Merkez’den bankalara elma şekeri

Güncelleme Tarihi:

Merkez’den bankalara elma şekeri
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2014 01:11

MERKEZ Bankası, bankaların başta topladıkları mevduatlar üzerinden tutmak zorunda oldukları karşılıklara faiz ödemeye yeşil ışık yaktı.

Haberin Devamı

Bankaların sık sık gündeme getirdikleri konu, 18 Mart’taki son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında görüşüldü. Başkanlığını Erdem Başçı’nın üstlendiği PPK özetlerine göre, Kurul gerekli görülmesi halinde, TL zorunlu karşılıklara kısmi olarak faiz ödenmesini değerlendirebilir. Bankaların Merkez Bankası rezervlerinde tutulan toplam zorunlu karşılıkların toplamı 14 Mart 2014 itibariyle, 11.6 milyar TL’yi biraz geçiyor. Aynı tarihte TL zorunlu karşılıkları toplamı ise 11.3 milyar TL. Faiz ödemesine konu miktar sadece 11.3 milyar TL’lik kısım.

KREDİ MALİYETİNDE DÜŞÜŞ

Merkez’in bu miktara yıllık yüzde 10 faiz ödemesi durumunda, bankaların alacağı faiz miktarının 1 milyar TL civarında olacağı bunun da tüm bankalara sağlayacağı aylık getirinin 80-90 milyon TL arasında kalacağı belirtiliyor. Ekonomistlerin daha yüksek olasılık olarak gördükleri, Merkez’in yıllık yüzde 5 faiz vermesi durumunda ise, bankaların toplamda aylık getirisi 40-50 milyon TL olacağı hesaplanıyor. Bu miktarların bir de bankalar arasında paylaşıldığı düşünüldüğünde ‘Merkez’in bankalara ‘bir elma şekeri’ verdiği yorumunu yapan ekonomistler, Merkez’in bu adımının bankaların kredi maliyetlerinde minimal bir düşüş sağlayacağı görüşünde.

FAİZ ARTIŞINA ÖNLEM

Merkez Bankalarının kendi bastıkları paraya faiz ödemeleri konusunun ekonomide tartışılan konulardan biri olduğunu söyleyen Ekonomist Uğur Gürses, şu değerlendirmeyi yaptı: “Merkez munzamlara (zorunlu karşılık) faiz ödemeyi 2010’da kesmişti. Bence doğru bir adımdı. Merkez’in şimdiki kararı, bir nevi bankaların kredi maliyetlerini düşürerek, faizleri daha fazla artırmamaları için alınmış bir önlem olarak görülebilir. Çünkü Merkez’in kendisi daha yeni faizleri yükselttiği için, bugünkü piyasa koşullarında faizleri yeniden düşürmesi mümkün değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!