Fransa’da merkez sağ ilk turu önde bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da merkez sağ ilk turu önde bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2014 01:19

Fransa’da yaklaşık 45 milyon Fransız seçmeni dün 36 bin belediye başkanı ve 900 bin belediye encümenini seçmek için sandık başına gitti.

Haberin Devamı

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, merkez sağ oyların yüzde 46.5’ini, merkez sol yüzde 37.6’sını alırken, aşırı sağcı Ulusal Cephe oyların yüzde 4.6’sını aldı. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yönetimine duyulan tepki, ana muhalefet Halk Hareketi Birliği’ndeki (UMP) iç çekişmeler ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle seçmenin siyasetçileri sandığa gitmeyerek ya da Ulusal Cephe’ye oy vererek cezalandırmak istediği belirtiliyordu. Seçime katılım yüzde 60’ın üzerinde gerçekleşti.

Fransa’da merkez sağ ilk turu önde bitirdi
DEMOKRASİ ROMANTİZMİ

Başkent Paris’te yarış, Sosyalist Parti’den Anne Hidalgo ve UMP’den Nathalie Kosciusco-Morizet arasında geçti. Yarışın favorisi Sosyalist Parti’nin adayı Hidalgo gösteriliyor. Lyon Belediye Başkanı Gerard Collomb’un yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Aşırı sağ Ulusal Cephe ise Fransa tarihinde yine ilk kez büyük illerde belediye başkanı çıkarabilir.

Cumhurbaşkanı Hollande’ın iki turlu yerel seçimlerin ardından kabine değişikliğine hazırlandığı da belirtiliyor. Kulislere sızan bilgilere göre Hollande, eski sevgilisi Valerie Trierweiler’in kıskançlığı nedeniyle bakan olamayan 4 çocuğunun annesi 30 yıllık eski nikahsız eşi Segolene Royal’in kabineye girmesi için yeşil ışık yaktı. Segolene Royal güçlü bir bakanlıkla ve yeni ve güçlü bir imajla dönüş yapacak. Royal’in 3 bakanlığın birleştirildiği bir süper bakanlıkta “Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı” olarak görev alacağı dile getiriliyor. Liberation, Royal’in hükümete girmesi konusunda, “Segolene Hollande’ın eşi değil. Hükümete girmesinde de bir sakınca yok” diye yazdı.

Haberin Devamı

Seçimlerin ikinci turu 30 Mart Pazar günü yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!