İtalyan Fiat’ın veliahtı, Fransızları kopyacılıkla suçladı

Güncelleme Tarihi:

İtalyan Fiat’ın veliahtı, Fransızları kopyacılıkla suçladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2014 01:40

İtalyan Fiat’ın veliahtı Lapo Elkann, Fransız Renault’yu kopyacılıkla suçladı. Elkann, yeni Twingo modelini Facebook’ta eleştirerek, “Fransızların Fiat 500’ü kopyalamasına ne diyorsunuz. Renault hileden vazgeç ve kendin ol!” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

İtalyan Fiat’ın veliahtı, Fransızları kopyacılıkla suçladı
TÜRKİYE’de yüksek ÖTV’den dolayı talep görmese de Avrupa’da son dönemde ‘Minik’ yani A sınıfı araçlarda önemli bir patlama yaşanıyor. Özellikle Avrupa’nın büyük metropollerinde park sorunu, emisyon, yakıt tasarrufu ve gelir seviyesinin düşmesiyle ‘Minik’ araç satışları zirveye çıktı. Bunun sonucunda mart ayı başında düzenlenen Cenevre fuarında hemen hemen tüm markalar, yeni nesil minik araçlarını tanıttı. Yani fuarda tam anlamıyla bir ‘Minik’ oto savaşı yaşandı.

A SINIFI KALİTE

Fiat 500 ve Smart gibi araçların başarısının ve bu sınıfta kaliteyi artırmasının ardından Toyota, Renault, Peugeot, Citroen ve Opel’de yeni nesil minik araçlarında kalite seviyesini artırıp, A sınıfında üst sınıf konforu sunmaya başladı. Önümüzdeki günlerde ard arda piyasa sunulacak bu modellerle Avrupa’da çok önemli bir rekabet yaşanacak. Türkiye’de ise araçların satışı az olsa da, Hyundai, İzmit’te ürettiği i10 modeliyle büyük savaşın
içinde yer alıyor.

Haberin Devamı

FACEBOOK’TA PAYLAŞTI

Minik araç rekabetinde geçtiğimiz hafta önemli gelişmeler yaşandı. Bir çok uzman ve tüketici Renault’nun Cenevre fuarında sergilediği yeni Twingo modelinin Fiat 500’e çok benzediği yorumunu yaparken, en büyük suçlama Fiat’ın en büyük varisi Lapo Elkann’dan geldi. Şu an İtalyan Fiat Grubu’nun Başkanı John Elkann’ın ağabeyi olan Lapo Elkann, Facebook sayfasına kendi tasarımı olan ‘Fiat 500 Gucci’ ile Renault yeni Twingo fotoğraflarını üst üste koyarak, “Fransızların Fiat 500’ü kopyalamasına ne diyorsunuz. Renault, hileden vazgeç ve kendin ol!” suçlamasını yaptı. Fiat’ın kurucusu Gianni Agnelli’nin torunu olan ve son dönemde kendi kurduğu ‘Independent’ (Bağımsız) markalarıyla birçok alanda faaliyet gösteren Elkann, Renault’yu yüzyıllık İtalyan tasarımını kopyalamakla eleştiriyor.

Yeni Twingo bize gelmiyor

AVRUPA’da satışları her geçen yıl artan minik modeller, yüksek vergilerin getirdiği fiyatları ve tüketim alışkanlıkları yüzünden ülkemiz pazarında yeterince ilgi görmüyor. Bu yüzden fuarda sergilenen yeni küçük modellerin çoğu ülkemiz pazarına sunulmayacak. Bunlar arasında Toyota yeni Aygo ile Renault yeni Twingo yer alıyor. Diğerleri Türkiye gelecek olsa da çok düşük satış rakamlarına sahip olacak. Bugün Türkiye’de yılda 2 bin 500 adet A sınıfı araç satılıyor. Hyundai’nin yeni i10’u İzmit’te üretmesiyle birlikte bu rakamın maksimum 3 bin 500 adede yükselmesi bekleniyor. Firmaların burdan beklentisi bu sınıfta araçların farklı bir kategoride değerlendirilip, ÖTV oranlarının düşürülmesi. Aksi takdirde Avrupa’da hızla büyüyen bu segmentin Türkiye’de büyümesi biraz hayal!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!