Almanya'dan dijital casusluğa karşı yeni önlem

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan dijital casusluğa karşı yeni önlem
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2014 13:22

NSA'nın Başbakan Merkel başta olmak üzere çok sayıda siyasetçinin telefonlarını gizlice dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından Alman güvenlik ve istihbarat birimlerinde yeniden yapılanmaya gidiliyor.

Haberin Devamı

Almanya'da ortaya çıkan NSA dinleme skandalının ardından siber savaş ve dijital casuslukla mücadele konularında kapsamlı yeni önlemler yaşama geçiriliyor.

Ulusal Siber Savunma Merkezi ile istihbarat teşkilatlarındaki İstihbarata Karşı Koyma birimlerini güçlendirme kararı alan Almanya, personel sayısını artırıp, mali kaynak ve teknik imkanları geliştirirken, güvenlik konseptinde de değişikliğe gidiyor. Bugüne kadar öncelikli olarak Rusya, Çin, İran gibi ülkelerin Almanya'daki casusluk faaliyetlerine karşı yoğunlaşan gizli servisler, artık ABD ve İngiltere gibi müttefik ülkelerin olası casusluk faaliyetlerine karşı da karşı istihbarat çalışmaları yürütüyor.

Dışişleri Bakanlığı da NSA skandalının ardından uluslararası alanda dijital menfaatlerini korumak için siber güvenlik konusunda özel bir koordinatör görevlendirdi.

Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunun Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından dinlenmesi konusunda casusluk soruşturması için Federal Başsavcılığın başlattığı ön inceleme ise devam ediyor.

NSA'nın Almanya'daki faaliyetleri

NSA'nın eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler, ABD istihbaratının 2002 yılından bu yana Merkel ve çok sayıda üst düzey Alman yetkilinin cep telefonlarını dinlediğini ortaya çıkarmış, Der Spiegel dergisinin ekim ayında yayımladığı belgeler, Berlin ile Washington arasında derin krize yol açmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Merkel'in cep telefonunun bundan sonra dinlenmeyeceği güvencesi vermesine rağmen, iki müttefik ülke arasında güven bunalımı aşılabilmiş değil.

Alman Bild am Sonntag gazetesinin şubat ayında istihbarat birimlerine dayandırdığı ve bugüne kadar yalanlanmayan habere göre NSA, Almanya'daki faaliyetlerini sürdürüyor.

Gazeteye göre, Merkel'in cep telefonlarını dinlemeye son veren NSA, aralarında İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in de bulunduğu 320 kişinin telefonlarını dinlemeye devam ediyor.

Haberde, NSA'nın Almanya'da gizli dinleme operasyonlarını 1998 yılından bu yana sürdürdüğü ve ülkede NSA operasyonları için çalışan 297 kişinin bulunduğu kaydedildi.

"Büyükelçilikten dinlendi"

Eski NSA çalışanı Snowden tarafından sızdırılan belgeler, NSA'nın Almanya'daki dinleme faaliyetlerinde son dönemde Berlin'in merkezindeki ABD Büyükelçiliği'ne yerleştirilen özel sistemlerin kullanıldığını gösteriyor.

ABD Büyükelçiliği, Başbakanlık ile Meclis binasının da olduğu merkeze yaklaşık 800 metre mesafede bulunuyor.

Skandalın ortaya çıkmasının ardından ABD tarafından ayrıntılı bilgi talep eden, Almanya'da görev yapan NSA çalışanlarının listesini isteyen Alman hükümeti, bugüne kadar Washington yönetiminden herhangi bir yanıt alamadı.

Der Spiegel'in yayımladığı belgelere göre, NSA her ay Almanya'da yaklaşık 500 milyon adet iletişim verisini kaydediyor.

Meclis'te soruşturma komisyonu

NSA skandalının ardından ABD yönetimine, müttefik iki ülke arasında "karşılıklı casusluğu yasaklayan" bir anlaşma imzalamayı öneren Almanya hükümeti, Washington'dan bugüne kadar olumlu herhangi bir yanıt alamadı.

Federal Meclis'te bu ay tüm siyasi partilerin desteğiyle kurulan NSA soruşturma komisyonu, ABD ve İngiltere istihbarat birimlerinin geçen yıllarda Almanya'da yürüttükleri dijital casusluk faaliyetlerini mercek altına almayı ve istihbarat birimlerinde reform ve yeni önlemler konularında öneriler hazırlamayı planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!