İçeride sınav, dışarıda gürültü tepkisi

Güncelleme Tarihi:

İçeride sınav, dışarıda gürültü tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2014 11:51

Türkiye genelinde 2 milyondan fazla öğrencinin katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bugün yapılıyor. Öğrenciler sabah saatlerinden itibaren okul kapılarında beklemeye başlarken, aileleri de onlara eşlik etti.

Haberin Devamı

Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) saat 10:00’da başladı. Nevruz kutlamalarının yapılacağı Kazlıçeşme Meydanı’na yaklaşık 200 metre mesafede bulunan Borsa İstanbul Zeytinburnu Anadolu Lisesi’nde sınava girecek öğrencilerin velileri ise duruma tepki gösterdi.

Miting alanına katılımların yoğun şekilde gerçekleştiği 10. Yıl Caddesi üzerinde bulunan okulda sınava girecek öğrencilerin yakınları büyük stres yaşadı. Miting alanında görevli olanlar da kendi imkanlarıyla, okul önünden miting alanına geçen kalabalığa uyarılarda bulundu. Bir vatandaşın ise üzerinde ’Sınav var’ yazan bir karton kutuyu miting alanına gelen vatandaşlara gösterdiği görüldü.

Çocuklara pamuk dağıtmışlar

Okul önünde çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen veliler ise yetkililere adeta ateş püskürdü. Çocuklarının emeklerinin iki saatlik bir sınava bağlı olduğunu söyleyen veliler, "İnsanlar bayramlarını kutluyorlar. Onlar da haklılar. Sabahtan beri buradaki rezilliği izliyoruz. Sınavda çocuklarımız tedirgin oluyorlar. Biraz önce havai fişek patlattılar. Bunu yapan ÖSYM, ilçe milli eğitim müdürlüğünün bu okula sınavı vermemesi lazım. Bunu bile düşünemiyorlar" şeklinde konuştular.

Haberin Devamı

Okul önünde bekleyen bir başka veli ise isyan ederek, "Çocuklara pamuk dağıtmışlar. Kulaklarını tıkasınlar. Çocukları buraya verenler utansın. Ortada bir tane polis yok. Polisler gelsin buradaki insanları sustursun. 155’i arıyoruz. Bilgimiz var. Hiçbir şey yapamayız diyorlar" şeklinde konuştu.

Diğer illerdeki sınav manzaraları ise şöyle:

Sınavdan sonra denize koştular

Üniversite adaylarının katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda ter döken öğrenciler, sınavın stresini Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde denize girerek attı

Üniversite adaylarının katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) ter döken öğrenciler, stres atmak için Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde denize girdi. Hava sıcaklığının 26 derece ölçüldüğü Akyaka'da sınavdan çıkan öğrenciler, aileleriyle gittikleri denizin keyfini çıkardı. Akyaka sahilindeki kafetaryaları dolduran yerli ve yabancı turistler de sahilde güneşlenip kitap okuma imkanı buldu. Sınavdan çıkan öğrencilerin bir kısmı plajda top oynamayı tercih ederken, bir kısmı ise iskele ve kayaların üzerinden denize atladı. Sınavda yaklaşık 2 saat boyunca yoğun stres altında olduğunu belirten Emrah Çelebi, sınav stresini arkadaşlarıyla denize girerek attıklarını söyledi. Sınavın ardından çocuklarıyla Akyaka'ya gelen bazı aileler ise piknik yapmayı tercih ederken, bazıları balık tuttu.

Haberin Devamı

Akyaka'da arkadaşlarıyla denize girdiğini, kano ve tekne gezintilerine çıktığını belirten Ahmet Ertürk ise "Sınavın stresini unutmak için kendimizi Akyaka'ya attık. Kanoya bindik, kürek çektik. Bir yıl boyunca yoğun şekilde çalıştığımız sınavın stresini bir günde atmaya çalıştık" dedi.

