GeriSeyahat 36 saatte Lecce
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Lecce

36 saatte Lecce

Barok kiliseleri, parke taş döşeli dar sokakları, özenle korunan tarihi dokusuyla Lecce, güneyin Floransa’sı.

Haritada çizmeye benzeyen İtalya’nın tam topuğundaki şehir adeta bir açıkhava müzesi. Yapıların dış cephelerindeki zarif duvar süslemeleri, içlerindeki aziz, melek ve Meryem rölyef ve heykelcikleri birbirinden zarif. Puglia bölgesinin meşhur kırmızı şarapları eşliğinde yerel lezzetleri sunan restoranlayla da gurme çekim merkezi.

Cuma

17.00
Tarih ve kahve
Roma döneminde, Piazza Sant’Oronzo’nun amfitiyatro şeklindeki kemerli çarşısında düzenlenen gösterileri 20 bin kişi izlerdi. Bugün halk Caffè Alvino’da sohbet etmek için bir araya geliyor. Manzaralı bir masa bulun, kentin spesyalitelerinden ghiaccio con latte di mandorla (badem sütlü, buzlu espresso) sipariş edin. 16’ıncı yüzyılda yapılan görkemli belediye binası Sedile ve kentin azizi St. Oronzo heykelini, çevredeki diğer güzel yapıları seyredin (caffealvino.it).

19.00
Şampiyon taş oyma ustaları
Hayır, bu bir halüsinasyon değil. Umberto Caddesi’ndeki Basilica di Santa Croce’nin dış yüzeyindeki rölyefler, heykelcikler, Hieronymus Bosch tablolarında rastlayacağınız çılgın atmosferi çağrıştırıyor. Usta işi süslemelerde neler yok ki? Kükreyen ejderhalar, ürperten aslanlar, haç taşıyan melekler, sualtı yaratıklar, sarıklı Türkler, üstsüz huriler, istiridye kabbukları, kuşlar, atlar, çiçekler... 1695’te tamamlanan anıtsal yapı üç kuşaktan mimar ve ustaların el işi, göz nuru (basilicasantacroce.eu).

20.00
Toprak tuzu
Piazzetta Regina Maria’daki Trattoria di Nonna Tetti yalın lezzetlerin mekanı. İç mekanda kesme taş, karo ve ahşap kullanılmış sadece. Restoran “cucina povera”, yani yoksul mutfağı üzerine uzmanlaşmış. Geçmişin yalın lezzetleri şimdilerde sağlıklı Akdeniz diyeti olarak takdir görüyor. fava, hindiba, özel soslu taze makarnalar, ekmek kadayıfını andıran tatlılar ya da tiramisuyla donatılan sofralardan gözünüz ve karnınız doymuş kalkıyorsunuz. Şarap hariç iki kişi ortalama 150 TL civarında (Piazzetta Regina Maria No: 17).

22.00
Şarap turu
Şarap tadabileceğiniz barların sıralandığı Umberto I Caddesi, Basilica di Santa Croce’nin kuzeyinde. Hava karardığında kesme taş duvarlı mekanlar, kaldırımlardaki masalar üniversiteliler ve iş çıkışı sohbete oturanlarla doluyor. Kitaplık, sanat eserleri, şaraplarla dolu raflarıyla özel bir mekan olan Vineria Santa Cruz zengin bir şarap mönüsüne sahip. Tenute di Eméra şaraphanesinin yerel üzüm primitivo’dan (zinfandel’e benziyor) yaptığı koyu kırmızı, kıvamlı, tanenli şarabının kadehi 15 TL (Via Umberto I No: 25). Yakınlardaki Shui, kehribar rengi duvarları, modern ışıklandırma sistemiyle ortaçağla günümüz arasında köprü kuruyor. Cantele şaraphanesinin Calice adlı şarabı, negroamaro üzümünden yapılıyor. Meyvemsi tatlar hakim, asiditesi yüksek (Kadehi 12 TL / Via Umberto I No: 21)

Cumartesi

10.00
Barok zamanı
Barok dönemi Lecce’deki hiçbir caddede Via Libertini’deki kadar güçlü yansıtılmıyor. Güneybatı kapısından kentin tarihi bölgesine doğru yürüyün. 18’inci yüzyıldan kalma Porta Rudiae’yi geçip Basilica di San Giovanni Battista’ya uğrayın. 1728’te tamamlanan yapı daire şeklindeki yüksek pencerelerden süzülen ışık huzmeleriyle aydınlanıyor. Duvarlardaki çocuk şeklindeki meleklerdeki, taç oymalarındaki işçilik gerçekten muazzam... Spiral sütunlar, fresklerdeki kıyamet günü betimlemeleri de... Via Libertini’de, biraz daha ilerideki 17’nci yüzyıldan kalma Chiesa di Santa Teresa, neo klasik üslupta bir cepheye sahip. İçinde ise cam tabutta yatan, kemikleri sayılabilecek kadar zayıf bir İsa heykeli, elinde St. John’un başını taşıyan Salome resmi gibi dini sanat eserleri sergileniyor. Bu turun çarpıcı finali Piazza del Duomo’da. Yüksek çan kulesinin yanındaki 17’nci yüzyıl katedralinde rengarenk vitraylar, ahşap tavan oymaları, lapis ile süslü mermer altar görülmeye değer. (cattedraledilecce.it)

13.00
Duomo’nun mis kokulu komşusu
Piazza del Duomo’nun bitişiğindeki Doppiozero, şarkuteri türü modern, popüler bir restoran. Taşlarında asırların izini taşıyor. Caz müziğinin yankılandığı salonunda, çağdaş sanat ürünü eritilmiş cam şişelerden yapılmış avizelerin altındaki uzun masalarını neşeli kalabalıklar dolduruyor. Bir duvarı, satın alabileceğiniz zeytinyağı, şarap şileleri ve makarna paketleriyle dolu. Diğerinde ise gorgonzola, pecorino, scimudin gibi taze peynirlerin, salamların, kaseler içindeki onlarca iştah açıcı gıda maddesinin sergilendiği bir meze açık büfesi var. Leziz soğanlı domates sosundaki bir lokmalık köfteler, çıtır ekmek dilimleri üstündeki fırınlanmış hardal ve mayonezli etler tadılmaya değer. İki kişi 90-120 TL.

