100 milyon dolarlık MARBLE 2014 açıldı

Güncelleme Tarihi:

100 milyon dolarlık MARBLE 2014 açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2014 01:41

MARBLE 20'nci Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Kültürpark'taki İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı.

Haberin Devamı


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, çok başarılı buldukları fuara gelecek yıl en üst düzeyde destekleyeceklerini açıkladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da 2015 yılı MARBLE'yı 5 kat daha büyük Yeni Fuar Alanı'nda yapacaklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Türk fuarcılık sektörünün öncü kuruluşu İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret A.Ş. (İZFAŞ) tarafından düzenlenen MARBLE, bir kez daha mermer ve doğaltaş sektörünü İzmir'de buluşturdu. Sadece profesyonel ziyaretçilere açık olan fuar, 29 Mart Cumartesi sona erecek. Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde açılışta konuk konuşmacı Sunay Akın, mermer kullanılan bazı eserlerden yola çıkarak tarihte yaşanmış olayları anlattı. Adalet, demokrasi, kutuplaşma gibi güncel kavramların da sık sık geçtiği gösteride, Almanya'daki bir saray, İstanbul Taksim'deki Cumuhuriyet anıtı ana konu oldu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptığı konuşmada, Sunay Akın'ın Almanya'da saraydan yola çıkarak anlattığ olayların benzerlerinin Anadolu'da da olduğunu söyledi, buna örnekler verdi.

Haberin Devamı

100 milyon dolarlık MARBLE 2014 açıldı

ZEYBEKCİ: BAKANLIK DESTEĞİ ARTACAK
Ekonomik Bakanı Zeybekci, son yüzyılda gelecek kuşaklara kalacak, arkeologların kazdıklarında bulacakları eserler yapılamadığını, Ankara'da 1000 yıl sonra bir kazı olsa Ankara Kalesi, Anıtkabir'in taş bölümleri dışında çok az eser bulacaklarını söyledi. Taşın çok önemli olduğunu belirten Zeybekci, Türkiye'nin de doğaltaşın en zengin bulunduğu ülkelerin başında yeraldığını dile getirdi. Türkiye'nin 2.2 milyar dolar ihracatın yarısını blok olarak sattığı mermerin oluşturduğunu belirten Zeybekci, yerli işlenmiş ürünlerin sayısının artması gerektiğini söyledi.
İzmir'deki MARBLE fuarının istedikleri kadar destekleyemediklerini açıklayan Bakan Zeybekci, "Bu kadar başarılı bir fuarı gelecek yıllardan itibaren en üst düzeyde destekleyeceğiz. Bu sektör için yerel yönetimler de çok önemli. Doğal taşların kentlerde kullanımının artması, mimari de yaygınlaşması gerekir. Üreticilerin de doğayı hor kullanmaması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Haberin Devamı

100 milyon dolarlık MARBLE 2014 açıldı

SEKTÖRE TEŞVİK VERİLMELİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Temmuz ayında tamamlanacak Gaziemir'deki Yeni Fuar Alanı'nda gelecek yıl MARBLE'yi 5 kat daha büyüteceklerini ve dünyaya buluşturacaklarını söyledi. Yeni Fuar Alanı ile birlikte fuar bağlantılı ihracatın da artacağını dile getirdi. Sektörün belli sıkıntıları olduğunu, ruhsatların uzun süre bloke edildiğine dikkat çeken Kocaoğlu İzmir'de belediyelerin yerli doğal taş kullanımında hassas olduğunu belirtti. Kocaoğlu, blok satışın talep nedeniyle yapıldığını ancak katma değeri yüksek işlenmiş ürün satışının teşvik edilmesi gerektiğini açıkladı. Kocaoğlu "Biz blokları Çin'e satıyoruz. Çin işliyor. Bir başka ülkeye satıyor. Ya da ülkesinde kullanıyor. Türkiye'de sektörün blok satış yerine işlenmişini satmaya teknolojide, ulaşımında girdisinde teşvik edilmesi gerekir. Vasıtalı vergi yükü ihraca yönelik sektörlerde kaldırılmalıdır" dedi.

Haberin Devamı

TEŞVİK ADALETSİZLİĞİ DÜZELTİLMELİ
Kocaoğlu, İzmir ve Manisa arasında sanayideki teşvik dengesizliğinin MARBLE açılışında da şikayet etti. Ekonomi Bakın Zeybekci'nin açılıştan erken ayrılmasına karşın Bakanlık yetkililerinin salonda bulunduğunu belirten Kocaoğlu, "İzmir 1. bölgede yeralıyor. Manisa ise 2. bölgede. Teşvik adaletsizliği var. Liman, lojistik İzmir'de fabrikalar Manisa'da. Bazı siyasiler belediyeler ruhsat vermede zorluk çıkarıyor diye bilerek toplumu yanlış bilgilendiriyor. Siyasi materyal yapıyorlar. Teşvik adaletsizilği nedeniyle yatırımcı Manisa'ya gidiyor. Bu düzeltilmeli. Altyapısı bitmiş OSB'ler dolana kadar teşvikler dengelensin" dedi.