78 yaşında YGS'ye

Muğla'nın Milas İlçesi’nde 78 yaşındaki Tekin Kaya Yalçın, YGS'ye katıldı

Bodrum ilçesinde yaşayan 78 yaşındaki iş adamı Yalçın, Milas İmam Hatip Lisesi'nde YGS'ye girdi. Yalçın, felsefe öğrenimi alabilmek için uzun yıllardan sonra üniversite sınavına girdiğini söyledi. Sanat lisesinden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldığını ifade eden Yalçın, bugüne kadar üniversite sınavına girmeyi düşünmediğini dile getirdi.
Sınavda soruların genellikle kolay olduğunu ancak matematikte zorlandığını anlatan Yalçın, "Matematikteki rasyonel sayılar konularında ve diğerlerinde zorlandım. Türkçe ve diğer fen bilimleri sorularını yaptım. Dinler tarihine duyduğum ilgi nedeniyle sınava katılma kararı aldım" dedi.
Yalçın, bugüne kadar 4 bine yakın kitap okuduğunu, eğitimin yaşı olmadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

İçeride sınav, dışarıda gürültü tepkisi
34 yıldır sınava giriyor

Samsun’un Bafra İlçesi’nde, ilkokulda sözleşmeli öğretmenlik yapan 52 yaşındaki Adem Topçuoğlu, bu yıl 34’üncü kez üniversite sınavı girdi. Topçuoğlu, sınava girmenin kendisi için hobi olduğunu söyledi.

Bafra’da İlçesi’nde öğretmenlik yapan Adem Topçuoğlu, 34 yıldır aralıksız olarak her yıl üniversite sınavına girdiğini söyledi. 1980 yılında Bafra Lisesi’nden mezun olan Topçuoğlu, bu yıl 34’üncü kez sınava girdi. Sınav heyecanını yaşamaktan zevk aldığını dile getiren Topçuoğlu, "Mezun olduktan sonra her yıl sınava girdim. 3 üniversite bitirdim. Ama sınava girmekten vazgeçmedim. Herkesin bir hobisi var. Benim hobimde üniversite sınavlarına girmek. Yeni mezun öğrenciler gibi o heyecanı yaşamak için sınava giriyorum" dedi.

Haberin Devamı

Bekar olan ve okumayı çok sevdiğini dile getiren Topçuoğlu, Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu’nu, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni ve Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksekokulu Otobüs Şoförlüğü Bölümü’nü bitirdiğini söyledi.

***

İçeride sınav, dışarıda gürültü tepkisi
Manisa’da 28 bin 824 kişi YGS’de ter döktü

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) Manisa genelinde 28 bin 824 aday girdi. Adaylar sınavda ter dökerken, aileleri ise dışarıda Kuran-ı Kerim ve Yasin-i Şerif okuyup, dua etti.

Manisa ile ilçeleri Turgutlu, Salihli, Akhisar ve Soma’daki okullarda toplam 28 bin 824 kişi YGS’ye girdi. Saat 10.00’da başlayan sınav öncesi polis, sınav merkezlerinin çevresinde güvenlik önlemleri aldı. Yerel Seçimlere giren belediye başkan adaylarını seçim otobüsleri ise sınav boyunca anons yapmadı.

Haberin Devamı

Manisa Sınav Koordinatörü Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yurdusev, il merkezinde 10 bin 194 kişinin sınava girdiği belirtip, "İl merkezimizde 42 okulda 552 salonda 1713 sınav sorumlusunun gözetiminde YGS yapıldı. Ayrıca il merkezimizde 21 engelli, 23 hükümlümüz de sınava girmiştir. Turgutlu İlçesi’nde 3 bin 721, Akhisar İlçesi’nde 3 bin 972, Salihli İlçesi’nde 7 bin 930 ve Soma İlçesi’nde 3007 kişi sınava girdi" diye konuştu.

Sınavdan yarım saat önce salonlara alınmaya başlanan adaylar polisler tarafından dikkatlice arandı. Öğrenciler sınavda ter dökerken, aileleri ve yakınları ise dışarıda Kuran-ı Kerim, Yasin-i Şerif okuyup, dua etti.

***
Sarıkla sınava geldi

Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Sivas’ta da yapıldı. Öğrenciler, sıkı aramaların ardından sınav salonlarına alındı.

Öğrenci adayları saat 10.00’da başlayan YGS için sabahın erken saatlerinde aileleri ile birlikte sınavların yapılacağı merkezlere geldi. Yoğun güvenlik önlemleri altında sınava alınan öğrencilerin üzerleri özenle arandı. ÖSYM’nin sitesinden aldıkları sınav giriş belgesi ile sınav merkezlerine gelen öğrenciler, üzerlerinde bulunan madeni para, kağıt, peçete, mendil, kol saati, kemer gibi eşyalarını girişte bulunan emanet masalarının üzerine bırakarak sınav salonuna alındı.

