Altın çocuklar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Altın çocuklar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2014 01:34

Şimşek Goldman Sachs’ın temsilcilik açacağını söyledi.

Haberin Devamı

Mehmet Şimşek, Twitter yasağı nedeniyle uluslararası yatırımcıların yatırımdan caymayacaklarını belirterek, bu konuda Goldman Sachs’ın Türkiye’de temsilcilik açmak üzere BDDK’ya başvurduğu örneğini verdi.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, küresel krizdeki performansları nedeniyle ‘Altın çocuklar’ olarak anılan dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın Türkiye’de temsilcilik açmak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvurduğunu açıkladı. Mehmet Şimşek, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında Goldman Sachs’ın başvurusu hakkında bilgi verirken, Goldman Sachs Londra Ofisi de BBDK ile bir temsilcilik ofisi açma konusunda görüşmelere başladığını doğruladı. Şimşek, sadece Twitter’a yönelik bir mahkeme kararının uygulanması nedeniyle yatırımcıların Türkiye’den cayacağına inanmadığını belirterek, “Çünkü Twitter yasağı konusunda toptancı bir yaklaşım yok, bir siyasi sansür yok, diğer platformlar açık. Bu tartışmalar çok yapılıyor ama Türkiye’nin çok canlı bir medyası var. Bu da demokrasinin çok temel bir bileşenidir. Bugün çok büyük bir uluslararası yatırım bankası olan Goldman Sachs, BDDK’ya yakın dönemde başvuruda bulundu. Avrupa’da herhalde 7. ofisleri olacak. Kendileri açıkladı mı bilmiyorum ama BDDK’dan aldığım bilgiye göre Goldman Sachs, Türkiye’de bir temsilcilik açmak üzere başvurusunu yaptı. Tabii bu ilk adım, özellikle yatırım bankacılığı açısından” dedi.

ÇOK KIRILGAN DEĞİLİZ

Şimşek, Moody’s ve Fitch’in Türkiye ekonomisine yönelik açıklamalarını da değerlendirerek, kuruluşların uyarılarda kısmen haklı olduklarını ancak yapılan analizlerin çoğunun yüzeysel olduğunu söyledi. Türkiye’nin iddia edildiği gibi kırılgan olmadığına işaret eden Şimşek, ülke ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu dile getirdi. Şimşek, bu yıl cari açığın birçok sebepten ötürü önemli ölçüde daralacağını kaydetti. Türk şirketlerinin yüzde 63’ünün döviz borcu olmadığını belirten Şimşek, döviz borcu olan şirketlerin yüzde 80’inin döviz geliri olduğunu ifade etti. Şimşek, özel sektörün döviz açık pozisyonunun orta ve uzun vadeli olduğunu vurgulayarak, kısa vadeli olan kısmın da yönetilebilir olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yatırım bankacılığı lisansına çevirebilir

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs, 1869’da ABD’de kuruldu. Bugün 35 ülkede doğrudan faaliyetleri bulunan Goldman Sachs’ın Türkiye’de temsilcilik açma kararı, “Türkiye’de özellikle kredi piyasalarının daha da büyüyeceğine olan inancı nedeniyle daha aktif olmak istiyor olabilir. Aynı şekilde satın alma ve birleşme alanında da daha büyük bir potansiyel gördüğü için burada ofis açmak istiyor olmalı. Temsilcilik ofisinden sonra lisansını yatırım bankacılığına çevirebilir” şeklinde değerlendirildi.
Goldman Sachs, 20008’deki Lehman Brothers’ın batışı sürecinde, kamu yardımı almadan ayakta kalan büyük bankalardan biriydi. Hatta Goldman Sachs için, bu kriz sürecini kartıl atlattığı şeklinde değerlendirmeler yapılıyor. Goldman Sachs, Türkiye’ye yönelik faaliyetlerini şimdilik Londra’daki ofisinden yürütüyor.

Haberin Devamı

Aycı: Twitter’ı ziyaret edeceğiz

BAŞBAKANLIK Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, uluslararası yatırımcıların siyasi tansiyonun düşmesiyle birlikte bu yıl doğrudan yabancı yatırımların 2013 yılındaki 13 milyar dolara yakın bir seviyede gerçekleşeceğini öngörüsünde bulundu. Haber ajanslarıyla yaptığı toplantıda konuşan Aycı, Twitter yasağının sermaye akışına etkisine de değindi. Twitter’ın Türkiye’de bir şirket yapılanmasına gitmesi gerektiğini dile getiren Aycı, “Yatırım ajansı olarak bizim Twitter’a, Facebook’a gidip Türkiye’de ofis açmaları için ziyaretlerde bulunmamız lazım. Onlara bir an önce gidip, lütfen Türkiye’de ofis açın, biz Türkiye’de muhatap arıyoruz, demeliyiz. Bunu yapıcaz da önümüzdeki ay ABD’de bu kapsamda bir dizi ziyaret yapmayı planlıyoruz. Yatırımcılar seçim ortamında böyle bir kararın çıkmasını seçime bağlıyorlar. Böyle bir bakış açıları var. Yasak için, ‘Herhalde seçim ortamının getirdiği geçici bir durumdur’ diye düşünüyorlar. Türkiye bu konuda yerini ve pozisyonunu belirleyeceğine inanıyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!