İsrail tarihinde bir ilk

Güncelleme Tarihi:

İsrail tarihinde bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2014 01:41

Dünya genelinde 103 diplomatik temsilciliği bulunan İsrail Dışişleri Bakanlığı, 66 yılık tarihinde dün ilk kez greve gitti. İsrail Maliye Bakanlığı’nın Dışişleri’ne ayırdığı bütçenin düşüklüğünü ve maaşlarına 10 yıldır düzeltme yapılmamasını protesto eden İsrailli diplomatlar, Türkiye de dahil tüm dünyadaki dış temsilciliklerinde süresiz olarak iş bıraktı.

Haberin Devamı

İsrail’in İstanbul’daki Başkonsolos Yardımcısı Ohad Avidan Kaynar, daha önceki yıllarda İsrail karşıtı grupların protesto gösterilerine sahne olan konsolosluk binasının önünde “grevdeyiz” yazılı pankartıyla poz verirken, “1000 yıl düşünsem kendimi bu pozisyonda bulacağım aklıma gelmezdi” diyor.

İsrail tarihinde bir ilk

İSRAİLLİ, İSRAİL’İ PROTESTO EDİYOR
“Şu anda kendimi İsrail Konsolosluğu’nun önünde kendi ülkemin temsilciliğini protesto ederken bulduğuma inanamıyorum. Bin yıl düşünsem daha önce İsrail’den nefret eden sayısız grubun protesto gösterisi düzenlediği bu binanın önünde benim de kendi ülkemin Finans Bakanlığı’nı protesto edeceğim aklıma gelmezdi. Ancak maalesef bizi bu noktaya getirdiler.”

Haberin Devamı

GREV AYLARCA SÜREBİLİR
“İsrailli diplomatlar olarak çok uzun yıllardır çok zor şartlar altında ve çok düşük maaşlarla çalışıyoruz. Son 12 yıldır enflasyon sürekli arttı ancak maaşlarımıza hiçbir düzeltme yapılmadı. Tam yedi aydır Dışişleri’yle Finans bakanlığı arasında müzakereler yürütülüyordu. Ancak Finans Bakanlığı bırakın taviz vermeyi, şartları daha da kötüleştirdi. Biz de bunun üzerine süresiz grev kararı aldık. Bu grev aylarca da sürebilir, şartlarımız iyileştirilmediği sürece grev devam edecek.”

ARTIK YOKUZ
“İsrail uluslararası arenada sürekli eleştirilen, saldırı altında kalan bir ülke. Buna karşı mücadele eden en önemli kesimse diplomatlar. Her zaman en ön cephede biz vardık. Ama şu anda artık orada değiliz. Son 10 yılda Dışişleri’ne giren personelin yüzde 30’u kötü çalışma koşulları yüzünden istifa etti. Hayatın daha pahalı olduğu ülkelerde görev yapan diplomat arkadaşlarım orada yaşayabilmek için kendi ceplerinden çok büyük paralar harcamak zorunda kalıyorlar. Dışişleri’nde çalışan herkes vatanseverliği nedeniyle bu koşulara katlanıyor.”

GREV TÜRKİYE’YLE MÜZAKERELERİ ETKİLER
“Eğer şartlarımız düzeltilmezse ve grev devam ederse bu durum Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi için devam eden müzakereleri de teknik olarak etkiler. Türk Dışişleri’nin İsrail Dışişleri dışında İsrail’den başka herhangi bir siyasetçiyle oturup bu anlaşmayı imzalamak isteyeceğini zannetmiyorum. İki ülke arasında anlaşmaya varılsa bile grev devam ettiği müddetçe Türkiye’ye bir büyükelçi atanamaz.”

Haberin Devamı

İsrail Dışişleri çalışanlarının grevi nedeniyle BM Daimi Temsilciliği dahil dünyada hiçbir İsrail temsilciliğinde iş görülmeyecek, ayrıca konsolosluk ve vize işleri de yapılmayacak. Grevin İsrail’in diplomatik arenadaki önemli temaslarını ve uluslararası organizasyonlarla ilişkilerini de olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

Fotoğraf: Selçuk ŞAMİLOĞLU

İpek YEZDANİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!