Putin ile Obama telefonda görüştü

Güncelleme Tarihi:

Putin ile Obama telefonda görüştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2014 17:34

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Ukrayna'daki krizin diplomatik çözümü için sunduğu teklifi görüştü. İki lider, Rusya'nın Kırım'ı ilhakından bu yana ilk kez telefonla görüşmüş oldu.

Haberin Devamı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Putin'in, ABD'nin Ukrayna'daki krizin diplomatik çözümü için önerdiği teklifi konuşmak üzere Obama'yı telefonla aradığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu teklifi, bu hafta başında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a Lahey'deki toplantıda sunmuştu.

Açıklamada, Obama'nın Rusya'nın somut yanıtını yazılı olarak belirtmesini önerdiği ve Kerry ve Lavrov'un bir sonraki adımları konuşmak için buluşması noktasında mutabık kaldığı bildirildi.

Obama'nın Ukrayna hükümetinin itidalli olmaya ve tansiyonu azaltmaya dönük yaklaşım benimsemeye devam ettiğini ve Ukrayna'nın anayasal refom ve demokratik seçimlere yöneldiğini belirttiği aktarılan açıklamada, Obama'nın, Rusya'yı bu ilerlemeyi desteklemeye ve Ukrayna sınırına askeri güç yığma da dahil daha fazla provokasyonlardan kaçınmaya çağırdığı da vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi:

Haberin Devamı

"Görüşmede Obama, Putin'e, ABD'nin, tansiyonu azaltma amaçlı olarak, Ukrayna hükümetiyle yakın istişare içinde ve Ukrayna halkının desteğiyle diplomatik yolu desteklemeye devam ettiğinin altını çizdi. Obama, bunun ancak Rusya'nın askeri güçlerini geri çekmesi ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini daha fazla ihlale yönelik adımlar atmaması halinde geçerli olduğu noktasına da açıklık getirdi. Obama, Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne ihlale yönelik halihazırdaki eylemlerine ABD'nin güçlü biçimde karşı çıktığını da yineledi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!