Haberin Devamı

100 milyon dolarlık MARBLE 2014 açıldı

SEKTÖR DAHA FAZLA YIPRATILMASIN
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Ürteticileri Birliri Başkanı Raif Türk, doğaltaş ve mermer firmalarının izin ve ruhsatlarıyla ilgili dosyaların uzun süre bekletilmesiden dolayı sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Türk, blok satış yaptıklarını çünkü talep olduğunu bunun da yüzde 99'unun Çin'a yapıldığını belirtti. İzinlerin çıkmamasının nedeninin sektörün devlete az ödema yaptığı iddiasını kabul etmediklerini, yüzde 65 ile 71 arasında kamu kurumlarına ödeme gerçekleştirdilerini açıkladı. Türk, "Bu sektör daha fazla yıpratılmasın" dedi.

ERDİNÇ: ALLAH ÇİN'E ZARAR VERMESİN
Ege Maden İhracatçılaır Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç Çin'i yapılan ihracatın yüzde 70'inin mermer olduğunu söyledi. Erdinç "Keşke diğer sektörler de gelse. Allah Çin'e zarar vermesin. Çin olmasa 2002 son kriz sonrasında sektörde kimse ayakta kalamazdı. Çin, Endonezya, Tayland, Libya'ya blok satış yapıyoruz. Kriz ortamında bunu yapmak zorundaydık. Devam ediyoruz. Çin sayesinde sektör zenginleşti" dedi.

Haberin Devamı

KAMUDA YERLİ MALI MERMER KULLANILACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım mermerin Türkiye'nin en önemli ihracat kalemlerinden biri olduğunu söyledi. İhracatın yerel karşılık bulması gerektiğini belirten Yıldırım, 2009 krizinden Çin sayesinde kurtulan sektörün benzer krizlerde yerli destek bulması gerektiğini dile getirdi. Kamu yatırımlarında yerli mermer kullanımıyla ilgili genelge yayınlandığını, bu yılda bunu sağlayacak kanun çıktığını belirten Yıldırım "İhalelerde yerli malı ürüne yüzde 10 fazla para verilebilmesine olanak sağlandı. Kamu İhale Kurumu daha önce bu tür durumda iptal kararı veriyordu. Böylece yerli malu kullanılacak. Belediyeler yerli granit kullanacak" dedi.
Konuşmaların ardında MARBLE 2014, kurdele kesimi sonrası açıldı. Fuara bu yıl 32 ülkeden 275'i yabancı, 42 ilden 912'si yerli olmak üzere toplam bin 187 firma katılıyor. Net 45 bin metrekare alan üzerinde düzenlenen MARBLE'de Danimarka, Filistin, Suudi Arabistan ve Tunus ilk kez katılan ülkeler olarak yer alıyor. Türkiye'nin doğaltaş çıkacak olan her bölgesinden taş gelen MARBLE Fuarı'nda; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yalova katılmcı iller olarak yer aldı.


KENTE KAZANDIRDIKLARI

MARBLE Fuarı'nın kente kazandıracağı gelirin 100 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Fuar, sektöre kazandırdığı gelirin yanısıra birçok iş koluna da (konaklama, ulaşım, yeme-içme, yayıncılık, otomasyon, inşaat, bilgi-işlem, güvenlik, temizlik, otopark, lojistik, kargo vs) girdi sağlayacak.

14 BİN TON DOĞALTAŞ SERGİLENİYOR
İşlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere yaklaşık 14 bin ton taşın sergilendiği fuarda, 659 adet blok mermer ve doğaltaş görücüye çıktı. Yoğun katılımcı talebini maksimum seviyede karşılamak maksadıyla, MARBLE 2014 kapsamında fuar alanına brüt 8 bin 700 metrekareyi bulan dört yeni hol inşa edildi.

ALIM HEYETLERİ

Almanya, Azerbaycan, BAE, Bahreyn, Cezayir, Fas, Filistin, Gürcistan, Hollanda, Irak, İran, İsrail, İspanya, İtalya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Letonya, Lübnan, Libya, Litvanya, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Slovenya, Slovakya, Tunus, Türkmenistan, Umman, Ukrayna, Ürdün, Yemen ve Yunanistan'dan alım heyetleri gelecek fuara, yaklaşık 90 ülkeden ziyaretçi gelmesi bekleniyor. Mermer ve doğaltaş, fabrika makinaları, ocak-iş makinaları/ekipmanları ve sarf malzemeleri olmak üzere 4 ana grupta ürünlerin sergilendiği MARBLE 2014'te en yeni makineler ve taşlar sektörün beğenisine sunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!