Borsada seçim öncesi büyük ralli

Güncelleme Tarihi:

Borsada seçim öncesi büyük ralli
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2014 15:29

Borsa bankacılık endeksi hisseleri öncülüğünde müthiş bir yükseliş gerçekleştirerek son bir ayın en yüksek seviyesi olan 67 bin 730 puandan günü kapadı. Bankacılık hisselerinde yüzde 6,94 olarak gerçekleşen yükseliş borsayı bu seviyelere çekti. Öte yandan dolar yabancıların TL varlıklarına yönelmesiyle birlikte 2.20 TL'nin altına düştü.

Haberin Devamı

Yabancı kuruluşların yerel seçim sonuçlarının beklentiler paralelinde geleceğine ve seçim sonrası TL varlıklarının değer kazanacağına yönelik açıklamalarının ardından borsada uzun süre görülmemiş bir ralli yaşandı. Merkez Bankası’nın bankaların tuttuğu zorunlu karşılıklara faiz ödenebileceği değerlendirmesinin dopingiyle güne yüzde 0,80 yükselişle başlayan endeks bankacılık hisselerinin öncülüğünde günü yüzde 4,69 yükselişle 67 bin 730 puandan kapadı. Bankacılık endeksi günlük yüzde 6,94 yükselerek 123 bin 179 puana çıktı.

DOLAR 2.20 TL'NİN ALTINDA

Borsa yükselişini sürdürürken dolar da düşmeye devam etti. Gün içinde 2.2218 TL'ye kadar yükselen dolar özellikle yabancıların TL'nin değerleneceğini öngörerek TL varlıklarına yönelmesiyle şu dakikalarda 2,20 TL'nin altına düştü ve 2.1960 TL'ye kadar geriledi. Bu seviye 7 Mart'tan sonra en düşük seviye olarak kaydedildi.

Analistler, dün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, bankaların zorunlu karşılıkların TL olarak tutulan kısmına faiz ödenmesi konusunun görüşülmesinin banka hisselerini desteklemeye bugün de devam ettiği belirtiyor. Bunun yanı sıra yabancı kuruluşların TL varlıklarının değerleneceğini öngörmesi de dolarda düşüş ve borsada yükselişe yol açtı.

Haberin Devamı

Dolar/TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında yükselişe geçmesinin desteği ile 2,20 seviyesinin altına gerilediğine dikkati çeken analistler, TL varlıklara olan ilginin artmasıyla döviz kurlarındaki düşüş, BIST 100 endeksindeki yükseliş eğiliminin devam edebileceğini tahmin ediyor.

YURTDIŞI DA POZİTİF ETKİ YAPTI

Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, TL cinsi tüm varlıklarda giriş olduğuna dikkat çekerek, "İki gündür gelişmekte olan piyasalara yönelik bir giriş görüyoruz. Ayrıca yayımlanan araştırma raporlarında seçim senaryoları ve buna göre bazı varsayımlar yapılmış durumda. Hem tahvil/bonoda verim eğrisi boyunca hem de hisse senedindeki alımlar seçim öncesinde pozisyon alındığını gösteriyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!