Türkiye Suriye’ye girer mi

PAZAR sabahı Suriye’nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabasında bir Suriye uçağının düşürülmesiyle birlikte, savaş borazanları çalmaya başlandı.

Haberin Devamı

Türkiye Suriye’ye ha girdi, ha girecek nidaları havada.
Öyle ya, daha geçen hafta Türkiye’nin sınır dışındaki tek toprağı olan Halep’teki Süleyman Şah türbesini de el Kaide bağlantılı IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) ele geçirmişti. “Türk bayrağını indirin ve askerlerinizi 3 gün içinde çekin, yoksa türbeyi yerle bir ederiz” tehdidini savurarak.
Yine birkaç gün önce Niğde’de iki askerle bir polisi şehit eden saldırının faillerinin Suriyeli radikal unsurlar olduğu açıklandı. Tüm bunlara bir de uçak meselesi eklenince, Ankara’nın Suriye’ye her an bir çıkarma yapabileceği iddiası iyice ayyuka çıktı.
*
YALNIZ sapla saman epeyce birbirine karışmış durumda. Her şeyden önce, Türbe ve Niğde olaylarıyla uçak meselesinin failleri farklı. İlk iki olayın müsebbibi radikal İslamcılar. Yani Suriye’de Esad’a karşı üstünlüğü ele geçirmiş olan cephe. Uçak olayındaki “karşı taraf” ise Esad rejimi. Dolayısıyla “Türkiye saldıracak” diyenlerin kastettiği hedef kimdir, orası biraz muğlâk.
Bununla birlikte, son iki hafta içerisinde yaşanan olaylar gösterdi ki, IŞİD şu anda Suriye’deki en azılı tehlike. Keza düşürülen Suriye uçağı da, sınırdaki IŞİD güçlerine saldırmak üzere havalanmış. Zaten uçağın düşürüldüğü, Beşar Esad’ın elinde kalmış olan tek sınır kapısı olan Keseb de artık radikallerin elinde.
*
ÖZETLE, Suriye meselesindeki ağırlık merkezi Esad’dan IŞİD’e kaymış durumda. O kadar ki, Ankara neredeyse IŞİD’in hakkından gelmesi için Esad’ın eline bakacak duruma geldi. Dolayısıyla hükümet şu anda Esad’ın bu mücadelede elini zayıflatmak istemeyecektir.
Kaldı ki Ankara’nın da, Esad’ın da en son istediği şey olmalı, bir de dışarıda bir cephe açmak. İçeride işler yeterince kızışmışken. Zaten tam da bu nedenle iki ülkenin de tavrı olayı büyütmemek yönünde oldu. Daha önceki benzer olaylarda olduğu gibi.
*
PEKİ, Türkiye IŞİD’e karşı bir atakta bulunur mu? Türkiye’nin bu denli hayati bir kavgaya girişmesi, ihtimal dışı bir senaryo. Zira örgütün karşı safında en önde konumlanmak, Türkiye’yi örgütün hedef tahtasında en üst sıraya koyar. Hele ki IŞİD’in Suriye rejimiyle giriştiği çatışmalar sınırlarımıza dayanmışken. Bundan on yıl önce El Kaide’nin İstanbul’da yaptığı bombalı saldırıların izleri daha taze.
*
ANKARA bugüne kadar Esad’ın karşısında durmak adına El Kaide unsurlarının faaliyetlerini görmezden geldi. Bu da, Türkiye’nin radikalleri desteklediği iddialarını ortaya çıkardı. Son olaylar bu iddiayı çökertmekle kalmadı. Denklemi de tersine döndürdü. Ankara, El Kaide ile mücadele etmesi için Esad rejiminin iktidarda kalmasını görmezden gelmek zorunda kalabilir.
Bir gün kendimizi Esad rejimiyle El Kaide’ye karşı işbirliği yaparken bile bulabiliriz. Siyaset nelere kadir.

Yazarın Tüm Yazıları