Tokatlı engelli okçuların hedefi milli forma

Güncelleme Tarihi:

Tokatlı engelli okçuların hedefi milli forma
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2014 12:02

Tokat'ta okçuluğa ilgi duyan bedensel engelli 3 sporcu, haziran ayında yapılacak Türkiye Şampiyonası'nda başarılı olarak milli takım kadrosuna girmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Bedensel engelli okçular Osman Avcı, Burakhan Yıldırım ve Hasan Yıldız, Türkiye Şampiyonası'na Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yanındaki alanda antrenör Davut Kaya yönetiminde hazırlanıyor.

Sporcular, şampiyonada başarılı olarak milli takım kadrosuna girmek istiyor.

Tokat Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Cemil Çağlar, yaptığı açıklamada, Türkiye Okçuluk Federasyonu ile ortaklaşa "okçuluk semineri" düzenlediklerini ve kentte bu sporun gelişmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Okçuluk için yakın zamanda antrenman sahası yapacaklarını belirten Çağlar, bedensel engelli sporcuların antrenmanlara engelli taşıma aracıyla getirilip götürüldüğünü dile getirdi.

Antrenör Kaya ise Tokat'ta okçuluk sporuyla ilgilenen lisanslı 160 sporcu bulunduğunu belirtti. Yaklaşık 25 sporcunun müsabakalara katıldığını ifade eden Kaya, "Yaptığımız taramalar sonucunda 3 bedensel engelliyle tanıştık. Bedensel engelliler konusunda hassasiyetimiz var. Onların topluma kazandırılması, bireylerle kaynaşması için yaptığımız taramalar sonucunda bu engelli arkadaşlarımızı okçuluk sporuna kazandırdık" diye konuştu.

Taramalarının devam ettiğini dile getiren Kaya, diğer engelli bireyleri de spor yapmaya davet etti. Osman Avcı, Burakhan Yıldırım ve Hasan Yıldız'ın 7 aydır okçulukla uğraştığını anlatan Kaya, şunları söyledi:

"Bedensel engelli sporcularımıza okçuluk sporunun kattığı çok fazla şey var. Mesela sporcularımızdan Burakhan içine kapanıktı. Buraya geldiği zaman arkadaşlarıyla kaynaştı ve içine kapanıklığı yüzde 80 oranında gitti. Ayrıca bu sporcularımız engelli ve tekerlekli sandalyeye bağımlı oldukları için hareket alanları çok geniş değildi. Okçuluk sporunda, bedensel engelli arkadaşlarımız diğer sporcular ile aynı işi yapabildiklerini gözlemledikleri için öz güvenleri gelişti ve daha azimli oldular. Bu öz güveni günlük hayatlarına da aktarıp diğer yaptıkları işlerde de başarılı oldular. Burada sürekli bir aktivite içindeler, günlük 150 ok atışı yapıyorlar. Bu da onların fiziksel aktivitesini, motivasyonlarını daha da arttırıp zinde kalmalarını sağlıyor."

Sporcuları motive etmeye çalıştıklarını belirten Kaya, sporcularının haziran ayında yapılacak Bedensel Engelliler Türkiye Okçuluk Şampiyonası'nda dereceye girmesini ve milli takım kadrosuna dahil olmasını istediklerini söyledi.

Sporcuların görüşleri

Sporculardan Osman Avcı da 3 yıl önce felç geçirdiğini belirterek, hiçbir zaman umutsuzluğa düşmediğini söyledi.

Sosyal bir kişi olduğunu ve kentteki bir lisede memur olarak görev yaptığını dile getiren Avcı, "Geçen sene devletimizin yaptığı Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonucunda atandım. Hem işimle uğraşmak hem de spor yapmak istedim çünkü sürekli oturduğumuz için sıkıntı oluyor. Okçuluk sporu sayesinde kendimi daha iyi hissetmeye başladım, kollarım kuvvetlendi, daha da azimli oldum. Hayatı 12'den vurduğum gibi burada da hedefi 12'den vurmaya çalışacağım. Hedefim büyük. Türkiye birincisi olmak istiyorum" diye konuştu.

Doğuştan bedensel engelli Burakhan Yıldırım ise "Benim aklımda aslında engelli basketbolu vardı, okuldaki hocamdan eğer Tokat'ta varsa beni yazdırmasını rica ettim. Hocam araştırıp yanıma geldi. 'Basketbol yok ama okçuluk var, nasıl olur?' dedi. Ben de kabul ettim. Okçuluğa başladıktan sonra kendime güvenim geldi, hırslandım, arkadaş çevresi edindim. Başlarda içime kapanıktım, konuşamazdım ama şimdi öyle değilim. Yarışmamız olacak, hocama madalya getirip, onu gururlandırmak istiyorum. Hırslıyım, başaracağıma inanıyorum" dedi.

Geçirdiği trafik kazası sonucu bedensel engelli olan Hasan Yıldız da 9 yaşında bir kızı olduğunu belirterek, "Tokat Ağız ve Diş Sağlığı merkezinde çalışıyorum, ÖMSS ile atandım. İşten çıkışta da okçuluğu hobi olarak yapıyorum. Stresimi, sıkıntımı, iş yükümü hafifletiyor" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!