üzerine bürokrasiyle uğraşmak istemediğim için cenazesine bile gidemedim” diyen Çağdaş’ın en büyük üzüntüsü ise Berkin Elvan’ın cenazesine gidememek olmuş. Gözündeki rahatsızlık için doktora giderken dahi randevu kâğıdı ile Denetimli Serbestlik Bürosu’na dilekçe veren Çağdaş, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

90 METREKAREDEYİM

“Mahkeme gözümden rahatsız olduğum için ev hapsi kararı verdi. 2 ay evde kaldıktan sonra ayak bileğime elektronik kelepçe bağladılar. Yaklaşık 3 aydır bu kelepçe ile evdeyim. İlk başlarda kelepçeyi çok garipsedim çünkü 180 metrekare alan içerisinden çıktığımda kelepçe polise sinyal gönderiyor. Evimiz 90 metrekare ve binanın üçüncü katında. Bu nedenle kapımızın önüne çıkıyorum ama kaldırımdan aşağıya inemiyorum. Ayda 1 defa doktora gidiyorum. Evden çıkmadan önce Ankara’daki elektronik denetleme merkezine haber veriyorum. İstanbul’da özel bir üniversitede 2 yıl işletme bölümü okudum. Açık öğretimden 4 yıla tamamlamak için eğitimime devam ediyorum. Evden çıkamadığım sürede onlarca kitap okudum. Gelişmeleri evden bilgisayar üzerinden takip ediyorum. Arkadaşlarım da beni yalnız bırakmıyor, sürekli ziyaretime geliyorlar. Ben Gezi olaylarına katıldığım için evden dışarı çıkamıyorum. Gözümü kaybettim, bu yaşadıklarım adil değil. Benim de bulunduğum soruşturmadaki bütün şüpheliler serbest bırakılmış. Cezaevinde olsaydım serbest kalmıştım. Ev hapsi olduğu için mahkeme tahliyemi kabul etmemiş. Dışarı çıkmak istiyorum.”

Haberin Devamı

34 KİŞİ SERBEST

Küçükbattal, 4 Kasım’da evinden çıktığı sırada 2 sivil polis tarafından gözaltına alınmış ve Gezi olayları ve öncesinde katıldığı sol eylemler nedeniyle MLKP üyeliği iddiasıyla mahkemeye sevk edilmişti. Olaylar sırasında gözünden yaralandığı için tedavi gören Küçükbattal’a mahkeme ev hapsi cezası vermiş ve elektronik kelepçe takılmıştı. TMK’nın 10. maddesiyle yetkili savcılar tarafından iddianame hazırlanamadığı için aynı soruşturmadan tutuklanan 34 kişi serbest bırakıldı. Ev hapsinin kaldırılması için mahkemeye başvuran Küçükbattal’ın talebi ise “adli kontrol tedbirinin hastaneye gitmesine engel olmadığı” gerekçesiyle kabul edilmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!