Obama’dan 'metadata' reformu

Güncelleme Tarihi:

Obama’dan metadata reformu
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2014 16:57

Dünyayı sarsan NSA dinleme skandalının ardından, Beyaz Saray Yönetimi, Başkan Barack Obama’nın ‘metadata’ denilen telefon dökümleri arşivi ile ilgili Kongre’ye yeni bir düzenleme sunacağını açıkladı. Bu hafta içinde hazırlanacak önerge doğrultusunda, eski CIA görevlisi ve NSA taşeronu Edward Snowden’ın gazetelere sızdırdığı belgeler sonrası ortaya çıkan uygulamanın sona ereceği, NSA’in sistematik olarak tüm ABD’lilerin telefon dökümlerini beş yıl boyunca kayıt altında tutmasının artık mümkün olmayacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

Obama’nın Kongre ile istişare ederek önümüzdeki günlerde sunacağı tasarıya göre, kayıtlar bundan sonra 18 boyunca telefon şirketleri tarafından saklanacak. Yönetim’in bu kayıtlara erişimi ise mahkeme kararı doğrultusunda gerçekleşecek.

ABD Yönetimi’nin 11 Eylül saldırıları sonrası başlattığı uygulama, Snowden’ın olayı açığa çıkartan belgeleri sızdırması sonrası ülkede büyük tartışma yaratmış ve Yönetim’in Amerikan vatandaşlarının mahremiyetini ihlal ettiği öne sürülmüştü.

Snowden belgelerinin ilk somut sonucu, Obama’nın Ocak’ta yaptığı bir açıklamayla ABD’nin bundan böyle dost ve müttefik ülke liderlerini dinlemeyeceği yönünde taahhütte bulunmasıydı. ABD’yi terörist saldırılardan korumayı amaçladığı belirtilen NSA’in ‘metadata’sı ise skandalın ortadan kaldırdığı ikinci tartışmalı uygulama oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!