14.00
Büyük uyku
Lecce halkı saat 14.00-17.00 arasındaki öğle uykusundan asla vazgeçmez. 16’ncı yüzyıldan kalma Castello di Carlo V’in karşısındaki duraktan, saat 14.00’te kalkan 32 numaralı otobüse atlayın. 9 kilometre uzaktaki sahil kasabası San Cataldo’ya gidin. Deniz fenerinin güneyinde, palmiye ağaçlarının sıralandığı teraslarda yürüyüşe çıkın. Aşağılardaki burunları, masmavi denizi, insanı baştan çıkaran kumsalları seyredin. İster piknik yapın, isterseniz kendinizi denize atın.

18.00
Perakende canlılığı
Akşamüzeri ayak ve insan sesleri Lecce’nin kaldırımlarına dönüyor, alışveriş telaşı yine başlıyor. Yerel ürünler için Piazza del Duomo’nun yakınındaki butiklere bakın. Society, mor çizgili bornozlardan (840 TL), beyaz keten gömleklere (540 TL) raflarındaki her şeyi kendisi üretiyor ve doğal, yerel materyal kullanıyor (epiphanysociety.com). El yapımı İtalyan dizüstü bilgisayar kılıfları (360 TL) ve pek çok deri ürün Cartoleria Pantheon Lecce’nin raflarını dolduruyor. Kitap kurtları geniş yemek kitapları, rehber seçeneği sunan, yerel bira, şarap ve zeytinyağı bazlı güzellik ürünleri satan Gustoliberrima’dan hoşlanacak (gustodipuglia.liberrima.it).

20.00
Global akşam yemeği
Daha fazla kitap, şişe isteyenler minimalist İskandinav dekorasyonlu, ferah Corte dei Pandolfi’ye uğrayabilir. Fotoğraf kitapları, şarap rehberleriyle dolu kafenin müdavimleri işadamları, binici çizmeli zarif kadınlar. Mönüsü gazpacho, körili tavuk gibi global lezzetlerden oluşuyor. Başlangıç seçeneklerinden biri de milföy hamuruna sarılıp fırınlanmış scanorza peyniri. Et sevenler ana mönüden costata di vitello’yu denemeli. Kalın bir dana bonfilesinden kuşbaşı doğranmış etler öyle ustaca pişirilmiş ki çatalın ucunda dağılıyor. Üç çeşit yemekten oluşan mönü 210 TL (cortedeipandolfi.com).

22.00
Kitaplar, bira ve dahası
Via Guglielmo Paladini’de bir bara çarpmadan hareket etmek imkansız. Jim Jarmusch filmlerinden karelarle süslenen Coffee and Cigarettes, atölye izlenimi veriyor. Sahnesinde gruplar müzik yapıyor, geniş bira mönüsünde İtalyan birası Menabrea (12 TL) dahil pek çok seçenek var (coffeeandcigarettes.info). Kitap kurtları Caffè Letterario’da Amarcord sarısı biralar (9 TL) eşliğinde stand-up gösterileri izliyor. Harika Americano kokteylleri (limon kabuğu, bir dilim kan portakalıyla) kadehi 17 TL’ye seksi Cagliostro’da sizi bekliyor (caffeletterario.org).

Pazar

10.00
Puglia’nın geçmişi
Temistocle de Vitis ve Carlo Barbieri pek ünlü isimler olmayabilir. Fakat her ikisinin de 20’nci yüzyıl başındaki modernist yaklaşımla yaptıkları tablolar görülmeye değer. Pazar günü açılan nadir müzelerden Museo Provinciale’in üst katındaki galeride sergileniyorlar. Vitis’in şehir panoramaları, Barbieri’nin hüzünlü kadın portrelerindeki ifade gücü etkileyici. Alt kattaki müzede asırlık dini objeler, zarif barok karolar, üzerlerindeki tanrıça, tanrı, müzisyen figürleriyle siyah antik Yunan vazoları sergileniyor. Neredeyse tüm eserler Lecce’den. Giriş ücretsiz (Viale Gallipoli No: 28).

13.00
Tatlı son
Cephesinde etkileyici heykeller, korkuluklar olmasa da Via Trinchese’deki Natale pazar günü ayin yapılan kiliseler kadar kalabalık oluyor. Bölgenin en ünlü dondurmacısındaki çeşitleri tatmak için çok uzaktan gelenler görülmeye değer. Çikolata, kahve, Şam fıstıklı gibi geleneksel tatlarla yetinmeyenler panacotta, mille-feuille gibi çeşitleri deniyor. Kooky (çikolata, acı kırmızı biber karışımı) ise maceraperestlerin tercihi. Puglia halkının çok sevdiği pasticciotto uyarlamasını tatmanızı önereririz. İki top dondurma 7.5 TL (Via Trinchese No: 7).

Nasıl gidilir

Brindisi’den saat başı kalkan trenlerle Lecce sadece 20 dakika uzaklıkta. Nisanın üçüncü haftasında İstanbul’dan bir aktarmalı gidiş-dönüş uçak biletleri Alitalia’da 1107 TL, KLM’de 1211 TL’den başlıyor.

False