Suriye 'tape'si dünyayı da sarstı

Güncelleme Tarihi:

Suriye tapesi dünyayı da sarstı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2014 01:39

Dışişleri Bakanlığı'nda, Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yönelik Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidine karşı savaş planlarının ele alındığı güvenlik zirvesine ait ses kaydının sızdırılmasının dünyadaki yankıları sürüyor. Türkiye'yi sarsan ses kaydının iki Türk genci tarafından İngilizce'ye tercüme edilerek internete yüklenmesiyle, iddialar tüm dünyaya ulaştı. İspanyolca'ya da çevrilen 'tape', İspanya ve Güney Amerika ülkelerinde de şaşkınlık yarattı.

Haberin Devamı

İşte söz konusu ses kaydıyla ilgili uluslararası basında çıkan haberler:

AFP: Türkiye, Suriye konusundaki güvenlik toplantısının dinlenmesiyle ilgili kaynağa karşı harekete geçme sözü verdi; bunu seçimler öncesi bir "komplo" olarak tanımladı.

Ses kaydının sosyal medyada yayınlanması, Erdoğan hükümetini hedef alan son olay oldu. Daha önce de büyük bir yolsuzluk skandalını işaret eden ses kayıtları sızdırılmıştı. Geçen hafta Twitter'ı kapatan Erdoğan hükümeti, son yayından sonra da YouTube'a erişimi engelledi. Bu hamle, yabancı başkentlerden ve insan hakları örgütlerinden daha fazla eleştiriyi de beraberinde getirdi.

REUTERS: Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, üst düzey güvenlik yetkililerinin Suriye'ye olası askeri müdahale konusunu ele aldığı kaydın sosyal paylaşım sitesi YouTube'a sızdırılmasını "alçaklık" olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Türk makamları sitenin kapatılması için talimat verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Erdoğan ve rakipleri arasındaki iktidar mücadelesine atıfta bulunarak, bunu "savaş ilanı" olarak niteledi.

ASSOCIATED PRESS: YouTube yasağı, Türk Dışişleri Bakanı, İstihbarat Şefi ile üst düzey askeri ve dışişleri bakanlığı yetkilileri arasında geçtiği iddia edilen bir ses kaydının sitede yayınlamasının ardından geldi. İddiaya göre; bu dört yetkili, komşu ülke Suriye'ye askeri müdahale konusunu ele alıyor. Bu, Türkiye'de siyasi açıdan hassas bir konu.

İNGİLİZCE'YE TERCÜME ETTİLER
New York merkezli haber sitesi International Business Times ise "Türkiye'deki YouTube yasağı: Erdoğan'ın yetkilileri arasında geçen 'Suriye savaşı' görüşmesinin tam metni" başlığını atarak, ses kaydında geçen konuşmaların iki Türk Twitter kullanıcısı tarafından tercüme edilerek internette yayımlanan çeviriyi yayımladı.

Aynı tercüme daha sonra Washington Post gazetesinin internet sitesinde de yayımlandı.

İSPANYOLLAR DA ŞAŞKINA DÖNDÜ
Mehmet ÇİFTÇİ/MADRİD-DHA
Söz konusu ses kaydı, İspanyolca olarak da tüm dünyaya servis edildi. Haber, İspanya ve Güney Amerika ülkelerinde yayımlanan gazetelerin birinci sayfalarında yer bulurken, gazeteler bu görüşmenin uzun süre konuşulacak cinsten olduğuna vurgu yaptı. Gazetelerin yorum köşeleri de okuyucu akınına uğradı.

Suriye tapesi dünyayı da sarstı
YOUTUBE YASAĞINI DÜNYA BÖYLE GÖRDÜ

BAKMADAN GEÇME!