Başörtülü olarak sınava alınan kız öğrenci adayları ise eşarplarındaki iğneleri çıkarmak zorunda kaldı. Ayrıca saçlarında toka ve kulaklarında küpe bulunan adaylar da bu eşyalarını dışarı bıraktıktan sonra sınava alındı. Sınava başında sarıkla gelen bir aday ise sarığı çıkardıktan sonra sınava alındı. Çocukları sınava giren aileler ise okul bahçelerinde Kuran-ı Kerim okuyarak içerdeki öğrencilere dua etti.

***

İçeride sınav, dışarıda gürültü tepkisi
Öğrenciler içeride, aileler dışarıda

Yozgat’ta öğrenciler sabah saatlerinden itibaren aileleri ile okulların önünde toplanmaya başladı. Velileri ile birlikte gelen adayların, heyecanlı oldukları gözlendi. Öğrenciler, saat 9.30'da içeri alınmaya başlandı. Girişte görevliler adayların kimlikleri ile sınava giriş belgelerini kontorl ederek üst aramasından sonra binaya aldı. Öğrenciler sınavda ter dökerken velileride okul bahçesinde onlar için dua okudu. Öğrenciler, heyecanlı olduklarını belirterek iyi bir puan almak istediklerini söyledi. Veliler de çocuklarını sınava hazırlamaya çalıştıklarını, belirterek çocuklarının iyi bir sonuç alması için dua ettiklerini söyledi.

***

İçeride sınav, dışarıda gürültü tepkisi
Geç kalma stresi yaşadılar

İzmir’de Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek öğrenciler, sabah erken saatlerde evlerinden çıkarak sınav merkezlerinin yolunu tuttu.

İzmir’de en fazla öğrencinin sınava girdiği noktalardan biri olan Ege Üniversitesi yolunda zaman zaman trafikte sıkışıklıklar yaşandı. Saat 10.00’da başlayan sınava öğrencilerin büyük bölümü zamanında girerken, az sayıda öğrenci geç kalma stresi yaşadı. Geç kalan öğrenciler, koşarak sınav noktalarına ulaşmaya çalıştı. Öğrenciler sınav salonlarına üzerleri aranıp kimlik kontrolü yapılarak alındı. Öğrencilerin girişlerinin tamamlanmasının ardından okul çevrelerinde sessizlik hakim oldu.

YGS’ye giren 2 milyon 685 bin aday, soruların karşısında terlerken yakınları da okul bahçelerinde çocukları ya da yakınları için dualar ekip, Kur'an-ı Kerim okuyarak sınav sonunu bekledi. Bazıları gazete okurken, İzmir’deki güzel havayı da fırsat bilen aileler üniversite kampüsünün yeşil alanlarında kahvaltı yapıp, çekirdek yiyerek zaman doldurdu. Çocuklarının sınavdan çıkışını bekleyen aileler, evlatlarının çok çalışarak sınava hazırlandığını, başarılı olmaları için dua ettiklerini söyledi.

***

İçeride sınav, dışarıda gürültü tepkisi
Araçlar kuyruk oluşturdu

Kırıkkale’de 23 sınav merkezinde yaklaşık 9 bin aday Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girdi. Bahar mevsimini aratmayan günde bazı öğrenci aileleri de bahçede kuran okumayı tercih etti.

Kırıkkale’de yaklaşık 9 bin 800 aday sınava katıldı. YGS öncesi sınav merkezlerinden en yoğun olan Kırıkkale Üniversitesi girişinde ve Kırıkkale-Ankara karayolu üzerinde sınava gelen adayların oluşturduğu araçlar nedeniyle uzun kuyruklar oluşturdu.

Adaylar, sınav öncesi girişlerde görevliler tarafından üstleri aranarak içeriye alındı. Adaylar sınavda ter dökerken, dışarıda bekleyen aileleri ise üniversite kampüsü içindeki alanlarda dua ederek çocuklarına destek oldu.

***

İçeride sınav, dışarıda gürültü tepkisi
YGS'ye sedyeyle girdi

Gaziantep'in Nizip ilçesinde, geçirdiği kaza sonrası beli ve bacağı kırılan lise öğrencisi, Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) sedyeyle girdi.

Marufmarufoğlu Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi Hatice Kübra Eroğlu, kaldığı öğrenci yurdunda geçirdiği ikaza sonucu belini ve bacağını kırdı.

Yaklaşık 20 gündür tedavi gördüğü Nizip Devlet Hastanesinden Nizip Belediyesine ait hasta nakil aracıyla alınarak sınava gireceği Anadolu Öğretmen Lisesi'ne getirilen Eroğlu, polislerin de yardımıyla sedyeyle kendisi için hazırlanan özel odaya çıkartıldı.

Görevlilerin yardımıyla sınava hazırlanan Eroğlu'na sınav sırasında 2 öğretmen refakat etti.

Baba Hasan Eroğlu, kızının geçirdiği kazanın ardından zorlu bir ameliyattan geçtiğini belirterek, “Kızım 20 gündür Nizip Devlet Hastanesinde tedavi görüyordu. Bir hafta önce bana 'sedyeyle de olsa ben sınava gireceğim' dedi. Ondaki bu azmi görerek, isteğini geri çevirmedik. Kendisi kırmayarak ambulansla okula, sedye ile de sınava gireceği sınıfa getirdik. Çok mutlu olduğunu gördüm. İnşallah sınav sonucunda güzel bir başarı elde eder” dedi.Çorum'da YGS’ye giren öğrenciler, cep telefonu ve diğer özel eşyalarını, bazı okul bahçelerinde tezgah açan kantin işletmecilerine 1 lira karşılığında emanet etti.

Sınava giren öğrencilere, kimlik kontrolü sırasında cep telefonu ve benzer eşyalarının sınav salonuna alınmayacağı belirtildi. Yanında yakını bulunmayan öğrenciler de okul bahçesinde çay, simit satışı yapan kantin işletmecilerine cep telefonu ve diğer özel eşyalarını 1 lira karşılığında bıraktı.

***
Çorum Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin kantinini işleten, sınav öncesi de okul bahçesinde simit satan Murat Doğan, uygulamadan öğrencilerin de memnun olduğunu söyledi.

Kendisinin 4 yıl önce Açıköğretim Fakültesi sınavına girdiğini ve yanında bulunan telefonunu emanet edecek kimse bulamadığını ifade eden Doğan, "Cep telefonumu emanet edecek kimse bulamadım. Kendim bu sıkıntıyı yaşadığım için yalnız gelen öğrencilerin neler yaşadığını biliyorum. Bu nedenle aklıma böyle bir fikir geldi. Gerek üniversite sınavlarında gerekse açıköğretim sınavlarında bu uygulamayı yapıyorum" dedi.

Tezgahına, "Cep telefonu 1 liraya emanet alınır" yazısını asan Doğan, sınav sonunda çıkan öğrencilere kimlik göstermeleri üzerine telefon ve diğer özel eşyalarını teslim ettiğini sözlerine ekledi.

YGS nedeniyle okul bahçelerine akın eden bazı vatandaşlar dua ederek çocuklarını beklerken, bazı vatandaşlar da piknik yaparak vakit geçirmeye çalıştı.

***

İçeride sınav, dışarıda gürültü tepkisi
Nüfus cüzdanı olmayanlar alınmadı

İstanbul'da üniversiteye girişte birinci aşama olan YGS’de, adaylar sınav salonlarında ter dökerken, bazı aileler dışarıda dua etti.

Sınava, İstanbul Üniversitesi'nde giren adaylar, kapıda yapılan kimlik ve güvenlik kontrollerinin ardından salonlara yönlendirildi. Duvar saatinin asılı olduğu sınav salonlarında her sırada, kalem, silgi, kalemtıraş, şekerleme, peçete ve su bulunduğu gözlendi.

Adaylar, sınav salonlarına girmeden önce cüzdan, saat, gözlük, bozuk para, çanta gibi eşyalarını, görevlilere emanet etti. Nüfus cüzdanı yanında bulunmayan bazı adayların sınava alınmadığı görüldü.

Umarım emeklerim boşa gitmez

aday Eray Tunç, az stresli olduğunu belirterek, "Ama başarı için biraz daha iyidir stres. Fazlası zarardır. Umarım emeklerim boşa gitmez. Herkese başarılar diliyorum buradan. Ağustos ayından beri sınav için çalışıyorum. Bu sene çok yorucuydu. Sinema-Televizyon bölümünü istiyorum. Sınava da İletişim Fakültesinde giriyorum. Benim için de biraz şans oldu. Umarım kazanırım" diye konuştu.

Anne Rahime Tunç da "Bütün öğrencilere başarılar diliyorum. Allah emeklerini boşa çıkarmasın. Her zaman başarılarının devamını dileriz" dedi.

Salih Baş da kızının sınava gireceğini, üniversiteye girebilmek için bu sınavın ilk olduğunu ve dolayısıyla biraz heyecanlı olduklarını anlatarak, "Sadece bizim kızımız değil, herkesin çocuğu heyecanlı. Hayırlısı olur inşallah. İmtihanlarda bir şey elde edemeseler de çocuklarımızı asmayacağız. Yine onları aynı şekilde seviyoruz" dedi.

