Obama Suudi Arabistan gezisini tamamladı

Güncelleme Tarihi:

Obama Suudi Arabistan gezisini tamamladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2014 12:05

ABD Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan'a düzenlediği bir günlük ziyareti tamamlayarak bu ülkeden ayrıldı.

Haberin Devamı

Obama, Suudi Arabistan'dan ayrılmadan kısa bir süre önce Suudi kadın hakları savunucusu Maha el Munif'le bir araya geldi. Obama, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından cesareti nedeniyle onurlandırılan dünya çapındaki 10 kadından biri olan ve Washington'daki ödül törenine katılamayan Munif'e ödülünü bizzat verdi.

Obama Suudi Arabistan gezisini tamamladı

Ancak Obama'nın bu hamlesi, Uluslararası Af Örgütü dahil birçok sivil toplum kuruluşundan gelen ve Suudi Arabistan'a karşı insan hakları ihlalleri konusunda güçlü bir tavır sergilemesi yönündeki talepler,i karşılamaya pek de yetmedi. Obama'nın kısa ziyaretinin merkezinde insan hakları ihlallerinden çok jeopolitik meseleler ile Suriye ve İran konuları vardı.

Haberin Devamı

Dün akşam Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile görüşen Obama, ülkesinin Suriye ve İran politikalarına Suudi Arabistan'dan gelen eleştirileri yatıştırmaya çalıştı. ABD Başkanı, ülkesinin İran ile "kötü bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini" söyledi. OBama, Suudi Arabistan ile ülkesinin stratejik ilişkilerine vurgu yaptı.

Obama Suudi Arabistan gezisini tamamladı

Görüşmelerin bir diğer önemli konusu da Suriye idi. Obama'nın ziyareti öncesinde Beyaz Saray yetkilileri tartışmaların, Suriye muhalefetinin nasıl güçlendirileceği üzerine odaklandığını söylemişlerdi. Ancak daha sonra Riyad yönetiminin MANPAD denilen hava savunma araçlarını Suriye muhalefetine göndermesine ABD yönetiminin yeşil ışık yakacağı yönündeki haberler çıkmıştı. ABD'li yetkililer de bu haberleri yalanlayıp, Suudi Arabistan'daki görüşmelerin Suriyelilere nasıl yardım yapılacağı konusunda detaylı konuşmaları içeren bir görüşme olmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!