Süleyman Şah'a saldırı olursa Türkiye ne yapacak

Güncelleme Tarihi:

Süleyman Şaha saldırı olursa Türkiye ne yapacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2014 10:18

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçağını düşürmesinin ardından gözler Suriye sınırına çevrildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin yurt dışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'na saldırı ihtimali karşısında kriz masası oluşturulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Peki Türk Silahlı Kuvvetleri, radikal Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) unsurlarınca kuşatıldığı öne sürülen Süleyman Şah Saygı Karakolu'na bir saldırı olması durumunda ne yapacak? Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, kısa bir süre önce Karakol'daki asker sayısı iki kat artırılırken, Türkiye tarafında özel kuvvetler taburu hazır tutuluyor. Karakol, 24 saat radarlarla gözleniyor. Bölgede sürekli hava devriyeler bulunuyor.

ÖNCE FIRTINA OBÜSLER...

Karakolun, kendilerine bir saldırı olduğunu Türkiye'ye haber vermesine bile gerek olmadığını anlatan yetkililer, bölgenin 24 saat izlendiğini, en ufak bir ateş durumunda bile haberdar olunarak harekete geçileceğini vurguladılar.

Askeri kaynaklar, olası bir saldırının nereden geldiğinin anında radarlarca tespit edileceğini ve öncelikle bölgeye yerleştirilmiş bulunan Fırtına Obüsler tarafından hedeflere top ateşinin başlayacağını bildirdiler.

Haberin Devamı

ARDINDAN KOBRALAR...

Saldırı noktalarının 1 ila 1.5 dakika içinde Kobra helikopterlerle vurulacağını anlatan kaynaklar, bu sırada taburun karakola sevk edileceğini belirttiler. "Tabur, karadan değil; havadan gidecek. Skorsky helikopterlerle bölgeye indirilecek. Kobra tipi taarruz helikopterlerle de müdahale yapılacak. Dolayısıyla biz en fazla 15-20 dakika içinde orayı yerle bir ederiz. Ama bütün hedefimiz uzaktan, sınır ihlali yapmadan toprağımızı savunmak" dediler.

Türkiye'nin kendi sınırları dışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi, Suriye'de Halep ili sınırları içerisindeki Karakozak köyünde bulunuyor. Fransa ile Türkiye arasında 1921 yılında yapılan Ankara Antlaşması uyarınca Suriye içerisindeki bu bölge Türk toprağı olarak kabul edilmiş, Süleyman ŞahTürbesi'nde Türk askerlerinin nöbet tutmasına karar verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!