Karıma eski koca vergisi çıktı

Haberin Devamı

SORU: Karım, kendisine ait evin, intifa hakkını üzerinde bırakarak çıplak mülkiyetini ilk kocasından olan kızına sattı. Kızı da bu evi babasının ikametine tahsis etti. Karım eski kocası için gelir vergisi ödeyecek mi?
Karıma eski koca vergisi çıktıÖ. AYKAN - İstanbul

YANIT: Evet, ödeyecek. Evin intifa (yararlanma) hakkı karınıza ait. O evde “eski kocası” bedelsiz oturuyor. Boşanınca, eski kocası ile bir bağı kalmadı. Gelir Vergisi Kanunu Madde 73’e göre, eski kocasının oturduğu evin, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i oranında, karınız kira geliri beyan edip, gelir vergisi ödeyecek.

Ücret alacaklarında zamanaşımı


SORU: Ücret alacakları için zamanaşımı süresi var mıdır, varsa kaç yıldır?
Dilek Yılmaz - TEKİRDAĞ

YANIT:
Evet. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32. maddesinde ücret alacaklarının 5 yıllık zamanaşımına tabi olduğu belirtilmiştir.

Kirada amortisman kaç yıl?

SORU: Yeni alınan evin satın alma bedelinin yüzde 5’i “gerçek gider” yöntemi seçildiğinde, 5 yıl süre ile gider olarak indirilebiliyor. Peki. Amortisman da 5 yılda mı ve hangi değer üzerinden indiriliyor?
Ersin Engin - NEVŞEHİR

YANIT: Amortisman oranı yüzde 2 olup, 50 yıl süre ile indirebiliyor. Amortismana esas olan tutar, her yıl yükselen emlak vergisi değeri değil, ilk satın alma bedeli oluyor.

Kapıcının konutu tahliye süresi

SORU: Yaklaşık 4 yıldır bir apartmanda kapıcılık yapıyorum. Geçenlerde sözleşmem feshedildi. Yönetici kapıcı dairesini hemen boşaltmamı istiyor. Daireyi boşaltmam için bir süre var mı?
Metin Tunç - ANKARA

YANIT: Kullanmakta olduğunuz konutu, sözleşmenin feshedilme kararından itibaren 15 gün içinde boşaltmalısınız. Bu süre içinde boşaltmazsanız, apartmanın yasal yollara başvurarak sizi zabıta zoru ile konuttan çıkarma imkanı var.

Bu yıl da kayınpeder vergisi var mı?

SORU: Evimde kayınpederim ikamet ediyor. Aile muafiyetine girmediği için her sene ben herhangi bir kira almadan rayiç kira bedeli üzerinden kira alıyormuş gibi vergi ödüyorum. Bu sene yeni Torba Yasa’yla bu durumun düzeleceğini ve kayınpederimin de muafiyet kapsamına gireceğini duymuştum. Yasa yürürlüğe girdi mi? Yoksa ben eskisi gibi mi devam edeceğim?
Esat Hekimoğlu - BURSA

YANIT: O konu Torba Yasa’da değil ayrı bir Gelir Vergisi Tasarısı var orada yer alıyor. O tasarı da yaklaşık 6 aydır TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bekliyor. En iyimser ihtimalle 2015’te yürürlüğe girer. Siz bu yıl da kayınpederiniz nedeniyle gelir vergisi ödeyeceksiniz.

Pay ölçer sistemine nasıl geçilir?

SORU: Merkezi sistemle ısınan, 10 daireli bir evde oturuyorum. Ben pay ölçer sitemine geçmek istiyorum. Bunun için çoğunluk kararı gerekir mi yoksa benim tek başıma yapacağım bir şey var mı?
Gülsüm KORKMAZ - İstanbul

YANIT: Apartmanınızın yönetim planında hüküm yoksa bu konuda bir genel kurul kararı almanız gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları