BİTİŞİK İKİ SOYUT SERGİ

Adres düzeltmesiyle başlayalım yazıya. Hep “Ankara’da sanat galerilerinin yoğunlaştığı semt Hilal Mahallesi” diye yazıyorduk ya...

Haberin Devamı

Meğerse kastettiğimiz semt resmi kayıtlarda “Yıldızevler Mahallesi” diye geçiyormuş. Çünkü galerilerin adreslerini Hilal Mahallesi diye verdiğimizde, bazı okuyucularımız araçlarındaki navigasyon aletlerine “Hilal” diye yazdıklarında, aradıkları adresi bulamıyorlarmış. Bunun nedeni de galerilerin resmi kayıtlarının Yıldızevler Mahallesi’nde olmasıymış. İki semt birbirine sınır. Kısacası Yıldız Kavşağı’na yakın olan kesim Yıldızevler, üst taraf ise Hilal Mahallesi. Bu düzeltmeden sonra Yıldızevler’de birbirine bitişik iki galeriden bahsedeceğim. Ama önce soyut resmin önemli isimlerinden Zafer Gençaydın’ın 27 Mart Perşembe günü Mustafa Ayaz Müzesi’nde (Balgat) açılacak sergisini duyurayım.

HARUN ACI

Galeri Valör’de aynı gün (27 Mart) Edirneli sanatçı Harun Acı’nın soyut çalışmaları sanatseverlerle buluşacak. Acı, eserlerine hangi gözle bakılması gerektiğini anlatırken şu açıklamayı yapıyor:
“Üst üste binmiş ya da iç içe geçmiş farklı biçim, renk lekeleri ve çeşitli kontrastlar kullanarak enerjik bir hareketlilik ve ritm yakalama düşüncesiyle dengeli bir plastik kurgunun oluşumuna önem veriyorum. Farkında olmadan beynim, gözüm ve elim beni nereye götürüyorsa oraya gitmeyi seviyorum. ‘Sanat, bir güzellik kanununun uygulanışı değil, beyin ve iç güdünün kavrayabildiğidir’ düşüncesinden hareket ediyorum. Malzeme olarak sadece fırça ve yağlıboya ile fırça darbelerinin görülmediği oldukça titiz bir teknik kullanıyorum.”

EKREM KADAK

Haberin Devamı

Gelelim Valör’ün bitişiğindeki Arda Sanat’a. Burada da Ekrem Kadak’ın geçen hafta açılan ve “Süpür” diye isimlendirdiği sergisini görebilirsiniz. Kadak’ın bu sergisinde de 2005’den bu yana resim yapma pratiğini tuval ve kağıdın dışına taşıyarak büyük ve ciddi emek gerektiren, camın arka yüzüne boya ve benzeri malzemelerle yapılan “camaltı çalışmaları” galeri duvarlarını süslüyor. Kadak, cam yerine daha esnek “resist” kullanılarak yapılmış eserlerinde güncel boya resminin örneklerini ortaya koyuyor. Kadak,18 Nisan’a kadar sürecek “Süpür” için özetle şunları söylüyor:
“Yaşadığımız çağda sorunlar insanlığı yeni yüzleşmelerle karşı karşıya getirmektir. Yeryüzü toplumları yaşadığı gezegenin ekolojik ve çevresel kirliliğinden kurtulmanın yollarını aramalıdır. Yeni çalışmalarımdan oluşan serginin adını ‘Süpür’ olarak adlandırmanın elbette bir çok nedeni var. Öncelikle kendimiz, sonra gelecek için bize yeni diye sunulan şeylerin yeniden sorgulanması gerekliliğine inanıyorum. Benim için ‘Süpür’ başlıklı çalışmalarım bir sezgi yoklaması, bir alış veriş, kendi içtenliğimle sorumluluk alanlarına ilişkili bir hesaplaşma.”

1 SANAT VE MAYA ART

Haberin Devamı

Hayatın her alanında karşımıza çıkan internet artık sanat dünyasının da vazgeçilmez unsurlarından. Kennedy Caddesi’ndeki “1 Sanat”, koleksiyonerler ve sanatçılardan eser alım-satımında interneti kullanan galerilerden. Ayrıca randevu yöntemiyle, ünlü isimlere ait eserleri inceleyip, uzmanlardan her türlü bilgiyi alma imkanına sahipsiniz. 1 Sanat içinde genç sanatçıları daha görünür hale getirmeyi hedefleyen “Maya Art Projesi” de mevcut. Bu proje genç kuşak ressamların eserlerinin değişik galerilerde sergilenmesine öncülük ediyor. Kentteki diğer bazı etkinlikler ise şöyle:
Ahmet Yeşil (28 Mart’ta açılacak-Galeri Soyut/Yıldızevler), Nurettin Akkaya (7 Nisan’a kadar-Doku Sanat/Çankaya), Burçin Erdi (20 Nisan’a kadar-m 1886/Tepe Prime), Erdinç Babat (29 Mart’ta açılacak-Platform A/Taurus AVM/Balgat), Çiğdem Buçak Telli (11 Nisan’a kadar-Krişna Sanat/K.dere), Çağatay Gökmen (7 Nisan’a kadar-İtalyan Kültür Merkezi/GOP), Cihan Çelik (9 Nisan’a kadar-Erge Sanat/CEPA AVM), Mine Gençtürk (28 Mart’ta açılacak-Onur Sanat/Yıldızevler).

Yazarın Tüm Yazıları