***
Tepeden tırnağa arama

Zonguldak’ta, YGS’ye giren öğrenciler sınıflara tepeden tırnağa aranarak alındı.

Endüstri Meslek ve Fener Anadolu Lisesi’nde sınava giren adaylar, aileleriyle birlikte sabah erken saatlerde okul önüne gelerek büyük heyecan yaşadı. Görevliler, sınav öncesi alyans, kolye, küpe, madeni para, cep telefonu ve cüzdanlarını yakınlarına vermeleri konusunda öğrencileri uyardı. Ancak bazı adayların uyarılara rağmen yasak olan eşyalarla sınava gelmesi dikkat çekti. Bazı öğrenciler, yasak olan eşyalarını okul girişlerindeki pencere kenarlarında bırakarak sınav salonlarına girebildi.

Çocuklarını sınava getiren veliler ise okul bahçelerinde heyecanla bekledi. Aileler, okul önlerinde dua kitapları okuyarak sınavın bitmesini bekledi. Sınavın başlamasıyla birlikte okulların etrafında devriye gezen polisler, gürültü yapılmaması için önlem aldı.

***
Polis ekipleri önlem aldı

Kocaeli’de, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren öğrenciler sınıflara tepeden tırnağa aranarak alındı.

Kocaeli’de, sınava giren öğrencilerin dikkatinin dağılmaması için polis ekipleri önlemler aldı. Siyasi partiler de araçlardan yaptıkları müzik yayınına sınav sonuna kadar ara verdi. Bir bölümü aileleriyle birlikte sınava girecekleri okula gelen öğrenciler okul girişinde polis ekiplerince üst aramasından geçirildi. Yanlarında cep telefonu, çakmak, sigara, elektronik cihaz, küpe, kolye getiren öğrencilerin eşyaları sınav salonuna sokulmadı. Türban takan öğrencileri ise kadın polisler türbanın üzerinden kulak ve saçlarına dokunarak kontrol yaptı.

Sınava giren bazı adayların aileleri ise bahçede yanlarında getirdikleri dua kitaplarını okudu.

***
Görüntü izni yok

YGS, Ankara’da saat 10.00’da başladı. Ancak ÖSYM’nin belirlediği kriterlerde daha önceki sınavların aksine basın mensuplarına sınav salonun yerine kapıdan görüntü alınmasına izin verildi. İçişleri Bakanı Efkan Ala'da sınava girecek oğlunu Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne getirdi.

Çocuklarının heyecanına ortak olmak isteyen aileler de sınavların yapıldığı salon önlerinde Kur’an ve dua okuyarak destek olmak için toplandı. ÖSYM'nin sınav salonlarından görüntü alınmasında bu yıl farklı bir yöntem uygulandı. Buna göre gazeteciler, "salon çekimleri, salona girmeksizin salon kapısından yapılacak ve basın mensuplarının sınav salonunda adayların arasına girmesine kesinlikle izin verilmeyecektir." kuralı çerçevesinde çekimlerini yaptı.

***
34 bin öğrenci YGS’ye girdi

Samsun’da üniversiteye girişin ilk basamağı olan YGS'ye girecek olan 34 bin 576 öğrenci, sabahın erken saatlerinde sınav yerlerine geldi. Öğrencilerin heyecanına ortak olan bazı aileler ise çocuklarına ‘sınav, hayatın sonu demek değil kötü geçerse üzme kendini’ diyerek sınav stresi yaşamaması için büyük çaba harcadı. Sınav saatine yarım saat kala adaylar kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş yaptı. Sınav merkezlerine girişte adayların üstleri emniyet görevlileri tarafından dikkatli bir şekilde arandı. Üzerinde yiyecek, içecek, saat ve anahtarlık gibi malzeme getirenler bunları okul girişlerine konulan kutulara bırakmak zorunda kaldı. Öğrenciler, sınavda ter dökerken, aileler ise dışarıda büyük heyecan yaşadı. Sınavın başlamasıyla birlikte daha önce okul bahçesinde beklemelerine izin verilen aileler okulun dışına çıkarıldı. Yol kenarlarına ve yakındaki parklara giden ailelerin bazıları dua ederken, bir kısmı da Kur'an okuyarak çocuklarına manevi destek olmaya çalıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!