Üniversiteliye engel yok

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteliye engel yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2014 01:32

YÖK temmuz ayında “ACİL” koduyla tüm üniversitelere bir yazı göndererek kampüslerinde bulunan engelli öğrencilerin hayatlarını kolaylaştırmak için tedbir almak ve bu yönde düzenlemeler yapmak üzere “Engelli Öğrenci Birimi” kurmasını istedi.

Haberin Devamı

Üniversiteler de 3’er kişi bünyelerine alarak birimi oluşturmaya başladı. Birim şunları yapacak:
Engelli öğrencilerin akademik, idari, fiziksel, psikolojik, barınma ve sosyal alanlara ilişkin ihtiyaçlarını tespit edecek.
Engellilerin öğrenim gördükleri sırada doğabilecek ihtiyaçlarını karşılayacak.
Engelli öğrencilerle ilgili bir veritabanı oluşturulacak.
Engelli öğrenciler ile diğer öğrenciler arasında iletişimi arttırmak ve kolaylaştırmak yönünde çalışmalar yapacak.
Maddi güçlüğü bulunan engelli öğrencilerin öğrenimlerini sürdürmelerine yardımcı olacak araç ve gereçlerin temini yönünde çalışmalarda bulunacak.
Engelli öğrencilerin taleplerini değerlendirecek. İstihdam olanakları ve mesleklere ilişkin bilgilendirme yapan materyal hazırlayarak/hazırlatarak bunların engelli öğrencilere ulaştırılmasını sağlayacak.

Hangi üniversite ne yaptı?

İstanbul Üniversitesi

Haberin Devamı

Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak 2012’den itibaren engelli öğrencilere destek veriliyor. 6 kişinin görev yaptığı birimin başında Prof. Dr. Resa Aydın var. Öğrencilerin kayıtlarından, mezuniyetine kadar hatta daha sonraki kariyer planlamasında da destek veriliyor. Merkezin üzerinde çalıştığı ve çok yakında üniversite senatosuna sunulacak ‘Engelli Öğrenci Fırsat Eşitliği Yönetmeliği’ ile engelli öğrencilerle ilgili akademik ve sosyal her türlü düzenlemede standart uygulamalar yasal zorunluluk haline gelecek. Cam ve Seramik Atölyesi ile birlikte Engelsiz İÜ, sanatla birlikte kaynaştırma çalışmalarını sürdürecek.

Anadolu Üniversitesi

2006’da kuruldu ve 3 Ocak 2013’te çıkarılan Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikle yönergesini yeniden hazırlayıp, yeni bir oluşuma gidildi. Birimin sorumlusu Osman Tutal. Örgün ve Açıköğretim Fakültesi olmak üzere iki ayrı alanda hizmet veren birim, örgün eğitimde, yeni kayıtlar sırasında tespiti yapılan veya birimle iletişime geçildiği andan itibaren öğrencilerin, hakları konusunda bilgilendirme yapıyor. Seminer, konferans, eğitim ve kurs vb. etkinliklerin yanı sıra talep eden öğrencilere ders materyallerinin, fiziki çevrenin erişilebilirliği vb. konularla ilişkili çalışmalar yapılıyor. Açıköğretim Fakültesi’nde ise öğrencilerden gelen sınav organizasyonu, ölçme ve değerlendirme, sesli kitap, okuyucu gibi konularda destek veriliyor.

Boğaziçi Üniversitesi

Haberin Devamı

1990’lı yıllarda engelli komisyonunun kurulmasıyla çalışmalara başladı. Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Z. Hande Sart yürütüyor. Birim öğrencilerin yurda yerleşme, kayıt işlemlerinin tamamlanması, eğitim materyallerine erişim, görme engelli öğrencilerin ders çalışması için öğrenci asistanı desteği, merdiven, asansör ve çeşitli kampus yollarının daha kolay biçimde erişimi için tırtıklı zemin, kılavuz yol, sesli asansör gibi çalışmalar, isteyen engelli öğrencilere bilgisayar ve ekran okuyucu kullanımı eğitimi gibi hizmetler veriyor.

Kemerburgaz Üniversitesi

1 Ekim 2012’de engelli öğrenci birimi kurulması için karar alındı. 7 Kasım 2013’te de kuruldu. Birimin başında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kuru bulunuyor, ayrıca iki kişi daha görev alıyor. Üniversitenin
Genel Sekreteri Boğaçhan Canak, üniversitede 3 fiziksel engelli öğrenci olduğunu söyledi. Öğrencilerin daha çok ulaşım konusunda talepleri olduğunu anlatan Canak, “Ulaşım sorunu için rampa konulması gereken yerler tespit edildi. Engelli turnikesi, rampalar, tuvaletler yapıldı. Bir öğrencimize üniversite tarafından tekerlekli sandalye alındı. Öğrenci haftada üç gün personel servisi, diğer günler de üniversiteye ait özel araçla evine bırakılıyor. Binada kendisine destek olan gönüllü ve part time çalışan öğrenciler de kampusa geldiğinde öğrenciyi karşılıyor, derse götürüyor, ihtiyaçlarını gidermesine yardımcı oluyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!