İlk şok atlatıldı

Güncelleme Tarihi:

İlk şok atlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2014 01:11

Şubatta 17 Aralık operasyonu, ses kasetleri ve seçim gerilimiyle dibe vuran tüketici güven endeksi toparlanmaya çalışıyor. Endeks martta 72.7’ye çıktı.

Haberin Devamı

17 Aralık operasyonu ve seçim öncesi gerginlikler ile şubatta ekonomiyle ilgili endişeleri hat safhaya çıkan tüketici ilk şokun ardından yeniden normale dönmeye çalışıyor. Şubatta 69.2’ye gerilemiş ve 16 ayın dibine inmişti. Martta bir miktar toparlanan endeks yüzde 5 artarak 72.7’ye yükseldi. Ancak her şeye rağmen belirsizlikler ve TL’deki değer kaybı güven endeksi üzerinde baskıya neden oluyor.

TASARRUFA SICAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün mart ayına ait tüketici güven endeksini açıkladı. Endeksin 100’den düşük olması tüketici güveninde karamsarlığı, 100’den yüksek olması da iyimserliği gösteriyor. Mart rakamları tüketicinin ekonominin geleceğine olan güveninde bir miktar düzelme olduğuna işaret ederken tasarruf için de tüketicinin hevesli olduğunu ortaya koydu. Şubat ayında 90.4 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 6,1 artarak mart ayında 95,9’a yükseldi.
Tüketicinin genel ekonomiye ilişkin öngörüleri iyileşme gösterse de ÖTV ve kur nedeniyle zorda olan otomotiv sektörüne kötü haberi var. Otomotiv alma planı olan tüketici marttaki iyi verilere rağmen geriledi. Şubata göre kan kaybı yüzde 0.9. Ayrıca tüketicinin kredi kullanmak gibi bir niyeti de yok. Bu da bankalar için olumsuz veri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!