Cari açık ummadığınız seviyelere inebilir

Güncelleme Tarihi:

Cari açık ummadığınız seviyelere inebilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2014 01:16

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, geçmişte cari açığı yükselten dış faktörlerin Türkiye’nin lehine döndüğünü, cari açığın umulmadık seviyelere düşebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

HÜRRİYET gazetesinin medya ortakları arasında yer aldığı Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Cari açığı artıran bizim dışımızda gelişmeler oldu. Avrupa krizi ihracat tempomuzu düşürdü cari açığımızı yükseltti. Enerji fiyatları yükseldi. Arap Baharı cari açığı olması gerekenden çok yüksek düzeye çıkardı” dedi. Şimdi bu faktörlerin Türkiye’nin lehine döndüğünü ileri süren Bakan Şimşek, “Avrupa ekonomisi büyüyor, Ortadoğu’da istikrar artıyor ve enerji fiyatları düşüyor. Bu faktörler cari açığı hiç ummadığımız seviyelere indirebilir” diye konuştu.

İNŞALLAH DAHA ÇOK TWEET ATAR



Cari açık ummadığınız seviyelere inebilir
Yatırım için Türkiye


Cari açık ummadığınız seviyelere inebilir
Kuşlar bile dargın uçuyor



Bakan Şimşek 2014’te iç talebin daralmasıyla ilgili vergi gelirlerinde de mütevazi seviyeler hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bütçe performansını olumsuz tetikleyecek faktör iç talep yavaşlaması. Bu sene hedefi tutturursak çok memnun olmanız gerekir. Bu zor bir dönem. İşadamları aldığımız makro ihtiyadi tedbirlerden memnun değiller. Otomotivciler kızgın bize ama yüzde 80 ithalat oranı var sektörde. Bunları yapmak durumunda kaldık.”
Şimşek, kamu borcunun milli gelire oranının düşmeye devam ettiğini vurgularken “Bugün enflasyon yüzde 8’lerde faizleri yüzde 11’lerde tutmak muazzam başarı. Bu başarıda maliye politikalarının etkisi göz ardı edilmez” diye konuştu.
Mehmet Şimşek gelişmekte olan ülkeler için düşük büyüme dönemine girildiğini de belirtirken “Önümüzdeki 10 yıl geçmiş 10 yıl kadar iyi olmayacak. Gelecek 10 yılda batı ülkelerinin tüketicileri kredi kullanıp harcama yapmayacak. Bu gelişmekte olan ülkeler için iyi değil. Bu yeni dönem daha mütevazi büyümelerin görüleceği dönem olacak” dedi.

Cari açık ummadığınız seviyelere inebilir

Haberin Devamı

EĞİTİMİ 12 YILA ÇIKARDIK

Türkiye’nin beşeri sermayesinin OECD ülkelerine göre geri olduğunu belirten Şimşek, 24 yaş üstü çalışanların 6.5 yıl eğitim ortalamasına sahip olduğunu vurguladı ve “Türkiye ortaokul terk bir beşeri sermayeye sahip. Eğitimi 12 yıla çıkardık. Önümüzeki yıllarda beşeri sermaye iyileşecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!