Ece Su için tazminat

Güncelleme Tarihi:

Ece Su için tazminat
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2014 01:01

Sirkeci iskelesinde meydana gelen, Ece Su’nun hayatını kaybettiği kazanın sigorta kapsamında olduğu, feribotun sigortasının Türk P&I, tarafından yapıldı ortaya çıktı. Sigorta şirketi araştırmasını bitirdikten sonra Ece Su ve anneannesi Şaziye Güleren için tazminat ödenecek.

Haberin Devamı

ECE Su için sigortacılar devreye girdi, ailesine sigortadan tazminat hakkı doğdu. 15 Mart günü Sirkeci-Harem seferini yapmaya hazırlanan İstanbul Deniz Otobüsleri’ne (İDO) ait feribotta yaşanan kazada, 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz hayatını kaybetmiş, üç kişi yaralanmış ve olayla ilgili de soruşturma başlatılmıştı. Kazadan 6 gün sonra ise Ece Su’nun anneannesi 61 yaşındaki Şaziye Güleren de hayatını kaybetti.

Kazanın yaşandığı feribotun ‘su araçları sorumluluk sigortası’ kapsamında sigortalandığı ve sigortanın da Şubat ayında faaliyete geçen Türk P&I Sigorta tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Nasıl ki, trafikteki araçlar, karayollarında meydana gelen kazalarda üçüncü kişilere karşı verecekleri hem maddi hem de bedeni zararlar için trafik sigortası yaptırmak zorundaysalar; yolcu ve yük taşıyan deniz araçları da denizde meydana gelen kazalara karşı su araçları sorumluluk sigortasını yaptırmak zorundalar.

Haberin Devamı

386 BİN DOLAR TEMİNAT
Sigorta kapsamında denizlerde meydana gelecek kaza sonucu vefat halinde, ölenin yakınlarına vefat tazminatı; sakatlık durumunda ise kişinin kendisine, sakatlık tazminatı ödeniyor. Kazada yaralananların sağlık giderleri de sigortadan karşılanıyor. Ayrıca kazada oluşacak maddi hasar da yine sigorta kapsamında ödeniyor.Su araçları sorumluluk sigortasının karayolu trafik sigortasından tek farkı ise, teminat limitlerinin çok yüksek olması. 12 kişi ve üzeri yolcu taşıyan araçların her bir yolcu için 250 bin SDR (Özel Çekme Hakkı) sigorta teminatının bulunması gerekiyor. Örneğin, 700 yolcu kapasiteli bir deniz aracının yolcu başına 250 bin SDR (386 bin dolar) olmak üzere toplam 270 milyon dolarlık sigorta teminatı bulunuyor.

Özellikle yeni uygulamaya giren Türk Ticaret Kanunu ile 12 ve üzeri yolcu taşıyan deniz araçlarının, yolcuları da kapsayan sorumluluk sigortasını yaptırması zorunlu hale getirildi. Böylece bugüne kadar yurtdışından alınan sigorta teminatını artık Türk sigorta şirketleri de vermeye başladı. Bu alanda da ilk kurulan şirket Türk P&I Sigorta oldu.

Haberin Devamı

FERİBOT SİGORTALI
15 Mart günü Sirkeci feribot iskelesinde meydana gelen ve Ece Su’nun hayatını kaybettiği kaza, su araçları sorumluluk sigortası kapsamına giriyor. İDO’ya bağlı feribotun sigortası ise Türk P&I Sigorta tarafından yapıldı ve İDO’ya ait tüm deniz araçları da yine aynı şirket tarafından sigortalandı.
Kazanın hemen ardından Türk P&I, tazminat için gerekli çalışmaları başlattı. İncelemeler bittikten sonra hem Ece Su hem de Şaziye Güleren için, ailesine vefat tazminatı ödenecek. Ayrıca denize düşen araç da su araçları sigortası kapsamında olduğundan, araçtaki maddi hasar da sigorta şirketi tarafından karşılanacak.


İnceleme başlattık tazminatı ödeyeceğiz

Haberin Devamı

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, Sirkeci’de meydana gelen ve Ece Su’nun hayatını kaybettiği kaza ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
“İstanbul Deniz Otobüsleri’nin sigortaları bizde ve İDO bu konuda çok hassas. Bu kaza da bizim sigortamız kapsamında. Hem Ece Su, hem de denize düşen araç işletmenin sorumluluğu çerçevesinde sigortanın kapsamına giriyor. Kaza ile ilgili hukukçularımızı ve konuyla ilgili eksper arkadaşlarımızı tayin ettik, gerekli incelemelerini yapıyorlar. İncelemeler bittikten, eksperler raporlarını tanzim ettikten; sigortacılık terimiyle aktüer hesabı da yapıldıktan sonra Ece Su’nun ailesine vefat tazminatı ödenecektir. Bu olayda İDO’nun atamış olduğu kaptanın kumandasındaki gemide oluşan bir hadise var. Kaptanın kusurlu olduğunu varsaysak bile -ki, kazanın detayını bilmiyorum, gerekli incelemeler yapılıyor- biz yine de tazminatı öderiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!