Sandık coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Sandık coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2014 01:11

Piyasa değeri bir haftada 25 milyar TL arttı.

Haberin Devamı

Son dönemin en gergin seçim süreci yarın sona erecek. Geride bıraktığımız hafta ise piyasalar seçim sonuçlarını fiyatladı. Sonuç: Yılbaşından bu yana ilk kez artıya geçen borsa ve bir haftada yüzde 2.6 değer kazanan Türk Lirası.

TÜRKİYE, son dönemin en gergin seçim süreçlerinden birini yarınki oylamadan sonra geride bırakmaya hazırlanırken, seçim sonuçları hafta boyunca gözlerin çevrildiği Borsa İstanbul’da (BİST) fiyatlandı. BİST, seçim öncesinde mevcut siyasi yapının korunacağına ilişkin öngörünün güçlenmesi nedeniyle, yurtdışı piyasalardan olumlu ayrışarak, bir haftada yüzde yüzde 7 değer kazandı. Pazartesi günü, 64.579 puandan açılan BİST endeksi bir haftalık yükselişini dün de sürdürerek haftayı yüzde 3.09 yükselişle 69.117 puandan kapattı. Döviz piyasalarında da düşüş görülürken, TL 2.18’e kadar gerileyen dolar karşısında bir haftada yüzde 2.6 değer kazandı. Seçim sonuçlarının fiyatlanması dışında, geçen hafta Merkez Bankası’nın TL zorunlu karşılıklara faiz ödeyebileceğinin duyurulması ve Rusya’daki istikrarsızlıkların da etkisiyle yabancı girişlerinin artması da BİST endeksinin yükselişinde ve TL’nin değer kazanmasında etkili oldu. Haftaya 439 milyar TL piyasa değeri ile başlayan endeksin değeri bir haftada 25 milyar TL artarak, 464 milyar TL’ye çıktı.

KÂR SATIŞI GELEBİLİR

Seçim sonuçlarının sürpriz olmayacağı görüşünün piyasalara hakim olması sonucunda, BİST 100 dün 69 bin seviyesini test ederken, yeni direnç noktası olarak görülen 72-74 bin seviyesine yönelebileceği öngörülüyor. Ancak piyasalardaki bu olumlu havanın bir ay kadar sürebileceği ve buna Ağustos’daki Cumhurbaşkanı seçimi tartışmalarının yön verebileceği belirtiliyor. Önümüzdeki hafta ise, olumlu hava sürse de, piyasalarda belli miktarda kâr satışlarının olması da bekleniyor. Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Serdar Pazı Reuters’a yaptığı değerlendirmede, hisselerdeki alımların seçimlerde mevcut siyasi tablonun korunacağı varsayımına dayandığını söyleyerek “Endeks, yabancı yatırımcı saklama payındaki değişiklikler ve işlem hacmindeki artışla destekleniyor. Görünüm olumlu olmayı koruyacaktır” dedi.

BİR AYDA % 11.5 ARTIŞ

Integral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Tuğba Özay, seçim öncesi değerlendirme yazısında, seçim öncesi son bir ayda kapanış fiyatları ortalaması 64.064 olan endeksin seçim öncesi, yüzde 11.54 getiri sağladığına dikkat çekti. Özay şunları belirtti: “Genel ve yerel seçimlerde piyasanın artık alışkın olduğu bir durum var. Son seçim dönemlerinde yatırımcıların, istikrardan yana tercihlerini kullanarak, mevcut riskleri göz ardı ederek endeksi pozitif fiyatlamaya başladıklarını görüyoruz. Seçim öncesi döneme baktığımızda bu durumun 30 Mart seçimleri için de geçerli olabileceği düşüncesindeyiz. Yerel seçimlerden önce yaşanan gelişmelere baktığımızda, 17 Aralık sürecinden geçtiğimiz güne kadar yaşanan siyasi gerginlikler BİST 100’de volatilite ve sert satışlara sebep oldu. Aralık itibari ile yaşanan siyasi gerginliklerin endeksi ortalama yüzde 5.49 düşürmesine rağmen seçim ayında toplam getiri yüzde 11.54 artış şeklinde karşımıza çıkıyor.”

Haberin Devamı

Yılbaşından bu yana ilk kez artıya geçti

BORSA seçim öncesindeki yükselişiyle birlikte, yılbaşından bu yana negatif seviyelerde olan Borsa endeksi ilk defa artıya geçti. Endeks yılbaşından bu yana en düşük 61,189.15 puandan kapanırken, dün seans içinde 69.318 puana kadar yükseldi. Endeks 2013 yılını 67.801.73 puandan tamamlamıştı.

Haberin Devamı

Siyasi fiyatlama hâkim oldu

MEKSA Yatırım Menkul Değerler Stratejisti Zeynel Balcı, piyasalarda geçen hafta iyimserliğin hakim olduğunu belirterek şunları söyledi: “Endekste banka hisseleri öncülüğünde genele yaygın hacimli bir yükseliş, bono faiz oranları ve döviz kurlarında ise düşüş vardı. Olumlu havanın kaynaklarına bakıldığında, hükümetin seçimden güç kazanarak çıkacağı varsayımı, seçim öncesi piyasaları canlı tutma çabası, Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılıklar için bankalara sınırlı faiz ödeneceği açıklaması, dış piyasalardaki olumlu havanın katkıları olarak görmek mümkün. Ancak siyasi fiyatlama daha baskındı. Dış kaynaklı gelişmeler ve sosyal medyadaki yasaklamalar gibi diğer gündem konularına duyarsızlık görüldü.”

Haberin Devamı

Endeks % 7 arttı

BİST 100
Pazartesi 64.579
Cuma 69.117

Dolar
Pazartesi 2.2340 TL
Cuma 2.1810 TL

Tahvil
Pazartesi %11.48
Cuma %10.79

Piyasa değeri (Milyar TL)
Pazartesi 439
Cuma 464

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!